Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Την λύση για τα σκουπίδια να δώσουν οι υπεύθυνοι για το πρόβλημα, η κυβέρνηση, η Περιφέρεια κι ο Δήμος

Μπάμπης Χαραλάμπους
01 Αυγούστου 2018 / 07:15

Είναι αλήθεια πως όταν γραφόταν αυτό το άρθρο δεν είχαν συμβεί όλα αυτά τα πρωτοφανέρωτα, δραματικά όσο και τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν τον τελευταίο μήνα στο Δήμο μας.

Γεγονότα όπως :
α) Η άφιξη και ανάπτυξη στηΛευκίμμηδεκάδων διμοιριών ΜΑΤ και ΟΠΚΕ, προκειμένου να ανοίξει, κυριολεκτικά δια ροπάλων, ο «ΧΥΤΑ» Λευκίμμης. Συγκρούσεις, ξυλοδαρμοί και συλλήψεις δημοτών, απαγόρευση ουσιαστικά της ελεύθερηςμετάβασης των κατοίκων της περιοχής στα κτήματα τους.
β) Παραπληροφόρηση με χοντρά ψέματα του Δημοτικού Συμβουλίου -του ανώτατου πολιτικού οργάνου του Δήμου , όπως αυτάρεσκα και βαρύγδουπα αρέσκονται να το χαρακτηρίζουν μερικοί--από τον ίδιο τον δήμαρχο. Ότι δηλ. δεν υπήρχαν επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις ( ΜΑΤ και ΟΠΚΕ ) στο Δήμο μας, την στιγμή που η Κέρκυρα, για μια ακόμη φορά, κατακλυζόταν από τα ΜΑΤ.
γ) Η αποκάλυψη εγγράφου του Δημάρχου με το οποίο ουσιαστικά καλεί τον υπουργό προστασίας του πολίτη να του εξασφαλίσει την συνδρομή της αστυνομίας στο άνοιγμα του «ΧΥΤΑ» της νότιας Κέρκυρας. 
δ) Η ουσιαστική «φίμωση» του Δημοτικού Συμβουλίου εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, αφού το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου προφανώς δεν κρίνει άξια λόγου συνεδρίασης όλα αυτά τα πρωτοφανέρωτα γεγονότα που αναφέρουμε πιο πάνω. 
ε) Η άτεγκτη στάση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μην ανακαλέσουν τα ΜΑΤ από την Κέρκυρα. Να δείξουν και να συνεχίσουν να επιδεικνύουν «σιδηρά πυγμή» στον εχθρό λαό , παρά τη μεγάλη αντίδραση και τις συνεχείς κινητοποιήσεις των κατοίκων, των λαϊκών εργατικών σωματείων αλλά και του ΚΚΕ που έφερε το θέμα με 2 ερωτήσεις στη Βουλή και με άμεση παρέμβαση του στον αρμόδιο υπουργό ζητώντας την άμεση απόσυρση των ΜΑΤ από την Κέρκυρα. Τέλος…
 στ) …και επειδή στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος …έκανε την εμφάνιση της και η Χρυσή Αυγή. Μια ναζιστική οργάνωση που η πλειοψηφία των βουλευτών της είναι υπόδικοι για δολοφονίες οικονομικών μεταναστών, για δολοφονικές επιθέσεις ενάντια σε πρόσφυγες, αλιεργάτες, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κ.ά. Μια οργάνωση μαντρόσκυλο των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή λοιπόν η οργάνωση παρουσιάστηκε στη Λευκίμμη σαν υποστηρικτής των αιτημάτων των κατοίκων και ενάντια στα ΜΑΤ!! Τα λαϊκά-εργατικά στρώματα βέβαια που ξέρουν καλά τι εστί «Χρυσή Αυγή» γρήγορα τους απομόνωσαν.
 
