Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σπ. Ασπιώτης: Τα προβλήματα παραμένουν οξυμένα και ζητούν λύσεις κι όχι «Ιφιγένειες»

παραίτηση Αντιδημάρχου Καθαριότητας
23 Ιουλίου 2018 / 11:55

Απολογισμός πεπραγμένων και αυτοκριτική από τον παραιτηθέντα Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Κέρκυρας

ΘΕΜΑ: Παραίτηση Ευγένιου Σπυρίδωνα Ασπιώτη : α) από το αξίωμα του Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Αστικού πρασίνου και β) του προέδρου και μέλους του ΔΣ του ΣΥΔΙΣΑ Ν Κέρκυρας,
Ένας καθοριστικός κύκλος στη διαχείριση απορριμμάτων τεσσάρων (4) σχεδόν ετών ολοκληρώθηκε με πολλά θετικά και αρνητικά συναισθήματα, αλλά κυρίως με την ικανοποίηση ότι παρέμεινα σταθερός στις αρχές και  στις δεσμεύσεις  για προσπάθεια βελτίωσης των υπηρεσιών προς τους δημότες μας, αλλά και όσων επιλέγουν το νησί μας για τις διακοπές τους.

Στις 18 Ιουλίου υπέβαλα την παραίτηση μου προς το Δήμαρχο Κέρκυρας από τη θέση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Αστικού πρασίνου  και προς το ΔΣ του ΣΥΔΙΣΑ Ν Κέρκυρας από τη θέση του προέδρου και μέλους του ΔΣ του ΣΥΔΙΣΑ Ν Κέρκυρας, συναισθανόμενος ότι κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια για το καλύτερο αποτέλεσμα.
 Σε κάθε περίπτωση οι αυτοδιοικητικοί σήμερα δίνουμε τον αγώνα μας καθημερινά μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Ωστόσο αποτελεί καθήκον μας να αγωνιστούμε προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες
 
Οι λόγοι που με ώθησαν στην ως άνω ενέργεια, δεν είναι προσωπικοί και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσουν σαν «εξιλέωση» της κατάστασης στο θέμα των απορριμμάτων. Τα προβλήματα παραμένουν οξυμένα και ζητούν λύσεις κι όχι «Ιφιγένειες». Λύσεις προτάθηκαν έγκαιρα, αλλά δεν υποστηρίχθηκαν. Οι σχεδιασμοί ανατρέποντο από την ολιγωρία λήψης αποφάσεων και το γραφειοκρατικό μηχανισμό του Δήμου .
 
Την ορθότητα της απόφασής μου  που είναι αποτέλεσμα μιας σειράς διαδοχικών γεγονότων, (παθογένειες συστήματος ,γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό σύστημα διοίκησης, η χαμηλή εισροή χρηματοδότησης , οι ανακατεμένες προτεραιότητες, η δυστοκία στη λήψη αποφάσεων, το έλλειμμα στελέχωσης,  η συνεχώς κλιμακούμενη ένταση στην τοπική κοινωνία, Κ.Λ.Π. ) ενισχύουν τα χαρακτηριστικά της αξιοπρέπειας και της αίσθησης απογοήτευσης αλλά και επιπλέον η πίστη μου ότι δεν υπάρχουν αξιώματα και καρέκλες και μια παραίτηση αναμφισβήτητα εμπεριέχει και το δικό μου μερίδιο ευθύνης.
 
Αποστέλλω κι εκφράζω  ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου καταρχήν  σε όλους στους Κερκυραίους πολίτες, και λυπάμαι που δεν κατάφερα να πείσω για την  υλοποίηση του σχεδιασμού που ψηφίσαμε το 2015, επίσης   σε όσους με στήριξαν σ αυτές τις παράλληλες διαδρομές, συναδέλφους Αντιδημάρχους, αρχηγούς των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο, όλους τους δημοτικούς συμβούλους, τοπικά συμβούλια των δημοτικών ενοτήτων , αλλά και σε όσους προσέφεραν υπηρεσίες στους ως ανω τομείς ευθύνης μου, δ/ντές και εργαζόμενους, οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτόν κάτω από αντίξοες συνθήκες χωρίς τα απαιτούμενα μέσα και στήριξη στο δύσκολο τομέα της καθαριότητας και της διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες που συνεργάστηκα,
 
Εν κατακλείδι, επιθυμώ να σας κάνω κοινωνούς ενός συνοπτικού απολογισμού πεπραγμένων κατά την διάρκεια της θητείας μου τόσο ως Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Αστικού πρασίνου, όσο και ως προέδρου του ΣΥΔΙΣΑ Ν. Κέρκυρας.
 
Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο των επόμενων .
 
Η  παρακαταθήκη μας ας  είναι οδηγός τους.
 
 
Ο Δημοτικός Σύμβουλος
Ευγένιος -  Σπυρίδωνας Ασπιώτης
 
 
 
 
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ :
 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Με προσπάθεια, επιμονή και όραμα ,  πετύχαμε :
  • να εκπονήσουμε το 2015 το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Κέρκυρας,  το οποίο εγκρίθηκε και  ενσωματώθηκε ακολούθως στον Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ)
  • από το 2016 μέχρι σήμερα, να  ανασυνταχθεί και  οργανωθεί με αξιοπρέπεια η  επισκευή του γηρασμένου δημοτικού στόλου οχημάτων. Το 2015 υπήρχαν μάχιμα 100 οχήματα, σήμερα διαχειριζόμαστε  220 ενώ λειτουργούν καθημερινά 18 -20 απορ/ρα .  Εξορθολογήσαμε τον τομέα των επισκευών των οχημάτων χωρίς να μας δοθεί το απαραίτητο προσωπικό, ακολουθώντας τις χρονοβόρες διαδικασίες που διέπουν την επισκευή τους. Ασφαλίσαμε οχήματα που κυκλοφορούσαν ανασφάλιστα, εξασφαλίσαμε πιστοποιητικά ΚΤΕΟ για το μεγαλύτερο μέρος του στόλου, βεβαιώσεις ταχογράφων, πιστοποιητικά καταλληλότητας.
  • για πρώτη φορά να εφαρμοστεί  πρόγραμμα εμβολιασμών στο προσωπικό, να γίνει προμήθεια φαρμάκων, να έχουμε στις αποθήκες μας μέσα ατομικής προστασίας για όλο το επόμενο έτος,  σύμβαση για τα καύσιμα των επόμενων δύο ετών
  • να τοποθετηθούν στο δίκτυο 900 νέοι πράσινοι κάδοι και 60 επίστυλα μεταλλικά καδάκια
  • να είναι προς συμβασιοποίηση και παράδοση στον Δήμο προμήθεια 10 press container ( 12 & 25 m3), 6 container ανοικτού τύπου ( 20 & 30 m3 ) , 450 νέοι κάδοι απορριμμάτων, 4 νέοι υπόγειοι  κάδοι ( Π/Υ μελέτης 569.408,00 €  )
  • τη λειτουργία  5-ψήφιου τηλεφωνικού αριθμού (  15601 ) για την εξυπηρέτηση  αιτημάτων των δημοτών σχετικά με την καθαριότητα και τον άμεσο (κατά το δυνατό) χειρισμό τους
Με στόχο την προώθηση της ανακύκλωσης  και της ανάκτησης βιοαποβλήτων   εντάξαμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα τα ακόλουθα :
  • 250.000 € για προμήθεια ενός απορριμματοφόρου 8 m3 και ενός μικρού ανοικτού τύπου απορριμματοφόρου χωρητικότητας 4-5 m3, για την αποκομιδή βιοαποβλήτων κουζίνας από ξενοδοχεία και επιχειρήσεις (πρόγραμμα E-HORECA WANET)
  • 200.000 € για την δημιουργία Πράσινου Σημείου στην πόλη της Κέρκυρας και διενέργεια δράσεων ευαισθητοποίησης, μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Π.Ι.Ν.  (Πρόγραμμα INTERREG IPA II- CBC GREECE - ALBANIA 2014-2020)
 
