Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αθωωτική απόφαση για τα στραγγίδια στο ΧΥΤΑ

Πρωτοδικείου Ζακύνθου
15 Μαρτίου 2018 / 08:27

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Με την αθωωτική απόφαση του Πρωτοδικείου Ζακύνθου ολοκληρώθηκε μετά από 7 χρόνια ο δικαστικός “μαραθώνιος” αναφορικά με τη μήνυση

 που είχε κατατεθεί στον πρώην Πρόεδρο του Συνδέσμου Καθαριότητας Ανδρέα Ξένο για τη διαρροή στραγγιδίων από το ΧΥΤΑ στον κόλπο του Λαγανά.

Αυτή σύμφωνα με το κατηγορητήριο φέρετε να προήλθε από παράνομη -όπως αποκλήθηκε- τοποθέτηση απορριμμάτων εκτός κυττάρων με αποτέλεσμα να λύματα να καταλήξουν στην θάλασσα με ότι αυτό συνεπάγεται. Αξίζει να αναφερθεί πως πολλές ήταν και τότε οι αντιδράσεις από κατοίκους του Καλαμακίου αλλά και οικολογικές οργανώσεις του νησιού και όχι μόνο.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ήταν το 2011 όταν το Λιμεναρχείο Ζακύνθου με αυτόφωρη διαδικασία κινήθηκε σε βάρος του προέδρου του συνδέσμου καθαριότητας, Ανδρέα Ξένου, μετά από παρέμβαση ιδιώτη, λόγω διαρροής στον κόλπο του Λαγανά των στραγγιδίων του υπάρχοντος ΧΥΤΑ στο Σκοπό.

Ο κ. Ξένος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα όπου απολογήθηκε και στη συνέχεια ορίστηκε τακτική δικάσιμο. Από τότε υπήρξαν αλλεπάλληλες αναβολές της δίκης. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, αρχικά κατέθεσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, με αποτέλεσμα να φανεί πως δεν υπήρξε αμελής συμπεριφορά σχετικά με το περιστατικό της ρύπανσης, και επομένως δεν καταλογίστηκαν προσωπικές ευθύνες. Να σημειωθεί δε ότι από το 2014 χρονιά εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο Πρόεδρος άλλαξε, οπότε… η “μπάλα” πήρε μαζί της και τον νυν Πρόεδρο του Φορέα Διακίνησης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α), Παναγιώτη Μυλωνά. Έτσι λοιπόν στη χθεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου, οι δικαστές έκριναν ότι και οι δύο πρόεδροι δεν είχαν ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος τους, οπότε αθωώθηκαν.
 
Γ.Α.
πηγή: imerazante