 Ήταν λογικό, μετά από όλες αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις που αφορούσαν άμεσα το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο Δήμο μας, το θέμα δηλ. που διαπραγματευόμαστε στο άρθρο μας, να έχουμε τους δισταγμούς μας μήπως δεν ήταν πια η κατάλληλη στιγμή να δοθεί προς δημοσίευση ή μήπως ήταν, ήδη, ξεπερασμένο από τα ίδια τα γεγονότα. 
Τελικά, και επειδή πολλοί -- άλλοι καλοπροαίρετα και άλλοι όχι - εξακολουθούν να μας ζητούν να τους πούμε τις θέσεις μας για το θέμα αυτό, θέσεις βέβαια που κατ΄ επανάληψη τα στελέχη της Λαϊκής Συσπείρωσης έχουμε δημόσια διατυπώσει, αλλά και επειδή στο άρθρο αυτό διατυπώνονται σε μεγάλο βαθμό οι γενικές θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αποφασίσαμε να δώσουμε το άρθρο αυτό προς δημοσίευση.
Στη Λαϊκή Συσπείρωση δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στοντομέα της διαχείρισηςτων απορριμμάτων, καθώς είναι στενά συνδεδεμένοςμε τους όρους διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων.
Σήμερα, με τον τρόπο που υλοποιείται η διαχείριση των απορριμμάτων, έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, υποβαθμίζει και καταστρέφει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον,χειροτερεύει τα μέγιστα τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στοτομέα αυτό και επιβαρύνει το ήδη πενιχρότατο εισόδημα της λαϊκήςοικογένειας. 
Βέβαια δεν είμαστε αιθεροβάμονες να πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουμε σημαντική βελτίωση των πιο πάνω στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος που ζούμε. Ο καπιταλισμός μοναδικό στόχο και σκοπό έχει την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου με κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο, πατώντας αν χρειαστεί, ακόμη και «επί πτωμάτων».
Γι’ αυτό καιβασική μας θέση είναι ότι αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία και οικονομία, μπορεί να εξασφαλιστεί. Ενός δρόμου που καταργεί τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα σημερινά προβλήματα, που δημιουργεί τις στέρεες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας προς το συμφέρον της εργατικής τάξης, όλων των λαϊκών στρωμάτων Τέτοιες προϋποθέσεις, περιληπτικά, είναι: Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών που θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα, η κοινωνική κρατικήιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, η κρατική ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές, ο εργατικός-λαϊκός έλεγχος, η εργατική λαϊκή εξουσία.
Βέβαια για να ανοίξουμε αυτόν τον ελπιδοφόρο δρόμο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών παλεύουμε για την «εδώ και τώρα» βελτίωση των όρων αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, προβάλλοντας ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με 
προμετωπίδα:
- ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
- ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. 
- ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.
 
Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Παλεύουμε ακόμη για νέο Εθνικό και νέους Περιφερειακούς σχεδιασμούς διαχείρισης των στερεών αποβλήτων ( ΕΣΔΑ και ΠΕΣΔΑ ) που θα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη όλα τα ανωτέρω και θα καθορίζουν με απόλυτη σαφήνεια τις προτεραιότητες στην αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος, με κύριο την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων,την προώθηση της ανακύκλωσηςμε διαλογή στην πηγή των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με κομποστοποίησηκαι κατόπιν μηχανική ανακύκλωση ενός μέρους του υπολειμματικού ρεύματος των σύμμεικτων αποβλήτων. Το μέρος των σύμμεικτων στερεών αποβλήτων που δεν υπόκειται σε επεξεργασία καθώς και τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας των σύμμεικτων,οδηγούνται σε χώρους ασφαλούς υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ). Θα καθορίζουν ακόμη με συνδυασμένα και αυστηρά αντικειμενικά κριτήριατην κατασκευή σταθμών μεταφόρτωσης στερεών αποβλήτων (ΣΜΑ), τα κριτήρια καταλληλότητας σε κάθε Περιφέρειαξεχωριστά ανά είδος εγκατάστασης και τέλος τη σύνταξη χαρτών με τις περιοχές αποκλεισμού και τους λόγους αποκλεισμού των συγκεκριμένων περιοχών .
Όλες οι άλλες λύσεις που προτείνονται, «ενδιάμεσες λύσεις», δεματοποιητές κλπ., εκ του αποτελέσματος και μόνο, φαίνεται ότι περιπλέκουν μάλλον παρά δίνουν λύση στο πρόβλημα.
 
Είναι σαφές πως στον αντίποδα όλων των πιο πάνω βρίσκονται τα τεράστια συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που βλέπουν το πεδίο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σαν «πεδίο δόξης λαμπρό» για τοποθέτηση των συσσωρευμένων κεφαλαίων τους και τη περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας τους. Δεν υπάρχει στη χώρα μας γνωστός κεφαλαιοκράτης που να μην έχει δημιουργήσει τη δική του εταιρία «ολοκληρωμένης διαχείρισης» των στερεών αποβλήτων και να μη μάχονται μεταξύ τους για το ποιος θα εξασφαλίσει το μεγαλύτερο κομμάτι από τα τεράστια κέρδη, που θα προέλθουν κύρια από την υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων και σε πολύ μικρότερο βαθμό από την εκμετάλλευση των απορριμμάτων.Περιττό να τονίσουμε πωςοι αστικές κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, χωρίς καν να τηρούν κανένα πρόσχημα, δίνουν και τα ρέστα τους για να βοηθήσουν τους ομίλους να αυξήσουν την κερδοφορία τους και στο τομέα αυτό. Έτσι προωθούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Επιλέγουν μεθόδους επεξεργασίας με γνώμονα το ποσοστό κέρδους του κεφαλαίου, άσχετα αν αυτό οδηγεί σε λύσεις επικίνδυνες για το περιβάλλον και την υγεία των λαϊκών στρωμάτων. Τέλος επιχειρούν τη μετατόπιση του αυξημένου κόστους διαχείρισης στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας με τριπλασιασμό, περίπου, των ανταποδοτικών τελών. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που δεν λύνεται σωστά το πρόβλημα από το κράτος ή έστω στα πλαίσια της τοπικής διοίκησης. Η συσσώρευση των απορριμμάτων στους δρόμους και η όξυνση του προβλήματος της διαχείρισης των δεν οφείλεται στην ανικανότητα του κράτους ή της τοπικής διοίκησης να λύσει το πρόβλημα. Σκόπιμα τα πράγματα οδηγούνται σε «αδιέξοδα» μέχρι να αγανακτήσει σε τέτοιο βαθμό ο κόσμος ώστε να αποδεχτεί την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και την υπέρμετρη αύξηση των δημοτικών τελών σαν «μονόδρομο», σαν « την μόνη εφικτή λύση».
 
Με βάση τις παραπάνω θέσεις, η Λαϊκή Συσπείρωση έχει ασκήσει αυστηρή,τεκμηριωμένη κριτική στις καταστροφικές πολιτικές όλων τωνπροηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔκαι του ΠΑΣΟΚ αλλά και της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ . Αυστηρή κριτική ασκούμε και σταόργανα της Τοπικής Διοίκησης ( ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ ) που μόνιμα ταυτίζονται με τις ορέξεις του κεφαλαίου. Η συμμετοχή μας άλλωστε στο Δημοτικό - Περιφερειακό συμβούλιο συμβάλλει στην ενημέρωση και αποκάλυψη του ρόλου τους στις εργατικές - λαϊκές μάζες.
Όλοι μαζί, κυβερνήσεις και όργανα της Τοπικής Διοίκησης, υπακούοντας στις υποδείξεις των μονοπωλίων, προώθησαν όλον αυτό τοναντιλαϊκό σχεδιασμό που έχουμε σήμερα μπροστά μας. Σχεδιασμός που οδήγησε σε όλα αυτά τα απαράδεχτα και τραγικά αποτελέσματα στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων που βιώνουν καθημερινά τα λαϊκά στρώματα, σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας μας, και τον οποίο αντιπαλεύουμε.
 
