Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η επάρκεια της σχολικής στέγης διχάζει καθηγητές και γονείς από τη Δ/νση Εκπαίδευσης

Κέρκυρα
07 Μαΐου 2018 / 14:57

Με μήλον της έριδος την επάρκεια της σχολικής στέγης στο νησί διασταύρωσαν τα ξίφη τους δι΄ ανακοινώσεων, και δη αιχμηρών, η ΕΛΜΕ και η Ένωση Γονέων με τον περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ: Ο Περιφερειακός Δ/ντής εκπαίδευσης με έγγραφό του (6009/1-11-17) καλούσε Διευθυντές Λυκείων της πόλης να του απαντήσουν μέχρι τις 8/11 αν είχαν άδεια για το χωρισμό αιθουσών στα σχολεία τους, επειδή στο σύστημα myschool φαίνεται να υπάρχουν αίθουσες με μικρή χωρητικότητα. Με καινούριο έγγραφό του επανέρχεται (ΑΠ 2447/30-4-18) ζητά από τους Δ/ντές των σχολείων να ελέγξουν τη χωρητικότητα των αιθουσών, ώστε να χωρούν σε αυτές 27 μαθητές και στη συνέχεια, τους ζητά σε περίπτωση που δεν χωρούν, να «αποκαταστήσουν» τις αίθουσες στην αρχική τους μορφή.
Ο φαρισαϊσμός του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπαίδευσης έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Μέσα σ’ ένα γενικότερο σκηνικό λιτότητας , περικοπών και συντηρητικών αναδιαρθρώσεων με περισσό θράσος αναζητά υπευθύνους, ενώ γνωρίζει πολύ καλά πως ο ίδιος και η πολιτική του Υπουργείου που ακολουθεί πιστά είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολεία του νομού.
Ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπαίδευσης με την τριπλή του ιδιότητα, του πολιτικού προϊστάμενου, του κομματικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και του περιφερειακού συμβούλου της πλειοψηφίας είναι αυτός που οφείλει να απολογηθεί γιατί η σχολική στέγη στην Κέρκυρα βρίσκεται σε αυτό το απερίγραπτο χάλι.
 
Η Ένωση Γονέων
 
Σήμερα η Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Κέρκυρας μετά λύπης πληροφορήθηκε την προσπάθεια του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπαίδευσης κ. Κ. Γκούση να ασκήσει μια ακόμη αντιπαιδαγωγική πολιτική λιτότητας στους μαθητές της Κέρκυρας. 
 Με έγγραφό του o κ. Γκούσης, ζητά από τους διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων να δημιουργήσουν μεγαλύτερες αίθουσες διδασκαλίας ώστε να μπορούν να στοιβάζουν σε αυτές 27 μαθητές. Αν μάλιστα σε περίπτωση που παλαιότερα είχε γίνει διαμόρφωση των χώρων διδασκαλίας με σμίκρυνσή τους, ώστε να χωρά το κτίριο περισσότερες αίθουσες, τώρα τους ζητά να ξαναδιαμορφώσουν (μεγεθύνουν ουσιαστικά) τις αίθουσες, ώστε να χωράνε περισσότερους μαθητές. Οι διευθυντές σε ρόλο αρχιτέκτονα και ο κ. Γκούσης σε ρόλο "πολιτικού" μηχανικού! Αλήθεια η πολεοδομία του Δήμου είναι ενήμερη;
 
 
Κοίτα ποιος μιλάει
 
Σε απάντηση στις καταγγελίες της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, ο περιφερειακός Δ/ντής Εκπαίδευσης αντιπαραθέτει: πριν από αρκετά χρόνια, κάποιοι διευθυντές σχολείων πραγματοποίησαν κατατμήσεις αιθουσών διδασκαλίας με τρόπο πρόχειρο και αυθαίρετο, με ελαφρά δόμηση. Αυτό έγινε ακόμα και σε νέα κτίρια που πληρούνταν οι προδιαγραφές σε χωρητικότητα, φωτισμό, αερισμό, κλπ. με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλές αίθουσες "κλουβιά". Ακόμα και αν αναγνωρίσουμε την αναγκαιότητα εκείνης της εποχής, σε κάποιες περιπτώσεις για περισσότερες αίθουσες, σήμερα δεν είναι αποδεκτό να έχουμε κάποιες αίθουσες εντελώς κενές και κάποιες μικρές και γεμάτες. Είναι αλήθεια ότι η Κέρκυρα έχει μεγάλο πρόβλημα στη σχολική στέγη, με αρκετά πεπαλαιωμένα και ακατάλληλα κτίρια. Είναι αλήθεια όμως ακόμα, ότι μένουν αναξιοποίητα χρήματα (από το ΕΣΠΑ 2014-20) για σχολική στέγη στην Περιφέρειά μας, όπου την αρμοδιότητα και την ευθύνη, για την κατάθεση προτάσεων και ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα την έχει η τοπική Αυτοδιοίκηση.