Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντιδράσεις για το νέο Οργανόγραμμα του ΕΟΤ που στέλνει την Κέρκυρα και γι΄ αυτό στα Γιάννενα

εοτ
08 Αυγούστου 2018 / 15:00

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο ένας μετά τον άλλον, το δημοτικό συμβούλιο, παράγοντες της Διοίκησης και κόμματα αντιδρούν στην υπαγωγή του ΕΟΤ Κερκύρας στην Υπηρεσία του Οργανισμού με έδρα τα Γιάννενα.

Σύμφωνα με την πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε στο προεδρείο του συμβουλίου, ο αντιδήμαρχος Μέσης, Γ. Καρύδης υποφώσκει στο Οργανόγραμμα του ΕΟΤ «ο ανιστόρητος στόχος της κατάργησης της Περιφέρειας». Ο περιφερειάρχης επισημαίνει ότι δεν μπορεί να σχεδιάζονται Υπηρεσίες και δομές μακριά από το μοντέλο της διοικητικής διαίρεσης της Χώρας ενώ η ΝΟΔΕ της ΝΔ εγκαλεί βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, Περιφερειάρχη και Δήμαρχο, ρωτώντας τους τι εισηγήθηκαν ενόψει της νέας διάρθρωσης των Υπηρεσιών του ΕΟΤ.
 
Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου
 
Σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα του ΕΟΤ, συγκροτείται εσωτερική Υπηρεσία Εσωτερικού Ηπείρου και Ιονίων Νήσων με έδρα τα Γιάννινα. Οι υπηρεσίες αυτές λειτουργούν ως Διευθύνσεις υπηρεσιών Εσωτερικού και Εξωτερικού του Ε.Ο.Τ. Δηλαδή λαμβάνουν τις κύριες αποφάσεις που αφορούν τις υπηρεσίες του ΕΟΤ στα Ιόνια Νησιά και την Ήπειρο. 
Δεδομένου ότι αφενός μεν έτσι συνεχίζεται η αποδυνάμωση της ήδη εγκαταλελειμμένης, κατά παράβαση του άρθρου 102 του Συντάγματος, νησιωτικής Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων με ορατό ανιστόρητο στόχο την πλήρη κατάργησή της, αφετέρου δε είναι διαφορετικής υφής και στόχων η τουριστική πολιτική νησιώτικων και ηπειρωτικών περιοχών, το Δ.Σ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ απαιτεί άμεσα: 
1) Την ανάκληση της σχετικής απόφασης συγκρότησης του Οργανογράμματος του Ε.Ο.Τ. που συμπεριλαμβάνει τις Υπηρεσίες του ΕΟΤ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ στην Περιφέρεια της Ηπείρου. Και 
2) Την συμπερίληψη των παραπάνω Υπηρεσιών στην Κέρκυρα που τυγχάνει έδρα της Π.Ι.Ν. 
3) Το παρόν ν΄αποσταλεί: α)στην αρμόδια Υπουργό Τουρισμού β) στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της βουλής των Ελλήνων και γ) στους βουλευτές των Ιονίων Νήσων.
 
Ο περιφερειάρχης
 
Την αντίδρασή του στην ενσωμάτωση των Περιφερειών Ηπείρου και Ιονίων Νήσων για τη νέα εσωτερική υπηρεσία που διοργανώνει ο ΕΟΤ με έδρα τα Γιάννενα εκφράζει ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος
Όπως επεξηγεί ο κ. Γαλιατσάτος «οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τον Τουρισμό διαρθρώνονται σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι απευθείας οι υπαγόμενες υπηρεσίες στο Υπουργείο Τουρισμού, όπως είναι η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού που υπάρχει και εδρεύει στην Κέρκυρα και δε μεταφέρεται, παραμένει ως έχει και έχει την ευθύνη της Κέρκυρας και της Λευκάδας και τον αντίστοιχο γραφείο το οποίο εδρεύει στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς και υπάγεται στην Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού που είναι στην Πάτρα. Για αυτό το θέμα υφίσταται ένα ζήτημα ότι τελικά και το Υπουργείο Τουρισμού και τα υπόλοιπα Υπουργεία, θα πρέπει να διοργανώνουν τις υπηρεσίες τους με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό οργάνωσης του κράτους που είναι σήμερα οι 13 Περιφέρειες της χώρας. Έτσι για το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να δουν μελλοντικά τον τρόπο οργάνωσή τους σε επίπεδο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων». 
Πολύ απλά προκύπτει πως αυτό που θα πρέπει να κάνει ο ΕΟΤ και η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα είναι να αναθεωρήσει την τακτική της και είτε να κάνει υπηρεσίες εσωτερικού του ΕΟΤ ανά Περιφέρεια, η αν επιμένει στο ανακοινωθέν σχέδιο να ορίσει έδρα την Κέρκυρα.
Σε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα εκτός από τη δική μας Περιφέρεια εμπλέκονται και άλλες Περιφέρειες και αυτό μας δίνει την αφορμή να θέσουμε το ζήτημα στην προσεχή συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας» τονίζει ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή (ΠΣΕ) Ιονίων Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 2/8) που καθορίζει το νέο οργανόγραμμα των υπηρεσιών του ΕΟΤ και που συγκροτεί Υπηρεσία Ηπείρου και Ιονίων Νήσων με έδρα τα Γιάννενα, σημειώνει τα εξής:

α) Η ΠΙΝ δικαιούται να έχει τις δικές της Διευθύνσεις Υπηρεσιών αυτοτελώς.
β) Η συμβολή της ΠΙΝ στον τουριστικό τομέα είναι τέτοια που να δικαιολογεί απόλυτα ίδρυση αυτοτελούς υπηρεσίας του ΕΟΤ με έδρα την Κέρκυρα.
γ) Η ίδρυση Τμήματος Τουριστικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (αίτημα δεκαετιών το οποίο έκανε πράξη η σημερινή κυβέρνηση) καθιστά απαραίτητη και αναγκαία την ίδρυση υπηρεσίας του ΕΟΤ στην ΠΙΝ με έδρα την Κέρκυρα.