 Η Κέρκυρα, όπως είναι φυσικό, ήταν αδύνατο να μείνει εκτός των αντιλαϊκών αυτών σχεδιασμών που μαθηματικά οδήγησαν σε όλα αυτά τα τραγικά αποτελέσματα που όλοι βιώσαμε και εξακολουθούμε να βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, κύρια από το 2007 και μετά.
Παρόλο ότι η κρατούσα κατάσταση είναι σε όλους γνωστή, θεωρούμε επιβεβλημένο να κάνουμε μία σύντομη αναδρομή σε καταστάσεις και γεγονότα. Τα σκουπίδια της Κέρκυρας για πολλά χρόνια μαζευόντουσαν σε διάφορες ανεξέλεγκτες χωματερές (ΧΑΔΑ)σε διάφορα μέρη του νησιού, με την περιοχή του Τεμπλονίου να έχει τη τιμητική του. Για 40 και πλέον χρόνια μια τεράστια περιοχή στο Τεμπλόνι είχε μετατραπεί σε απέραντη χωματερή με όλες τις βλαβερές συνέπειες που αυτό συνεπαγόταν για την υγεία των κατοίκων και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Η επιχείρηση μετατροπής της τεράστιας χωματερής σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) έκανε πλουσιότερο τον εργολάβο, και όχι μόνο, έλυσε τα χέρια των τότε 13 Δημάρχων του νομού της Κέρκυρας για να μεταφέρουν τα σκουπίδια των Δήμων τους στον ούτως καλούμενο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου αλλά πρακτικά επιδείνωσε τα πράγματα. 
Επιδείνωσε τα πράγματα αφού στη πράξη ο χώρος που ονομάστηκε ΧΥΤΑ, ουδέποτε λειτούργησε σαν τέτοιος. Κανένας όρος που απαιτείται για να χαρακτηρισθεί ένα έργο σαν ΧΥΤΑ δεν ίσχυσε και δεν ισχύει ακόμα και σήμερα. Ο βιολογικόςκαθαρισμός δεν λειτούργησε ποτέ. Απαγωγή και καύση του βιοαερίου ποτέ δεν έγινε. Ακόμη και το πιο απλό, όπως είναιη περιμετρική δενδροφύτευση του χώρου, δεν επιχειρήθηκε ποτέ. Μια τέτοια «λειτουργία» ενός τέτοιου «ΧΥΤΑ» ήταν φυσικό να μολύνει την ευρύτερη, περιοχή του Τεμπλονίου. Λίμνες απείρου φυσικού κάλλους, υπόγεια ύδατα, ακόμη και ο ελαιόκαρπος της περιοχής, μολύνονται καθημερινά από τα λύματα που ρέουν ακατάπαυστα από τα βουνά των συσσωρευμένων σκουπιδιών που κατ΄ευφημισμό ονομάζονται «κύτταρα». Το περιβάλλον για πολλά χρόνια υπέστη και εξακολουθεί να υφίσταται βιασμό κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση με ευθύνη όλων των αρχών τοπικής διοίκησης ( δήμοι, νομαρχία, περιφέρεια ) αλλά και των κεντρικών κυβερνήσεων. Γι’ αυτό,αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο τραγικά, θα προκαλούσε θυμηδία η κατηγορία - απόπειρα υποβάθμισης του περιβάλλοντος-- με την οποία παραπέμφθηκε και καταδικάστηκε πρόσφατα, ο τωρινός δήμαρχος της Κέρκυρας.Οι κατά καιρούς κινητοποιήσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Τεμπλονίου έληγαν πάντοτε με ακατάσχετη υποσχεσιολογία εκ μέρους των κρατούντων. Υποσχέσεις που κανένας εχέφρων δεν πίστευε πως θα πραγματοποιηθούν και που ποτέ φυσικά δεν πραγματοποιήθηκαν. Υποσχέσεις που στόχο δεν είχαν την βελτίωση των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούσαν στο «ΧΥΤΑ» αλλά στο να κερδηθεί χρόνος για να τεκμηριωθεί και κύρια να εμπεδωθεί η θεωρία «των αδιεξόδων» και «του μονόδρομου» της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. 
 Η όλη εικόνα που περιγράψαμε πιο πάνω αποτελούσε και αποτελεί ένα τεράστιο παράδειγμα προς αποφυγή για όλους τους άλλους κατοίκους των άλλων περιοχών της Κέρκυρας. Κανένας πραγματικά δεν θέλει ένα μικρό ή μεγαλύτερο «Τεμπλόνι» στην γειτονιά του. Έτσι όταν το 2008 επιχειρήθηκε να «λειτουργήσει» ο «ΧΥΤΑ» στη θέση Μεσορράχια στη Λευκίμμη, θέση εντελώς ακατάλληλη από κάθε άποψη( υδροφόρος ορίζοντας, πολύ κοντά σε κατοικημένες αλλά και τουριστικές περιοχές κλπ.)