Φτιάχθηκε η σιδερένια πόρτα στο «Πορτέλλο» του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας

Πριν από καιρό η κατασκευή υπέστη ζημίες και ήταν επικίνδυνη για τους λουόμενους στην περιοχή.

28
Aυγούστου / 2018

Ακολουθώντας  τα επιθαλάσσια τείχη του Παλιού Φρουρίου, μετά τον κυκλικό προμαχώνα του Μαντρακίου,  προς το Καβοσίδερο, φαίνεται μια μικρή πύλη (porta marina), πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα υπάρχοντα χαμηλότερα ανοίγματα στο τείχος μαρτυρούν ότι μπροστά της υπήρχε ξύλινη πλατφόρμα, για φορτοεκφόρτωση απευθείας από πλοία.
Οι ντόπιοι ψαράδες την ξέρουν σαν «Πορτέλλο» και συχνά την χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς για τις ψαριές τους, ειδικά το Φθινόπωρο.
Σε φωτογραφία του 1900 (περίπου) φαίνεται μπροστά της  φυλάκιο, προφανώς στηριγμένο σε απομεινάρια της πλατφόρμας.Αργότερα φράζεται με πέτρες και πριν λίγα χρόνια ο πέτρινος τοίχος αντικαθίσταται με σιδερένια πόρτα. Πριν από καιρό η κατασκευή υπέστη ζημίες και ήταν επικίνδυνη για τους λουόμενους στην περιοχή.Οι ζημίες αποκαταστάθηκαν την περασμένη εβδομάδα και η γυαλιστερή σιδηροκατασκευή  εμποδίζει και πάλι την είσοδο σε κάθε ανεπιθύμητο  επίδοξο επισκέπτη της περιοχής αυτής του Παλιού Φρουρίου.
Οι φωτογραφίες οι οποίες δημοσιεύονται ανήκουν στις συλλογές των συμπολιτών: Σπύρου Ιωνά, Θεόφιλου Τζίκα και Κώστα Πετσάλη και μας δίνουν μια εικόνα των τελευταίων εκατό χρόνων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΥΜΠΟΣ