Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Corfu Food and Wine Festival θα τιμήσει πατέρα & υιό Μποτρίνι

Φεστιβάλ Γαστρονομίας
31 Μαρτίου 2018 / 10:02
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Corfu Food & Wine Festival θα πραγματοποιηθεί από 9-13 Μαΐου και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ετήσιο event στο ξεκίνημα κάθε τουριστικής περιόδου,

αναδεικνύοντας και προωθώντας τα παραδοσιακά αλλά και τα νέα προϊόντα της Κέρκυρας. Οι συντελεστές του φεστιβάλ μίλησαν χθες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στην συνέντευξη τύπου τοποθετήθηκαν οι (φωτο από αριστερά):
- Περικλής Κατσαρός, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων
- Βασίλης Κοντός, εκπρόσωπος ΗΑΤΤΑ,
- Δημήτρης Μούτσος, Αντιπρόεδρος AOCTA,
- Σπύρος Βουλισμάς, Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων,
- Βασίλης Καββαδίας, Αντιδήμαρχος Τουρισμού,
- Γιάννης Κουλούρης, Περιφεριακός Σύμβουλος, εκπρόσωπος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Ιονίων Νήσων,
- Χαράλαμπος Βούλγαρης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων,
- Νίκος Βεργέτης, Αντιπρόεδρος Σωματείου Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων,
- Αριστοτέλης Μέγκουλας, μέλος Δ.Σ. Σωματείου Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων.


Ο Γαστρονομικός Τουρισμός είναι τουρισμός εμπειρίας, βιωματικός, συναισθηματικός (emotional tourism όπως είναι η νέα ονομασία). Πρόκειται για παγκόσμια τάση που προωθείται παντού. Διεκδικώντας μερίδιο, η Κέρκυρα μπαίνει στο χάρτη δυναμικά. Να σημειωθεί πως η κερκυραϊκή γαστρονομία φέτος με επτά βραβεία σε τρεις διαγωνισμούς, θεωρειται πλέον μια υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο.  
Πρωταγωνιστικό ρόλο στο φεστιβάλ θα έχει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος, Σεφ Σπύρος Βουλισμάς, η Λέσχη ήταν ανέκαθεν πρωτοπόρος στην εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών της εστίασης, ενώ τώρα μπαίνει στην εκπαίδευση του κοινού και των επισκεπτών, παντρεύοντας την παράδοση με την σύγχρονη τεχνογνωσία.

Ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπης Βούλγαρης αναφέρθηκε στον νέο στόχο της κερκυραϊκής ξενοδοχίας να προβάλλει την μεσογειακή κουζίνα και να την αξιοποιήσει ως τουριστική υπηρεσία αιχμής.  

Από την πλευρά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μίλησε ο Εντεταλμένος  Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Κουλούρης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του Γαστρονομικού Τουρισμού για την Περιφέρεια. Ενδεικτικό αυτού, σημείωσε,  είναι ότι τα ΠΕΠ Ιονίων Νήσων προβλέπουν κονδύλια για την ανάπτυξη και προώθηση της Γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων. Τέλος ζήτησε τη συνεργασία όλων των παρευρισκομένων φορέων για κοινές δράσεις οι οποίες θα τα οδηγήσουν στην αξιοποίηση των παραπάνω χρηματοδοτήσεων. 

Συνδιοργανωτές του Corfu Food & Wine Festival είναι η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, ο Δήμος Κέρκυρας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η Ένωση Ξενοδόχων, η Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων, οι Τουριστικοί Πράκτορες, ο ΟΛΚΕ, το Σωματείο Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, η Λέσχη Αρχιμαγείρων. Το στηρίζει ο ΕΟΤ και το Υπουργείο Τουρισμού. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ.
 


Τι περιλαμβάνει
 
Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ θα είναι ένα μεγάλο πάρτυ, μια γιορτή γαστρονομίας και μουσικής στη Σπιανάδα με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών και των Χορωδιών που αναδεικνύουν την Επτανησιακή Μουσική. Παράλληλα θα γίνονται street party με διαδρομές γευσιγνωσίας (τα τσιπουράδικα της Σπηλιάς, οι μεσογειακές γεύσεις της οδού Γκίλφορντ, τα εστιατόρια της πόλης).
Οι επόμενες μέρες είναι αφιερωμένες σε διαδρομές γευσιγνωσίας στην κερκυραϊκή ύπαιθρο, είτε σε πλατείες χωριών είτε σε οργανωμένους χώρους.
Σε αυτές τις διαδρομές και σε συνεννόηση με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, οι συμμετέχοντες θα έρχονται σε επαφή με τους ντόπιους και τις παραδοσιακές κουζίνες τους. Παράλληλα με τα βιωματικά σεμινάρια γαστρονομίας και γευσιγνωσίας, το Φεστιβάλ θα πλαισιώνεται από εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής κλπ. 
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ και σε συνεργασία με τον καθηγητή του τμήματος Διερμηνείας και Μετάφρασης του Ιονίου Πανεπιστημίου Γιώργο Κεντρωτή, θα πραγματοποιηθούν επίσης βραδυές ποίησης και οίνου.

Τιμή στους Μποτρίνι

Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ, θα αποδώσουν τιμή στον καταξιωμένο σεφ Έκτορα Μποτρίνι και στον πάτερα του, Ετρούσκο, ο οποίος υπήρξε ο πρωτοπόρος του γαστρονομικού τουρισμού στην Κέρκυρα. Καταγόταν από γενιά εστιατόρων στην Τοσκάνη και ήταν καταξιωμένος μάγειρας επί σειρά ετών στο Club Mediterranee. To 1992 αποφασίζει να εγκατασταθεί μόνιμα στην ιδιαίτερη πατρίδα της γυναίκας του στην Κέρκυρα και να ανοίξει ένα μικρό εστιατόριο, το οποίο στην συνέχεια ανέλαβε ο γιος του Έκτορας, κερδίζοντας Χρυσούς Σκούφους και μπαίνοντας στη λίστα των καλύτερων του κόσμου. Ο Ετρούσκο Μποτρίνι "έφυγε" από τη ζωή πριν από δύο χρόνια ενώ ο Έκτορας είναι σεφ παγκόσμιας εμβέλειας. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ αναγνωρίζοντας την προσφορά της οικογένειας στον τομέα της γαστρονομίας και την αποφασιστική συμβολή τους στην διεθνή ακτινοβολία του νησιού, θα τους απονείμουν τιμητική διάκριση.
.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.