 
Η ΝΟΔΕ Κερκύρας της ΝΔ
 
Με το προεδρικό διάταγμα 72/2018 που εξέδωσε η Κυβέρνηση, δημιουργούνται 9 νέα ανεξάρτητα γραφεία του ΕΟΤ με σημαντικές αρμοδιότητες (μεταξύ άλλων δημόσιες σχέσεις - προβολή - διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος - φιλοξενία δημοσιογράφων, τουριστικών πρακτόρων κλπ) καθώς και νέες θέσεις εργασίας στις έδρες των περιφερειών. 
Όμως από το τη νέα αυτή διάρθρωση εξαιρούνται (μόνο!) οι περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων (!!!!!). 
Το δε γραφείο για τα Ιόνια Νησιά, θα έχει έδρα, την έδρα της περιφέρειας Ηπείρου, δηλαδή τα Ιωάννινα.
Είναι δυνατόν σε μια περιφέρεια που φιλοξενεί εκατομμύρια τουρίστες ετησίως να μην έχει γραφείο ΕΟΤ με τις τόσο σημαντικές αρμοδιότητες σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες, π.χ. Θεσσαλίας η Στερεάς Ελλάδας που έχουν κατά πολύ λιγότερους τουρίστες και δεν χαρακτηρίζονται ως τουριστικές;
Είναι δυνατόν το γραφείο Ιωαννίνων του ΕΟΤ να καθορίζει την προβολή και την διαφήμιση της περιφέρειας Ιονίων Νήσων που έχει διαφορετικής μορφής και ποσότητας τουρισμό από την Ήπειρο;
Είναι δυνατόν την φιλοξενία δημοσιογράφων - τουριστικών πρακτόρων στα Ιόνια Νησιά να την οργανώνει το γραφείο του ΕΟΤ στην Ήπειρο;
Σημειώνεται ότι τα γραφεία αυτά είναι ανεξάρτητα από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Τουρισμού που ανήκουν στο Υπουργείο Τουρισμού και έχουν εντελώς διαφορετικές αρμοδιότητες.
Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένη την φανερή υποβάθμιση της Κέρκυρας και των Ιόνιων Νήσων σε έναν τομέα (τουρισμό) που δεν δικαιολογείται, καλούνται οι δυο Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βάκη και Παυλίδης, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπ. Γαλιατσάτος και ο Δήμαρχος Κέρκυρας Νικολούζος να απαντήσουν στον Κερκυραϊκό και Επτανησιακό λαό, τι εισηγηθήκαν γι’ αυτή τη μεθόδευση της Κυβέρνησης; Την αποδέχονται; Και τι σκοπεύουν να κάνουν για να την ανατρέψουν;

Το Κίνημα Αλλαγής

Σε βάρος της τουριστικής ανάπτυξης και της τοπικής και εθνικής μας οικονομίας το
Προεδρικό Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο συγκροτείται Υπηρεσία Ε.Ο.Τ.
Εσωτερικού Ηπείρου και Ιονίων Νήσων με έδρα τα Γιάννενα στην οποία υπάγεται το
Γραφείο Πληροφοριών Άρτας!!!
 
Το νέο οργανόγραμμα των Υπηρεσιών του ΕΟΤ μόνον ως συγκεντρωτικό,
αντιμεταρρυθμιστικό και αντιαναπτυξιακό μπορεί να χαρακτηριστεί.
Στην πραγματικότητα η δημιουργία Διεύθυνσης του ΕΟΤ στα Γιάννενα οδηγεί στην
διοικητική απομείωση όσον αφορά στις αρμοδιότητες του ΕΟΤ στην Κέρκυρα και στην αποδυνάμωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Αντί η Κυβέρνηση να ρίξει το βάρος στην διοικητική ενοποίηση της ΠΥΤ Ιονίων
Νήσων με στόχο την ομαλότερη λειτουργία της, αναζητά τρόπους που δυσχεραίνουν
την ανάπτυξη και την προβολή του τουριστικού μας προϊόντος.
Δεν νοείται την ώρα που σε άλλες Περιφέρειες και περιοχές- σύμφωνα με το ΠΔ-
λιγότερο τουριστικές από την Κέρκυρα, να εγκαθίστανται επί τόπου Διευθύνσεις
ΕΟΤ και την ίδια στιγμή η Κέρκυρα με την τεράστια τουριστική δυναμική της να
παραπέμπεται σε Γραφείο του ΕΟΤ των Ιωαννίνων .
Μόνον από ανίδεους και αδιάφορους σε σχέση με την Τουριστική ανάπτυξη κάθε
περιοχής και εν προκειμένω της Κέρκυρας με τα δικά της ιδιαίτερα γεωγραφικά
χαρακτηριστικά, θα μπορούσε να παρθεί μια τέτοια απόφαση, η οποία βάλλει με
καταστροφικές συνέπειες την τουριστική ανάπτυξη του τόπου , με δημιουργία
σημαντικών προβλημάτων στη λειτουργία της τουριστικής αγοράς και στην προβολή
και προώθηση του ελληνικού και τοπικού τουριστικού προϊόντος.
 
Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής Κέρκυρας.
 
Τα Μέλη της ΚΠΕ & Μέλη του Τομέα Τουρισμού Κινήματος Αλλαγής:
Αλεξάκης Αλέξανδρος
Μώρου Ισμήνη