Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

SOS από την ΕΓΕΣΥΚ: Προειδοποιεί για «καυτό» καλοκαίρι στο Νοσοκομείο

Νοσοκομείο Κέρκυρας
09 Ιουνίου 2018 / 09:13

Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας αποφάσισε την κήρυξη στάσης εργασίας την προσεχή Τετάρτη 13/06/2018 από τις 09.00 εως τις 13.00 και αναστολή λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας  αναφέρει:
Η Γενική Συνέλευση της ΕΓΕΣΥΚ που συνήλθε στις 7/6/2018 καταγγέλει την απαράδεκτη συνεχιζόμενη κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Κέρκυρας και έχει φέρει το προσωπικό και το ίδιο το νοσηλευτικό μας ίδρυμα κυριολεκτικά στα όρια του. Σε μια χρονική στιγμή που οι ανάγκες για δημόσιες παροχές υγείας ολοένα και αυξάνονται, οι ελλείψεις και τα προβλήματα συνεχώς οξύνονται, οδηγώντας την κατάσταση κυριολεκτικά στο απροχώρητο.
 
Μετά και την παραίτηση, 3η μέσα σε ένα χρόνο, μιας μόνιμης παθολόγου, δείγμα και αυτό της υπερεργασίας και της εξάντλησης του προσωπικού, έχει επιβαρυνθεί το ήδη προβληματικό καθεστώς λειτουργίας του ΤΕΠ. Για άλλη μια φορά η διοίκηση ανατρέχει στην εύκολη και αυταρχική λύση του “εντέλλεσθε” προς τους πνευμονολόγους τους οποίους καλεί να καλύψουν τα κενά αδιαφορώντας επί της ουσίας για τις αναπόφευκτες επιπτώσεις που θα έχει αυτό και στη λειτουργία της ίδιας της πνευμονολογικής κλινικής.
 
Ιδιαίτερη, δυστυχώς, αναφορά πρέπει να γίνει για την παθολογική κλινική για την οποία κρούουμε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Μετά την παραίτηση της συναδέλφου, των λοιπών απωλειών (λήξη επικουρικών, λόγοι υγείας) και ενόψει ήδη γνωστών αποχωρήσεων που θα υπάρξουν το προσεχές διάστημα, ολόκληρη η παθολογική κλινική θα στηρίζεται μόνο σε 4 (!) γιατρούς. Δε χρειάζεται καν να αναφέρει κανείς τις συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη για μια κλινική που νοσηλεύει χιλιάδες ασθενείς ανά έτος.
 
Όλα αυτά αποκαλύπτουν τα ψέματα της κυβέρνησης και της διοίκησης περί δήθεν
ανάταξης του νοσοκομείου και του ΕΣΥ γενικότερα και αποδεικνύουν ότι η “ανάταξη” και η ανάπτυξη τους στηρίζεται πάντα στις πλάτες των εργαζομένων οι οποίοι έχουν φτάσει και ξεπεράσει πια τα όρια τους. Πριν λίγες ημέρες η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έκοβε κορδέλες και έκανε επικοινωνιακές φιέστες στην Ήπειρο. Προφανώς δεν πήραν χαμπάρι την κατάσταση που επικρατεί στο ΓΝΚ ή πολύ απλά είναι πλήρως αφοσιωμένοι στην προσπάθεια τους να πουλήσουν το παραμυθάκι τους αδιαφορώντας για τις πραγματικές συνέπειες των πολιτικών τους.
 
Καλούμε το Διοικητή, αντί να βγάζει πύρινους λόγους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους συνδικαλιστές που αναδεικνύουν τα θέματα και διεκδικούν, να μας πει τί στάση θα κρατούσε ο ίδιος ως πρώην συνδικαλιστής μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση. Τον καλούμε επίσης να μας απαντήσει αν θεωρεί ότι η λειτουργία της πνευμονολογικής κλινικής μπορεί να παραμείνει ανεπηρέαστη ή καθίσταται προβληματική δεδομένων των νέων υποχρεώσεων με τις οποίες επιφορτίζει το ιατρικό προσωπικό της.
 
Καλούμε τους κυβερνητικούς βουλευτές να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί και να πιέσουν προς την κατεύθυνση ανεύρεσης ουσιαστικών και μόνιμων λύσεων.
 
Καταγγέλουμε τις μεθοδεύσεις της Διοίκησης η οποία προσπαθεί να μεταφέρει τις ευθύνες της στους γιατρούς, ζητώντας τους να υπογράψουν για να γίνουν συμμέτοχοι – συνένοχοι στα λάθη και στις παραλείψεις της και καλλιεργεί κοινωνικό αυτοματισμό στρέφοντας τη μία ειδικότητα κατά της άλλης για το ποιος θα επωμιστεί το βάρος και την ευθύνη που όμως ανήκει αποκλειστικά σε εκείνη και το Υπουργείο. Επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας κατά των ελαστικών μορφών απασχόλησης και απαιτούμε ουσιαστικές και μόνιμες λύσεις και γιατρούς με μόνιμη και σταθερή δουλειά και όχι εργαζόμενους - λάστιχο που θα μπαλώνουν τρύπες. Απαιτούμε την άμεση προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων παθολόγων ως το ελάχιστο απαραίτητο μέτρο προκειμένου να μην καταρρεύσει η βασικότερη κλινική του νοσοκομείου.
 
                                 
 Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την κήρυξη  ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την προσεχή   
ΤΕΤΑΡΤΗ  13/06/2018  από τις  09.00 εως τις 13.00  και ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ και καλεί τους συναδέλφους σε συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του ΤΕΠ. Καλούμε την κερκυραϊκή κοινωνία να σταθεί στο πλευρό μας γιατί το νοσοκομείο είναι υπόθεση όλων μας. Απαιτούμε από τη Διοίκηση και το Υπουργείο να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν άμεσες, ουσιαστικές και μόνιμες λύσεις. Προειδοποιούμε ότι είμαστε έτοιμοι να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας.
 
 
Κέρκυρα,   08/06/2018