Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην τελική ευθεία για τη δημοπράτηση των έργων για επάρκεια και καλύτερη ποιότητα νερού, στην Κέρκυρα

ύδρευση
28 Ιουλίου 2018 / 12:09
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Ακόμα κι έτσι η είδηση μεταφέρεται με επιφύλαξη (σ.σ. είναι τόσες οι φορές που ματαίως αναμέναμε την έναρξη του έργου, που η επιφύλαξη δικαιολογείται). Αυτή τη φορά το υπουργείο Ανάπτυξης δηλώνει ότι «μπήκε το νερό στ΄ αυλάκι» κι έτσι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν δημοπρατηθεί τα έργα της α΄φάσης του συνολικού έργου ύδρευσης Κερκύρας και Παξών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην Κέρκυρα των τελευταίων δεκαετιών κι όλοι ελπίζουν και εύχονται να ανταποκριθεί η ΔΕΥΑΚ σε ό, τι της αναλογεί στην εκτέλεσή του

ΑΘΗΝΑ. Έως το τέλος του χρόνου θα έχουν δημοπρατηθεί τα έργα της α΄φάσης του διαβόητου έργου ύδρευσης της Κέρκυρας. Κι αυτή η ευχάριστη είδηση έφτασε την Πέμπτη στον Δήμο και τη Δευακ από την αρμόδια Δ/νση τομεακών έργων του υπουργείου Ανάπτυξης.
Στην εκτενή, σχετική επιστολή της επαναλαμβάνεται το μαραθώνιο και διαιδαλώδες ιστορικό του έργου «των φραγμάτων». Αποδίδεται, αρχικά ο διαχωρισμός σε έργο Κερκύρας και έργο Παξών (σ.σ. Το 2012 διαχωρίστηκαν τα έργα για τα δυο νησιά κι εκείνο των Παξών έχει σήμερα ολοκληρωθεί τμήμα φυσικού αντικειμένου >60%) κι αργότερα ο καταμερισμός του σε τρεις φάσεις ενώ υπογραμμίζεται ότι έστω κι έτσι θα εκτελεσθεί τελικώς ολόκληρο, δηλ. ακριβώς όπως από την αρχή σχεδιάστηκε. Σημειώνεται ότι για τις ανάγκες του έργου απαλλοτριώθηκαν 1267 στρ. στην Κέρκυρα και 9 στους Παξούς με δαπάνη 8,7 εκ. (5,2 από ευρωπαϊκούς πόρους και 3,5 από εθνικούς).
Υπενθυμίζεται ότι ο φάκελος του έργου πήγε κι ήλθε δυο τουλάχιστον φορές στην Ευρώπη για αλλαγές και επικαιροποιήσεις.
Η πρώτη φάση για την αντιμετώπιση των πλέον επειγουσών αναγκών ύδρευσης σε πόλη και Λευκίμμη, προϋπολογισμού ύψους 47 εκ. σε μέρος των απαλλοτριωμένων εκτάσεων, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα 2014-2020. Οι διαδικασίες άνοιξαν με σκοπό να δημοπρατηθούν όλα τα έργα της, εντός του 2018.
Αυτά είναι:
1.- Νέο εξωτερικό, κεντρικό υδραγωγείο.
2.- Δεξαμενή Ποταμού 10 χιλ. κυβικών μέτρων (κμ) με τον αγωγό σύνδεσης της δεξαμενής με το δίκτυο.
3.- Μονάδα αποσκλήρυνσης νερού στην Χρυσηίδα δυναμικότητας 15 χιλ. κμ.
4.- Δεξαμενή χιλίων κμ στο Νεοχωράκι.
5.- Δεξαμενή Αγ. Νικολάου επίσης χιλίων κμ.
6.- Μονάδα αποσκλήρυνσης νερού στο Νεοχωράκι δυναμικότητας οκτώ χιλ. κμ.
7.- Νέα Μονάδα αποσκλήρυνσης νερού στον Κακότραφο (σ.σ. σε υφιστάμενο δημοτικό γήπεδο) δυναμικότητας 8-10 χιλ. κμ.
8.- Αντλιοστάσια και αγωγοί.
9.- Έργα απορροής και διάθεσης του υπολείμματος από τις Μονάδες αποσκλήρυνσης και
10.- Έξι νέες γεωτρήσεις.
Η κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών προβλέπεται να ολοκληρωθεί στη β΄και γ΄φάση, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.