έγινε « το έλα να δεις »!! Μπροστά στη γενικευμένηάρνησητων λαϊκών οικογενειών να αποδεχτούν τετελεσμένα, η τότε κυβέρνηση αντέδρασε,όπως κάθε αστική κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της, θα αντιδρούσε: Αντιμετώπισε τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σαν εχθρικές ενέργειες και έστειλε 30, τουλάχιστον, διμοιρίες ΜΑΤ για να επιβάλλουν «τον νόμο και την τάξη» δια ροπάλων. Το τι επακολούθησε είναι σε όλους γνωστό. Αστυνομοκρατία και τρομοκρατία. Περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση. Συγκρούσεις, ξυλοδαρμοί, τραυματισμοί --με αποκορύφωμα τον θάνατο μιας γυναίκας--- συλλήψεις κατοίκων και σχηματισμό δεκάδων δικογραφιών κατά κατοίκων της περιοχής αλλά και μελών και στελεχών του ΚΚΕ που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή του αγώνα υπερασπιζόμενοι το δίκαιο των αγωνιζομένων λαϊκών στρωμάτων τόσο στο Τεμπλόνιόσο και στη Λευκίμμη. Σιγά - σιγά τα πράγματα άρχισαν να ηρεμούν. Ο «ΧΥΤΑ» της Λευκίμμης δεν άνοιξε και τα ΜΑΤ αποχώρησαν. Η σοβαρή καπιταλιστική κρίση που ήλθε δημιούργησε άλλες αμεσότερες προτεραιότητες για την άρχουσα τάξη, από τη «λειτουργία» του«ΧΥΤΑ» της Λευκίμμης. Όμως απλά ανέβαλε τα σχέδια της, δεν τα εγκατέλειψε.Οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, ιδιαίτερα οι τελευταίες που έδειχναν πως τα τεράστια ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ( κατάργηση των μνημονίων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, επαναφορά μισθών και συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης κλπ. ) έπιαναν στο κόσμο και έδιναν ούριο άνεμο στα πανιά του προς την εξουσία, δεν άφησαν εκτός εκλογικής ατζέντας και το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νομό μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ με υποσχέσεις πως θα κλείσουν την χωματερή στο Τεμπλόνι, πως δεν θα ανοίξει ο «ΧΥΤΑ» της Λευκίμμης, πως δεν θα ιδιωτικοποιήσουν την διαχείριση των απορριμμάτων γιατί έχουν επεξεργασμένες καλλίτερες λύσεις ήρθε πρώτος στο Δήμο μας σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (βουλευτικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές).Για να επιτύχουν όλα αυτά έφεραν ακόμη και τον αρχηγό τους κ. Τσίπρα που έκαμε την περίφημη δήλωση -μνημείο οπορτουνισμού !- πως «…στο ΧΥΤΑ της Λευκίμμης δεν θα πέσει ούτε χαρτοπετσέτα…». Πολύ σύντομα βέβαια,πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, ο ΣΥΡΙΖΑ τα απαρνήθηκε όλα αυτά. Μας είπαν πως έκαναν λάθος, πως είχαν αυταπάτες,πως κάνουν την αυτοκριτική τους και σαν να μη συνέβηκε και τίποτε σπουδαίο κάνανε στροφή 180ο μοιρών. Μας είπαν πως δεν έχουν «ιδεολογικές αγκυλώσεις» για την ιδιωτικοποίηση και λαμπρά το απέδειξαν ( υπολογίζουμε πως οι δημότες πλήρωσαν πολλά εκατομμύρια ευρώ σε ιδιώτες για τον δεματοποιητή, για τη ανακύκλωση για την αποκομιδή, για την μεταφορά των δεμάτων στη Λευκίμμη κλπ. Αν περάσει και η εισήγηση της υπηρεσίας καθαριότητας για ανάθεση της αποκομιδής εξολοκλήρου σε ιδιώτες για τα επόμενα 2 χρόνια, οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον άλλα 5.600.000 ευρώ).Μας μίλησαν για «αδιέξοδα» με μόνη διέξοδο το άνοιγμα του «ΧΥΤΑ» της Λευκίμμης. Τέλος έφεραν και εγκατάστησαν τα ΜΑΤ στη Λευκίμμη με επακόλουθα όλα όσα αναφέρουμε στο πρόλογο μας.Φυσικά και η ΛΑΕ συνηγόρησε στα παραπάνω, καθώς στελέχη της από τη μια είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην άνοδο του Σύριζα και τη δημιουργία αυταπατών και από την άλλη παρά τις κορώνες περί του αντιθέτου συνεχίζουν να συντάσσονται μαζί του και με την ψήφο τους μέσα στα όργανα της τοπικής διοίκησης για το άνοιγμα του «ΧΥΤΑ» της Λευκίμμης.
 
