Δ. Στρατούλης & Στ. Σαμοΐλης στη συναυλία διαμαρτυρίας στη Λευκίμμη

Οι δηλώσεις τους κατά της χρήσης του ΧΥΤΑ και της ποινικοποίησης του αγώνα των κατοίκων

03
Ιουνίου / 2018

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην μεγάλη αγωνιστική κινητοποίηση – συναυλία των Λευκιμμιωτών, που διοργανώθηκε το Βράδυ του Σαββάτου, 2/6, με σύνθημα «Όχι στην ποινικοποίηση του αγώνα του λαού της Λευκίμμης - Όχι στη λειτουργία του παράνομου ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια» παραβρέθηκε κλιμάκιο της ΛΑΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Στρατούλη, μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ, και τον Στέφανο Σαμοϊλη, πρώην βουλευτή της ΛΑΕ στο νομό Κέρκυρας.

        Κατά την διάρκεια της κινητοποίησης οι Δημήτρης Στρατούλης και Στέφανος Σαμοΐλης έκαναν δηλώσεις στους παριστάμενους δημοσιογράφους, όπου μεταξύ άλλων ανάφεραν τα εξής:

- «Να μην εφαρμοστεί η καταστροφική για την Λευκίμμη και ολόκληρη την Νότια Κέρκυρα απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία στην ουσία χαβούζας στη Λευκίμμη ή για λειτουργία του παράνομου ΧΥΤΑ στην περιοχή.

- Η κυβέρνηση να μην τολμήσει να προβεί σε αστυνομική καταστολή σε βάρος των κατοίκων της Λευκίμμης, σε ποινικοποίηση του αγώνα τους και σε δημιουργία κλίματος κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος τους.

-  Η κυβέρνηση και η Δημοτική αρχή έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, γιατί δεν τήρησαν τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους για μη λειτουργία του παράνομου ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη και για την προώθηση των έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης των σκουπιδιών στο νομό της Κέρκυρας.

Εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε, ώστε:

-  Να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του τομέα της καθαριότητας (εγκαταστάσεις και διαχείριση). Ο τομέας της καθαριότητας θα πρέπει να δημιουργεί μόνιμες θέσεις εργασίας με μισθό και εργασιακές σχέσεις, που θα εξασφαλίζουν αξιοπρέπεια στη ζωή και είναι αδιανόητο ότι παρά τις αντίθετες κυβερνητικές δεσμεύσεις και ενώ τα σκουπίδια είναι βουνά στο νησί απολύθηκαν πριν δύο μήνες 117 εργάτες καθαριότητας συμβασιούχοι - παρατασιούχοι.

-  Άμεση νέα χωροθέτηση και υλοποίηση έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με χρήση κατάλληλης σύγχρονης τεχνολογίας, χωρίς το Τεμπλόνι και την Λευκίμμη.

-  Εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή και εκτεταμένη ανακύκλωση.

-  Εφαρμογή προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των πολιτών για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων και σε όλους τους βαθμούς της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

-  Αναγκαστική και υπό διαρκή και αυστηρό έλεγχο εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στις τουριστικές μονάδες (ξενοδοχεία κλπ), στα εστιατόρια και στα σούπερ μάρκετ, με στόχο τη ελάχιστη παραγωγή απορριμμάτων.
 -  Δημόσιο διάλογο με λαϊκές διαδικασίες – συνελεύσεις για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, χωρίς απειλές και καταστολή σε βάρος των κατοίκων και με σεβασμό του αγώνα και των προτάσεών τους.

-  Την άμεση χωροθέτηση και λειτουργία πράσινων σημείων σε όλο το νησί με σωστή ενημέρωση για τη λειτουργία τους.

-  Άμεσα να ξεκινήσει μελέτη για τη δυνατότητα ένταξης στην ολοκληρωμένη διαχείριση η εκμετάλλευση των βιολογικών καθαρισμών και η επεξεργασία των προϊόντων.

-  Περαιτέρω επεξεργασία των υπολειμμάτων πέραν της κομποστοποίησης, που θα μπορούσε να αποφέρει σοβαρά οικονομικά αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας.

-  Η ΛΑΕ είναι αλληλέγγυα στον δίκαιο αγώνα του λαού της Νότιας Κέρκυρας και της Λευκίμμης για την υγεία και την ζωή τους και τα μέλη της θα είναι στην πρώτη γράμμα των αγώνων τους».