Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Λαϊκά στον κήπο του Λαού» από τον Περικλή Παπαδόπουλο

Περικλής Παπαδόπουλος
28 Αυγούστου 2018 / 06:22
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο τραγουδοποιός και συνθέτης Περικλής Παπαδόπουλος παρουσιάζει ένα επιλεγμένο πρόγραμμα εμπλουτισμένο με τις νέες συλλογές λαϊκών

 τραγουδιών του σε πρώτη εκτέλεση στις 2 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στον Κήπο του Λαού.
Πλαισιωμένος από τις χορογραφίες του Λυκείου Ελληνίδων, τις χορωδίες «Κορυφώ» και του «Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ματθαίου Κέρκυρας» και από ένα ειδικά συγκροτημένο σύνολο εξαιρετικών μουσικών και ερμηνευτών, επικοινωνεί πάλι μαζί μας με οικείο και άμεσο τρόπο σε ένα ευρύτερο κοινό, ξεκινώντας από αυτό της Κέρκυρας όπου τα τελευταία 10 χρόνια ζει και δραστηριοποιείται ως Σχολικός Σύμβουλος των Εκπ/κών Αθμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Μουσικής της περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Η παρουσίαση εμπλουτίζεται στο πρώτο μέρος, από εκτέλεση και προβολές οπτικοποιήσεων της καλοκαιρινής δουλειάς του Περικλή «Χαλάρωσε» και των στίχων των νέων τραγουδιών του στο δεύτερο μέρος. Η διοργάνωση γίνεται από το ΔΟΠΑΠ Κέρκυρας και υποστηρίζεται από την «Εστία Πολιτισμού Κέρκυρας», με ελεύθερη είσοδο.
 Τα νέα αμιγώς λαϊκά τραγούδια του Περικλή αντλούν υλικό στους στίχους τους από θέματα: σύγχρονα κοινωνικά, του έρωτα, του χωρισμού, του χορού και της αυτοβιογραφικής διαδρομής του. Κινούνται σε λαϊκούς δρόμους και σε ποικίλους ρυθμούς (Χασαποσέρβικο, χασάπικο, ζεϊμπέκικο, απτάλικο, συρτό, καλαματιανό, μπαγιό) με μικρές εκπλήξεις.
Ο Περικλής στα  26 χρόνια δισκογραφικής πορείας του έχει ήδη καταγράψει μια αξιοπρόσεκτη και καταξιωμένη διαδρομή, με εξαιρετικές συνεργασίες και με ανεξάρτητες προσωπικές παραγωγές, όλες θεματικές:
•2017: «Μητέρα Ελλάδα» - Λαϊκή καντάτα 18 θεμάτων σε ποίηση Επτανησίων για την Ένωση των Ιονίων με την Ελλάδα. Υποστήριξη – συνεργασίες: Ε.Ρ.Τ., Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Δημοτικές χορωδίες Κέρκυρας, solist. Διοργάνωση: ΔΟΠΑΠ Κέρκυρας. Video - C.d. και βιβλίο
•2013: «Τα παιδία τραγούδι παίζει» - Κύκλος 46 τραγουδιών που ανθολογούν την ζωή του παιδιού (γέννηση – εξέλιξη). Υποστήριξη – συνεργασίες: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. – ΔΟΠΑΠ Κέρκυρας, παιδικές και νεανικές χορωδίες φορέων, Ωδείων Σχολείων Κέρκυρας, παιδικά θεατρικά εργαστήρια.  solist. Διοργάνωση: ΔΟΠΑΠ Κέρκυρας. Video - C.d. και βιβλίο.
•2006 – 2007. «Φεστιβάλ παιδικού τραγουδιού Δήμου Πάτρας για το καρναβάλι των μικρών». Καλλιτεχνική – Διεύθυνση – Ενορχηστρώσεις. Συνεργασίες: Χορωδίες και ατομικές συμμετοχές φορέων, Σχολείων, Ωδείων, παιδικών σταθμών, καταξιωμένοι Έλληνες συνθέτες (Μουζάκης, Κηπουργός, Σπανός, Κατσαρός), εικαστικοί, παιδαγωγοί, θεατρολόγοι, χορογράφοι. C.d.
•2006. «Χαλάρωσε» Κύκλος 12 πολυρυθμικών τραγουδιών για το Ελληνικό καλοκαίρι. Υποστήριξη Alpha Radio Πάτρας, Σχολή χορού: Παναγιώτη Κατσίκη. Music Simulator.
•2004. «Φεστιβάλ παιδικού τραγουδιού Δήμου Πάτρας για το καρναβάλι των
μικρών. Τα βραβευμένα(1996 – 2004).  Συνεργασίες που έχουν προαναφερθεί
σχετικά. Video - C.d. και βιβλίο.
•2002. «Απλά Μαθήματα Ελληνικής Πατριδογνωσίας» κύκλος 12 αντιπολεμικών τραγουδιών. Υποστήριξη: UNICEF, ΟΗΕ, (Ελληνικά τμήματα), Δήμος και  Πανεπιστήμιο Πάτρας. Συνεργασίες: Χορωδίες Πολυφωνική και Επτανησίων Πάτρας, Πατραϊκή Μαντολινάτα, Δημοτικό Ωδείο, Κώστας Μακεδόνας, solist ΚΟΑ και ΕΡΤ. C.d. και βιβλίο.
• 2001. «Ο κύκλος της ζωής θα σου το πει με όμορφα τραγούδια από το ΚΑΠΗ» 
  Καταγραφή σε cd πρωτότυπων εκτελέσεων τραγουδιών της χορωδίας και ορχήστρας 
  ΚΑΠΗ Δήμου Πάτρας. C.D.
• 2000. «Νέοι δημιουργοί για νέους ερμηνευτές». Επιλογές έργων 10 σύγχρονων 
  Ελλήνων τραγουδοποιών, ειδικά διασκευασμένες για νεανική χορωδία. Συνεργασία:  
  Πολύμνιο Ωδείο Πάτρας. C.d. και βιβλίο.
• 1996. «1ο φεστιβάλ παιδικού τραγουδιού καρναβαλιού των μικρών Δήμου 
  Πάτρας». Έχουν προαναφερθεί συνεργασίες. Ταινία/κασέτα.
• 1995. «Ακούσατε - Ακούσατε – Λαογραφικές στιγμές της Πατρινής Αποκριάς»
Θεματική συλλογή 14 ποικίλων και πολυρυθμικών τραγουδιών για τον κύκλο γιορτής των εθίμων του Πατρινού καρναβαλιού. Συνεργασίες: Παιδική χορωδία, ηθοποιός, ΔΕΠΑΠ. Video - C.d. και βιβλίο
•1992 – 1993. «Όσο υπάρχουν μαθητές».  Πρωτότυπη ανθολογία και μουσική επιθεώρηση της σύγχρονης Σχολικής ζωής. Συνεργασία: 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας. Ταινία/κασέτα και βιβλίο.
Ο Περικλής έχει αναγνωρισμένο και αξιολογημένο συγγραφικό έργο 20 τίτλων (e-book εκπ/κού περιεχομένου, μελέτες – επεξεργασίες θεματικών περιόδων στην παγκόσμια και νεότερη Ελληνική ιστορία της φωνητικής μουσικής κυρίως και του τραγουδιού) και 20 θεματικές συλλογές καταγεγραμμένες σε cd – cd rom,  σε φυσική και ψηφιακή μορφή,  ως συνθέτης, ερμηνευτής, στιχουργός και ενορχηστρωτής.
Σημαντική είναι η παραγωγή του σε μουσική και στίχους για θέατρο, musical και ηχοϊστορίες με συνεργασίες που έχουν διακριθεί.
Έχει αναπτύξει συνεργασίες με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου το Υπουργείο Παιδείας και πολλούς φορείς Πολιτισμού και Εκπαίδευσης. Έχει συνεργαστεί σε έργα του με τα Ελληνικά τμήματα του Ο.Η.Ε. και της UNICEF, το Πανεπιστήμιο Πάτρας, Περιφέρειες σε όλη τη χώρα και με γνωστούς ερμηνευτές (Μακεδόνας, Γαϊτάνος, Κούκα, Αρβανιτάκη κ.ά.), με χορωδίες και ορχήστρες.
Από το 1990 εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα, παρουσιάζοντας ποικίλους και θεματικά διαφορετικούς κύκλους τραγουδιών του, ως ολοκληρωμένος τραγουδοποιός.
 Έργα του έχουν αποδοθεί από χορωδίες και ορχήστρες σε όλη την Ελλάδα και σε Τσεχία, Γερμανία, Αμερική, Κύπρο, Καναδά.
Έχει βραβευτεί για την εκπαιδευτική, καλλιτεχνική και κοινωνική του προσφορά από διάφορους φορείς όπως ενδεικτικά: το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας (2014), το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Κέρκυρας (2012), το Υπουργείο Παιδείας (2001, 2002, 2003, 2008), το 2ο Γυμνάσιο και Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων Βούλας Αθήνας (2003), το Β΄ Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων (2000, 2001), το Δήμο Πατρέων (2001 και 2002), τον Κοινωνικό τομέα και το Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Πάτρας (2001, 2002), την Πανελλήνια Επιτροπή Δημοσιογράφων Καλλιτεχνικού ρεπορτάζ (1989), κ.ά.
Το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται παρουσιάσεις έργων του σε συνεργασία με φορείς (μουσικές σκηνές, ορχήστρες, Ωδεία, Μουσικά Σχολεία, Πολιτιστικούς Συλλόγους και ιδρύματα χορού και Ελληνικού Πολιτισμού) που θα ανακοινωθούν.
Πληροφορίες, συνεργασίες, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο:
https://periklispapadopoulos.gr
Επικοινωνία: 6972 468067
[email protected] 

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.