  • 925.476  € για την ¨Ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων ¨ με την προμήθεια  1.800 κάδων οικιακής κομποστοποίησης,   1.000 καφέ κάδων των 660 lt ,  3.800 κάδων των 10 lt συλλογής βιοαποβλήτων κουζίνας (με σακούλες για ένα έτος) καθώς και ενός (1) απορριμματοφόρου  8 m3  και δύο (2) απορριμματοφόρων 12 m3 για την αποκομιδή τους (Ε.Π. Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020)
  • 713.000  € για την ¨Ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμου χαρτιού (εκτός συσκευασιών) Δήμου Κέρκυρας¨ με την προμήθεια  κίτρινων κάδων ( 500 των 1.100 lt και 1.000 των 660 lt) καθώς και δύο (2) απορριμματοφόρων 20 και 16 m3  και ενός (1) ανοικτού φορτηγού των 5 m3  για την αποκομιδή τους  (Ε.Π. Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020)
  • 66.400 € για την “Καμπάνια προκαταρκτικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων μέσω της διαλογής στην πηγή, επαναχρησιμοποίησης και κομποστοποίησης Δήμου Κέρκυρας” (Ε.Π.Ιόνια Νησιά 2014-2020)
Προτείναμε στο Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020 την¨Κατασκευή και εξοπλισμό τριών Πράσινων Σημείων¨ , Π/Υ 6.393.000 € . Λόγω του υψηλού προϋπολογισμού, αναμένεται η ένταξη του ενός εξ αυτών .
 
Βάλαμε στόχο την προώθηση της ανακύκλωσης και:
  • αφιερώσαμε αποκλειστικά έξι μεγάλα και δύο μικρά αποριμματοφόρα του Δήμου για τη συλλογή της,
  • τοποθετήσαμε  400 κάδους  ανακύκλωσης τριών ρευμάτων στα σχολεία, με στόχο την επένδυση στη νέα γενιά  και την δημιουργία συνειδητοποιημένων περιβαλλοντικά δημοτών ,
  • οργανώσαμε δρομολόγια συλλογής πόρτα-πόρτα των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας από τις επιχειρήσεις του ιστορικού κέντρου,
  • πετύχαμε το 2017 την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης κατά 120 % σε σχέση με το 2016
 
Ζητήσαμε και πετύχαμε την έγκριση πρόσληψης προσωπικού για την στελέχωση της υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό (προκήρυξη 3Κ/2018 ΑΣΕΠ)  με 174 άτομα  ( 170 % του υφιστάμενου προσωπικού)
 
Καταγράψαμε, αξιολογήσαμε  τα δημοτικά οικόπεδα και σχεδιάσαμε:
  • Σταθμούς Μεταφόρτωσης ( ΣΜΑ) στην βόρεια και νότια Κέρκυρα 
  • Μικρό Πράσινο Σημείο στα Γουβιά
  • Μικρό ΣΜΑ στην περιοχή του βιολογικού καθαρισμού
 
Στα πλαίσια της αισθητικής αναβάθμισης του κοινόχρηστου χώρου, σχεδιάσαμε τρισδιάστατα και κοστολογήσαμε πλαίσια οπτικής κάλυψης των κάδων .
 