Η γενική και διαχρονική πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρθηκε πιο πάνω. Ειδικά για την Κέρκυρα εκτός από όσα αναφέρονται στην γενική πρόταση μας ζητούσαμε και ζητούμε ανάθεση και πραγματοποίηση ολοκληρωμένης μελέτης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό μας. Μελέτη που θα ερευνά και θα προτείνει λύσεις με κριτήρια αντικειμενικά και γνωστά εκ των προτέρων σε όλους. Μελέτη που θα αποκλείει,για όλους τους λόγους που αναφέραμε εκτεταμένα πιο πάνω, την ευρύτερη περιοχή του Τεμπλονίου και την περιοχή του «ΧΥΤΑ» Λευκίμμης και θα ερευνά και θα προτείνει νέους χώρους για την χωροθέτηση του εργοστασίου, των σταθμών μεταφόρτωσης στερεών αποβλήτων (ΣΜΑ), του ΧΥΤΥ, της ανακύκλωσης κλπ. Μας ρωτάνε: Ναι, έχετε δίκαιο, τώρα όμως τι προτείνετε; Απαντούμε ευθέως και με ειλικρίνεια: Εκεί που έχουν φθάσει τα πράγματα,έχουν φθάσει σκόπιμα και με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της ΠΙΝ και της Δημοτικής Αρχής Κέρκυρας, που επίσης πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ. Στα χέρια τους είναινα δώσουν ταχύρρυθμα προσωρινές λύσεις, με απαράβατο βέβαια όρο την άμεση απόσυρση των δυνάμεων καταστολής από το νησί και τη νέα χωροθέτηση. Η κυβέρνηση κρατά και το μαχαίρι και το πεπόνι στα χέρια της. Διαθέτει την απαραίτητη τεχνολογία για να εξεύρει π.χ. νέους χώρους προσωρινής εναπόθεσης των δεμάτων που να είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές και να μην έχουν υδροφόρο ορίζοντα. Ούτε η κυβέρνηση όμως, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν λύσεις φιλολαϊκές. Απεναντίας επιδιώκουν λύσεις που να εξυπηρετούν την λογική του «μονόδρομου» της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Λύσεις δηλ. που ευθέως εξυπηρετούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, άσχετα αν την «μάρμαρο»θα το πληρώσουν πανάκριβα, για μια ακόμη φορά, τα λαϊκά στρώματα.
 
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ύστερα απ’ όλα τα παραπάνω μια μόνο φράση ταιριάζει για την όλη κατάσταση: Δεν πάει άλλο! Για τη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο: Μόνο το ανασυνταγμένο λαϊκό κίνημα μπορείκαι θα βάλει τη σφραγίδα του και στη λύση αυτού του οξυμένουλαϊκού προβλήματος προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και κόντρα στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των κάθε λογής κολαούζων του.
 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ---ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
Σχετικά άρθρα δημοσιευμένα κατά καιρούς στον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Σχετικές ομιλίες της εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης στη ΚΕΔΕ ΕλπίδαςΠαντελάκη.
Ομιλία του Μπάμπη Ζιώγα, μέλους της ομάδας Περιβάλλοντος του τμήματος οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, στο Διεθνές Συνέδριο « Βιώσιμη, οικολογική και οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής στις 12- 14 Φεβρουαρίου 2015.
Κέρκυρα, 20 Ιούλη 2018
 
Χ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