Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στον Ανακριτή με δικογραφία εναντίον τους για τις μεγάλες πυρκαγιές του 2017 στη Ζάκυνθο

ζάκυνθος
10 Σεπτεμβρίου 2018 / 10:16

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Το κουβάρι της αναζήτησης των υπαιτίων των μεγάλων και καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη Ζάκυνθο το καλοκαίρι του 2017 ξετυλίγεται αφού τα στοιχεία που συνέλεξε το Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, οδήγησαν στα ίχνη των δραστών.

Ως οι υπαίτιοι για την πρόκληση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το πρωί της 26/8/17 σε δασική έκταση στην περιοχή Στροφυλιά Βολιμών, από την οποία κάηκαν περίπου 12.000 στρέμματα δασικής έκτασης απειλώντας άμεσα τα ορεινά τα χωριά της Αναφωνήτριας και των Μαριών απολογήθηκαν ενώπιον του Ανακριτή Ζακύνθου τρεις κατηγορούμενοι εκ των οποίων ένας ημεδαπός και δυο αλλοδαπές. 
Πρόκειται για έναν 30χρονο Έλληνα και δύο αλλοδαπές 19 και 23 ετών, που αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Στον ημεδαπό επιβλήθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα και Ανακριτή περιοριστικά μέτρα εξόδου από την χώρα, κάθε 1η και 15η του μηνός εμφάνιση στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα και 3.000 ευρώ εγγύηση. Αντίστοιχα στις δυο γυναίκες επιβλήθηκαν, επίσης, περιοριστικά μέτρα εξόδου από την χώρα και εμφάνισή τους, εντός του πρώτου 5νθημέρου κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.
Τη Ζάκυνθο έχει επισκεφθεί πάρα πολλές φορές από τον περασμένο Μάρτιο το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού με επικεφαλής το διευθυντή της προκειμένου να συλλέξει επιπλέον στοιχεία για τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. 
Για το περυσινό, πρωτοφανές μπαράζ εμπρησμών στη Ζάκυνθο (εκδηλώθηκαν 167 πυρκαγιές και κάηκαν 30.000 στρέμματα δάσους) σχηματίστηκαν και υποβλήθηκαν στον εισαγγελέα του νησιού δικογραφίες εις βάρος αρκετών ατόμων. Για την ταυτοποίηση των κατηγορουμένων η ΔΑΕΕ και σ’ αυτή την περίπτωση προχώρησε σε άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου και σε “σαρώσεις” στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ενώ αξιοποίησε βίντεο από κάμερες καταστημάτων που είχαν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών.
Από την Ημέρα της Ζακύνθου