Εντοπίσαμε τα βασικά ελλείμματα  της υπηρεσίας Καθαριότητας και ζητήσαμε :
  • την παραχώρηση οικοπέδου των Αδελφάτων για την δημιουργία κτιρίου γραφείων της υπηρεσίας , σταθμαρχείου , πρατηρίου, συνεργείου μικρών οχημάτων  και πλυντηρίου οχημάτων
  • την προμήθεια αναγκαίου αριθμού οχημάτων για την ανανέωση του στόλου της υπηρεσίας, καταθέτοντας τις σχετικές μελέτες προμήθειας
  • την εξασφάλιση των απαραίτων  πόρων, καθώς σχεδιάσαμε υπολογιστικό μοντέλο και εισηγηθήκαμε τον επανακαθορισμό των δημοτικών τελών, έτσι ώστε η ανταποδοτική υπηρεσία να έχει τους πόρους για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της, αλλά και οι πολίτες να μην επιβαρύνονται οικονομικά  βάρη που δεν τους αναλογούν.   
 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ & ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
Στοχεύοντας στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος, συντηρεί το πράσινο των κοινόχρηστων χώρων σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, ενώ παράλληλα :
  • Το 2016 ολοκληρώθηκε με μελέτη του Τμήματος Συντήρησης Αστικού Πρασίνου  η κατασκευή  σύγχρονου θερμοκηπίου  εμβαδού 500 τμ,  στο Κτήμα Βασιλάκη, στην Ανάληψη. Καλλιεργείται  και  παράγεται ετησίως μεγάλος αριθμός φυταρίων -περίπου 60.000 Στα δυο χρόνια λειτουργίας του, πέτυχε τους στόχους που είχαν τεθεί καλύπτοντας τις ανάγκες για όλους τους κήπους και παρτέρια  της πόλης αλλά και διαφόρων Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου.  Στα πλαίσια του γενικότερου σχεδιασμού με στόχο την αύξηση του πράσινου στην πόλη και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα βελτίωσης του περιβάλλοντος, το θερμοκήπιο χρησιμοποιείται επίσης για εκπαιδευτικούς σκοπούς δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, των περιβαλλοντικών ομάδων των σχολείων και εκπαιδευτικών να παρακολουθούν και να συμμετέχουν στη διαδικασία από τη σπορά έως και την  πλήρη ανάπτυξη του φυτού.
  • Το 2017 έγινε η προμήθεια 21 ξύλινων πάγκων εξοχής  που έχουν τοποθετηθεί  ήδη στο ΜΟΝ ΡΕΡΠΟ, στα άλση Ανεμόμυλου και Γαρίτσας καθώς και 30 μεταλλικά παγκάκια κερκυραϊκού τύπου.
  •  Για το 2018 βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την προμήθεια  άλλων 6 ξύλινων πάγκων εξοχής που θα τοποθετηθούν στο ΒΙΔΟ και 95 μεταλλικών πάγκων κερκυραϊκού τύπου για τις ανάγκες του Δήμου.
  • Η υπηρεσία , με στόχο την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της, έχει προμηθευτεί  κοντέινερ για χρήση ώς αποθηκευτικούς χώρους λύνοντας έτσι το πρόβλημα των διάσπαρτων αποθηκών.
 
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ( ΣΥΔΙΣΑ)                  Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
 
 
Ανέλαβα ως πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Κέρκυρας την 11η -12-2014 μετά την ανάθεση της θέσης αυτής από το ΔΣ του Δήμου Κέρκυρας . Από την πρώτη στιγμή γνώμονας και μέλημά μου κατά την ενάσκηση των καθηκόντων μου ήταν η προστασία του δημοσίου συμφέροντος όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στην διαχείριση των οικονομικών δεδομένων του φορέα ,  στην τήρηση των περιβαλλοντικών διατάξεων κατά την λειτουργία των εργοταξίων του ΣΥΔΙΣΑ, ήτοι του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και του ΧΥΤΑ (ΠΛΕΟΝ ΧΥΤΥ) Λευκίμμης, στην αποκατάσταση των ενεργών κυττάρων, στην δημιουργία των αναγκαίων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων. Το έργο αυτό έγινε εκ του μηδενός διότι κλήθηκα να υλοποιήσω ένα νέο σχεδιασμό μετά την πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής  περί κατάργησης του έργου ΣΔΙΤ.
Παράλληλα όμως καταγράφω ένα βασικό έλλειμμα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΔΙΣΑ Ν Κέρκυρας( η οποία χρονολογείται από την ίδρυση του) και το οποίο αποτελεί σοβαρή τροχοπέδη στην λειτουργία του και  είναι κείνο της  σοβαρής  υποστελέχωσης του φορέα σε όλους τους τομείς του, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται σοβαρές δυσκολίες-καθυστερήσεις της  επίτευξης του στόχου. Γι αυτό με την ανάληψη των καθηκόντων μας σα ΔΣ και  τη διαπίστωση του παραπάνω ελλείμματος , με στόχο να αποκτήσει ο φορέας υπηρεσία αξιόπιστη, κινηθήκαμε άμεσα στην κατεύθυνση σύστασης τεχνικής, διοικητικής και οικονομικής υπηρεσίας.
 
