Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Πρέσβειρα της Κούβας Zelmys Maria Dominguez Cortina μιλά στην Ενημέρωση

Πρέσβειρα της Κούβας
21 Ιουνίου 2018 / 16:46

«Η επανάσταση συνεχίζεται και μετά την περίοδο Κάστρο»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η πρέσβειρα της Κούβας στην Αθήνα , συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης με τη πρόεδρο του συμβουλίου Μαρία Μουζακίτη, τον εκπρόσωπο δημοσίων σχέσεων του Δημάρχου Μάνο Ράπτη και τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Βασίλη Καββαδία  στο  ιστορικό δημαρχείο. Στόχος της συνάντησης, η ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ Κούβας και Ελλάδας.
Η Πρόεδρος του Δ.Σ. μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου,  που βρισκόταν  στην Αθήνα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων,  και ευχαρίστησε την πρέσβειρα για την επίσκεψή της στην Κέρκυρα  και τα καλά της λόγια. Επιβεβαίωσε τα κοινά στοιχεία που συνδέουν τους δυο λαούς και αποδέχθηκε με χαρά την πρόταση για τη φιλοξενία της έκθεσης φωτογραφίας (πιθανότατα στην Πινακοθήκη του Δήμου). Αναφέρθηκε στη συνεργασία του Δήμου με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του οποίου η κ. Dominguez  Cortina έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Κούβα και πρότεινε στην Πρέσβειρα να εξετασθεί από κοινού το θέμα αδελφοποίησης της Κέρκυρας με μια κουβανική πόλη.
Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού ενημέρωσε την Πρέσβειρα για το Φεστιβάλ Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε εφέτος για πρώτη φορά και προσκάλεσε την Κούβα στο επόμενο.

Συνέντευξη στην Ενημέρωση

Μιλώντας στην Ενημέρωση, η πρέσβειρα της Κούβας υπογράμμισε: «Για εμάς είναι σημαντικό να δυναμώσουμε τους δεσμούς μεταξύ Κούβας και Ελλάδας. Γι' αυτό επισκεπτόμαστε τοπικές αρχές καθώς επίσης και τους Κουβανούς που ζουν στην Ελλάδα. Μιλήσαμε για τους ιστορικούς δεσμούς της Κούβας και της Ελλάδας και τις πιθανότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών με στόχο να προωθηθούν εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως και εμπορικές. Υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες εδώ στην Κέρκυρα που θέλουν να πάνε στη Κούβα για επαγγελματικούς  λόγους. Έχουμε μία σημαντική έκθεση τον Οκτώβρη στην Κούβα για επιχειρηματίες για να τους δείξουμε τις δυνατότητες συνεργασίας μαζί μας.

Συνεργασία στον Τουρισμό

Επίσης ο τουρισμός είναι ένα καλό πεδίο για συνεργασίες, γι αυτό το λόγο ήταν παρών και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού στη συνάντηση.  Επίσης θέλαμε να δείξουμε στο κόσμο της Κούβας και της Κέρκυρας κάποια στοιχεία της πραγματικότητας μας. Πρόκειται να οργανώσουμε μια έκθεση φωτογραφίας από τη Κούβα εδώ στη Κέρκυρα, όπως επίσης και κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο κοντινό μέλλον. Και πρόκειται να οργανώσουμε κάτι για την Κέρκυρα στη Κούβα, ίσως μια επίσκεψη της δημοτικής αρχής στη Κούβα. Είμαστε σε καλό δρόμο για μια καλή συνεργασία γιατί έχουμε πολλά σημαντικά κοινά στοιχεία, ιστορικά στοιχεία μεταξύ Κούβας και Ελλάδας. Είμαστε παρόμοιοι άνθρωποι, φιλόξενοι, φιλικοί, αγαπάμε τη μουσική, το φαγητό και απολαμβάνουμε τη ζωή. Είμαστε δύο νησιά που αγαπάμε την ελευθερία. Η ελευθερία είναι ένας σημαντικός όρος που συνδέει τη Κούβα και την Ελλάδα μέσα στην ιστορία. Έτσι είναι σημαντικό για εμάς να έρθουμε εδώ στην Κέρκυρα.

Η μετά-Φιντέλ εποχή
 
Η κυβέρνηση και ο λαός της Κούβας, προσπαθούν να συνεχίσουν την ανάπτυξη της χώρας μας. Έτσι μερικά χρόνια πριν, ξεκινήσαμε μια διαδικασία αντικατάστασης του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου της Κούβας. Συζητήσαμε με το κόσμο περίπου 200 προτάσεις, κυρίως στρατηγικές, για την εξέλιξη της Κούβας. Ο κόσμος απέρριψε κάποιες, πρόσθεσε κάποιες άλλες και έτσι κατέληξαν με κάτι παραπάνω από 300. Αυτές είναι οι βασικές προτάσεις που καθιέρωσαν τη συνέχεια της επανάστασης.
Ένα από αυτά τα νέα μέτρα είναι η εξουσιοδότηση για πέντε χρόνια με μέγιστο τα δέκα χρόνια θητείας στους πολιτικούς θεσμούς. Γι' αυτό το λόγο, μετά από δύο θητείες των πέντε χρόνων, ο Ραούλ Κάστρο τελείωσε και έγινε μία σειρά εκλογών που άρχισαν το Νοέμβρη από τη βάση μέχρι τη κορυφή. Οι τελευταίες γενικές εκλογές έγιναν το Μάρτη, και η νέα κυβέρνηση εγκαταστάθηκε στις 19 Απριλίου αυτό το χρόνο. Με νέο πρόεδρο, νέο συμβούλιο επικράτειας και είμαστε στη διαδικασία αλλαγών, του συντάγματος και πολλών άλλων θεμάτων σαν μέρος της διαδικασίας που ξεκινήσαμε πριν πολλά χρόνια.
Δεν είναι μια αλλαγή της κυβέρνησης ή των πραγμάτων. Είναι η συνέχεια αυτό που συμφωνήθηκε με από το λαό της Κούβας. Αυτή η κυβέρνηση, εκλέχθηκε από το λαό για να συνεχίσει με τα μέτρα, έτσι ώστε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της οικονομίας μας, του αναπτυξιακού μοντέλου μας. Και αυτό προς όφελος του κόσμου. Αυτός ήταν ο βασικός στόχος του Χοσέ Μαρτί το 19ο αιώνα, του Φιντέλ Κάστρο και του καινούριου προέδρου Μιγκέλ Ντίαζ- Κανέλ. Η συνέχεια της βούλησης του λαού της Κούβας για την ανάπτυξη μιας νέας κοινωνίας με την υποστήριξη της κοινωνικής δικαιοσύνης, με δωρεάν παιδία, δωρεάν υγεία και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη ζωή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς.