Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι «Ταμένοι» της Κέρκυρας κάνουν σύλλογο!

Οι Ταμένοι
10 Απριλίου 2018 / 13:28
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Άλλη μία Κερκυραίων συνήθεια που έγινε πλέον έθιμο το οποίο οι σκέψεις και ανάγκες για διατήρησή του, οδηγούν προς την επισημοποίησή του Πέρασαν 50 περίπου χρόνια απ όταν οι λίγοι τότε ταμένοι συνήθιζαν να συναντιόνται το πρωί ανήμερα του Πάσχα στο Λιστόν για να παρακολουθήσουν όλοι μαζί αδελφωμένοι κι αγαπημένοι τις περιφορές της Αναστάσεως των εκκλησιών του κέντρου της παλιάς πόλης.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Άλλη μία κερκυραϊκή συνήθεια που έγινε πλέον έθιμο, οδηγείται προς την επισημοποίηση. 
Πέρασαν 50 περίπου χρόνια απ΄ όταν οι λίγοι τότε ταμένοι συνήθιζαν να συναντιούνται το πρωί ανήμερα του Πάσχα στο Λιστόν για να παρακολουθήσουν όλοι μαζί αδελφωμένοι κι αγαπημένοι τις περιφορές της Αναστάσεως των εκκλησιών του κέντρου της παλιάς πόλης. Την Κυριακή του Πάσχα, από πολύ νωρίς, άρχισαν να καταφθάνουν κατά δεκάδες απ΄ όλα τα σημεία της πόλης, ενώ φέτος προστέθηκαν και πολλά νέα άτομα. Να σημειωθεί ότι φέτος έδωσαν το παρών δεκάδες ξενιτεμένοι συμπατριώτες.
Κυριάρχησαν και πάλι, χωρίς να αφαιρεθεί τίποτα από την παλιά συνήθεια, οι θερμοί χαιρετισμοί, τα αγκαλιάσματα και οι ευχές. Δεν έλειψαν, όπως πάντα , όταν τέλειωσαν οι περιφορές , κάποια από τα συνηθισμένα πειράγματα και αστεία χρησιμοποιώντας φράσεις και λέξεις κερκυραϊκές. Κάποια στιγμή ρώτησαν κάποιοι γιατί απουσιάζει ο πάντοτε παρών Γιώργης. Η απάντηση δόθηκε αμέσως από κάποιους που γνώριζαν το τραγικό γεγονός:«Ο Γιώργος ήταν πολύ άρρωστος, στο νοσοκομείο, είχε λέει πάρει μια μεγάλη δόση θανατηφόρο για να αυτοκτονήσει και ο λόγος από την μεγάλη του στενοχώρια που δεν άναψε φέτος ο σταυρός του φρουρίου». Προς το τέλος να κι ο Γιώργος! 
Με την πρωτοβουλία του κ Λάκη Μούτσου και συμπαράσταση όλων, ώστε το μοναδικό σ΄ όλο τον κόσμο έθιμο να διατηρηθεί, συντάχθηκε και το καταστατικό, το όποιο σε πρώτη φάση υπέγραψαν πάνω από 60 μέλη. 
 

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.