Σε αυτά τα πλαίσια:
 
ΩΣ  ΠΡΟΣ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ :
 
Α. Προχώρησα σε εξόφληση του μεγαλύτερου μέρους των οφειλών προηγούμενων ετών (περίπου 600.000 €) Διαπραγματεύθηκα και πέτυχα ελάφρυνση χρεών με παραίτηση των δανειστών από μέρος κεφαλαίου και τόκων.  Όμοια μείωσα οφειλές από διαταγές πληρωμής, με παραίτηση από τόκους και  μέρος του κεφαλαίου σε κάποιες περιπτώσεις.
 
Β.  Κατέγραψα ότι υπήρχαν ανεξόφλητες οφειλές προς το ΣΥΔΙΣΑ από τους παλιούς Καποδιστριακούς Δήμους, καθώς και για τα έτη 2011 και 2013 ύψους περίπου 5.554.778 €. Τα χρήματα αυτά ήταν απαραίτητα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του ΣΥΔΙΣΑ που αφορούσαν την υλοποίηση έργων υποδομής και εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων. Ενημερώθηκε η δημοτική αρχή και το 2016 κατατέθηκε αγωγή διεκδίκησης από τον Δήμο. Ακόμα, δεν έχει τελειώσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, με ευθύνη του Δήμου,  με αποτέλεσμα να δημιουργείται  οικονομική δυσπραγία στην λειτουργία και δημοπράτηση αναγκαίων έργων.
 
Γ.  Μη εισπράττοντας  έστω και σταδιακά τις οφειλές του Δήμου, αντιμετωπίζοντας την ανάγκη λειτουργίας της μεταβατικής διαχείρισης στο Τεμπλόνι και της μονάδας επεξεργασίας στραγγισμάτων, αναπροσαρμόσαμε το τέλος εναπόθεσης/διαχείρισης των απορριμμάτων και ζητήσαμε από τον Δήμο την εγγραφή του αναγκαίου ποσού στον Προϋπολογισμό του.  Αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα την οικονομική δυσπραγία και την αδυναμία αντιμετώπισης υποχρεώσεων του Συνδέσμου.
 
 
ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΚΑΙ  ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ :
 
Τον Ιούνιο του 2015 αποσπάστηκε από τον Δήμο υπάλληλος ΠΕ Οικονομικού και έτσι ο ΣΥΔΙΣΑ στελέχωσε δική του Οικονομική Υπηρεσία, αξιοποιώντας και τους υφιστάμενους εργαζόμενους. Έτσι αποκατέστησε την γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία του, μη εξαρτώμενος από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου.
Βάσει προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο, όπως συνέβαινε και παλαιότερα με τους Καποδιστριακούς Δήμους, ο ΣΥΔΙΣΑ  είχε ως Τεχνική Υπηρεσία την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Κέρκυρας.
 Έως και το 2017 η ανταπόκριση της ως άνω υπηρεσίας ήταν μηδενική, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσουν τα αναγκαία έργα που είχε καταρχήν προτείνει η ανεξάρτητη  Επιτροπή με μέλη επιστήμονες και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ (συστάθηκε με την Α.Π. 83968/02-12-2014, ΑΔΑ Β8Ε1ΩΕΑ-41Τ απόφαση Δημάρχου) και κατόπιν αποτυπώθηκαν στον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
 
Η καλή για το ΣΥΔΙΣΑ συγκυρία ενεργοποίησης παλαιού διαγωνισμού πρόσληψης προσωπικού (1/175Μ/2008 προκήρυξη ΑΣΕΠ) έφερε το Σεπτέμβριο του 2017 τρεις (3) μόνιμους υπαλλήλους στο ΣΥΔΙΣΑ. Από τον Δήμο αποσπάστηκε ένας μηχανικός μόνιμος υπάλληλος ( πρ/νος Τμήματος) και με την  1489/18-12-2017 απόφαση Προέδρου  συστάθηκε  Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Συνδέσμου.
Η κίνηση αυτή, με την καλή συνεργασία του υφιστάμενου και νέου προσωπικού βοήθησε στην έκτοτε γρήγορη εξέλιξη διαδικασιών και εντάξεων.
Το 2018 ο ΣΥΔΙΣΑ εκπόνησε και ενέκρινε Εγχειρίδιο Διαδικασιών για την Διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων έργων.
 
 
ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΟΥ , ΧΥΤΥ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ:
 
  1. Το 2015 αποκαταστάθηκαν  ζημιές στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης που προκλήθηκαν  από εμπρησμό
  2. Το Δεκέμβριο του 2015 παραλήφθηκε μηχάνημα δεματοποίησης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το οποίο επισκευάστηκε ακολούθως από τον ΣΥΔΙΣΑ
  3.  Το 2016 εκδόθηκε η  9453/4377/2-6-2016 απόφαση Τροποποίησης των Περιβαλλοντικών όρων του έργου: «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Κεντρικής Κέρκυρας» στη θέση Ακροκέφαλος Τεμπλονίου της Δημοτικής Ενότητας Κερκυραίων του Δήμου Κέρκυρας» , περιλαμβάνοντας και την λειτουργία της μεταβατικής διαχείρισης
  4. Το 2017 εκδόθηκε η 18097/14-09-2017 τροποποίηση της 1411/22-7-2010 ΑΕΠΟ για την «Κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΥ Νότιας Κέρκυρας στη θέση Μισοράχια, Δήμου Λευκιμμαίων, Ν. Κέρκυρας και των τροποποιήσεων της» , ώστε να χρησιμοποιηθεί ο ΧΥΤΑ ώς ΧΥΤΥ , να μην καταλογιστεί το κόστος κατασκευής του στον Κερκυραϊκό λαό, καθώς και να εφαρμοσθεί ο ΠΕΣΔΑ
  5. Λήφθηκε το  1017/12-9-2017 Πιστοποιητικό πυροπροστασίας ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ, με το οποίο ανανεώθηκε το σε ισχύ έως 3/8/2022 πιστοποιητικό.
  6. Έγιναν όλες οι διαδικασίες για την αδειοδότηση του ΧΥΤΥ Λευκίμμης προς ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΥΑΚ και Δήμο Κέρκυρας για την ολοκλήρωση του δρόμου έως την είσοδο του ΧΥΤΥ.
  7. Δεκέμβριο του 2017 προκηρύχθηκε με ανταγωνιστική διαπραγμάτευση, με διεθνή διαγωνισμό (Π/Υ 618.516 €)  η συντήρηση και αποκατάσταση της μονάδας επεξεργασίας στραγγισμάτων στο Τεμπλόνι καθώς και η λειτουργία της για ένα έτος. Συμμετείχαν τέσσερεις μεγάλες εταιρείες. Ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται άμεσα να υπογραφεί η σύμβαση. Σημειώνουμε ότι η μονάδα ουδέποτε λειτούργησε .
  8. Δεκέμβριο του 2017 δημοπρατήθηκε, με ίδιους πόρους,  η εκπόνηση μελέτης και τευχών δημοπράτησης για την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ, Π/Υ 59.900 €. Η μελέτη παραδόθηκε πρόσφατα  στο ΣΥΔΙΣΑ και αναμένεται η έγκρισή της.
  9.  Από το 2015 έως και σήμερα έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ενεργοποίηση της από Φεβρουάριο 2013 σύμβασης εκμίσθωσης του δικαιώματος εκμετάλλευσης του παραγόμενου βιοαερίου του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.  Τέλη Ιουνίου   ο ανάδοχος παραδίδει στο χώρο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου τους μετασχηματιστές και την γεννήτριά και θα  τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η μονάδας καύσης του βιοαερίου.
 
ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ & ΤΟΥ ΧΥΤΥ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ :
 
  1. Μεταβατική Διαχείριση στο Τεμπλόνι : Από τον Οκτώβριο του 2017  έως και σήμερα, μέσω διαδοχικών εργολαβιών γίνεται η διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων (διαχωρισμός ανακυκλώσιμων, κομποστοποίηση, δεματοποίηση), εξασφαλίζοντας για πρώτη φορά την μη απόρριψη ανεπεξέργαστων απορριμμάτων στα κύτταρα
Τον Δεκέμβριο του 2017 προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός, Π/Υ 6.146.556 € για την μεταβατική διαχείριση για 30 μήνες, ο οποίος όμως απέβη άγονος. Αναμένεται επανα-προκήρυξη
  1. ΧΥΤΥ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ:
  • Δεκέμβριο του 2017 δημοπρατήθηκε η συντήρηση και λειτουργία του ΧΥΤΥ Λευκίμμης, για 3 έτη, Π/Υ 1.850.100 €. Ο διαγωνισμός απέβη άγονος λόγω προσφυγών
  • Τον Ιούνιο του 2018 εμπρησμός κατέστρεψε τον μηχανολογικό εξοπλισμό του ΧΥΤΥ και προξένησε εζημιές και στις κτιριακές εγκαταστάσεις. Σήμερα, είναι σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία αποκατάστασης των  ζημιών στο  ΧΥΤΥ Λευκίμμης μετά τον πρόσφατο εμπρησμό, Π/Υ 496.000 €
  • Είναι σε εξέλιξη η εργολαβία μεταφοράς των δεματοποιημένων υπολλειμμάτων της μεταβατικής διαχείρισης από το Τεμπλόνι, Π/Υ 247.000 €. Η εναπόθεση του δεματο-ποιημένου υπολείμματος στο ΧΥΤΥ Λευκίμμης είναι καθοριστικής σημασίας ενέργεια αφού απομακρύνει τον κίνδυνο να βρεθούν οι κερκυραίοι πολίτες αντιμέτωποι με καταλογισμό  4.381.158,44 ευρώ  από την  ΕΕ λόγω μη λειτουργίας του ΧΥΤΥ
 
 
 
ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΝΤΑΞΕΙΣ :
 
  1. Το 2016 εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) η χρηματοδότηση της λειτουργίας της μεταβατικής διαχείρισης με υποέργα: α) Προμήθεια εξοπλισμού υποδοχής – τεμαχισμού –δεματοποίησης – κομποστοποίησης απορριμμάτων ποσού 2.829.000,00€,          β) Κατασκευή υποδομών εκφόρτωσης–δεματοποίησης–εναπόθεσης δεμάτων απορριμμάτων ποσού 324.773,11€, γ) αποκατάσταση τριών κυττάρων ΧΥΤΑ Τεμπλονίου ποσού 1.500.000,00€.
       Κατασκευάστηκε το Υποέργο (β) , ενώ ο διαγωνισμός που αφορούσε το Υποέργο (α) απέβη άγονος
  1. Δεκέμβριο του 2016 ο ΣΥΔΙΣΑ υπέβαλλε πρόταση  στο  ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την μονάδα αξιοποίησης βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων προϋπολογισμού 10.350.000 €                         
  2. Μάρτιο του 2017 ο ΣΥΔΙΣΑ ετοίμασε την υποβολή  πρότασης, από τον Δήμο,  στο πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, πρόσκληση ΙΟΝ 41 της ΠΙΝ   με τίτλο ¨Ολοκληρωμένη μονάδα διαχείρισης σύμμεικτων & ανακυκλώσιμων απορριμμάτων κεντρικής Κέρκυρας»,  προϋπολογισμού 4.688.440 € . Από αστοχία του συστήματος δεν ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική υποβολή
  3. Αύγουστο του 2017 ο ΣΥΔΙΣΑ υπέβαλλε πρόταση στο πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την υλοποίηση του έργου ‘’ Ολοκληρωμένη Μονάδα διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων Διαχειριστικής ενότητας Κέρκυρας, προϋπολογισμού 8.673.800 € 
       Κατά την αξιολόγησή της, παράλληλα με την  προηγούμενη υποβολή, αποφασίστηκε σε σύσκεψη με την αρμόδια διαχειριστική αρχή, η υποβολή μιας συνολικής πρότασης χρηματοδότησης .
  1. Το 2018 , εντάσσονται στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ  με αρ.  269/15-1-2018 οι  ΜΕΛΕΤΕΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, προϋπολογισμού 828.044 €,  με 2 υποέργα:
       1ο Υποέργο : ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ & ΤΕΥΧΩΝ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΟΕΔΑ Δημοπρατήθηκε. Υπάρχει Ανάδοχος
       2ο Υποέργο : ΜΕΛΕΤΕΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΧΥΤΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ .  Εκπονούνται τα τεύχη δημοπράτησης της μελέτης.