ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Να αποσύρει το υποχρεωτικό 30ωρο το Υπουργείο

KEΡΚΥΡΑ. Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, ζητώντας από το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει το νόμο για το υποχρεωτικό 30ωρο διδακτικού ωραρίου.

02
Φεβρουαρίου / 2018

Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισαν από κοινού στις 15 Γενάρη την 30ωρη παραμονή των εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Παρά τις δηλώσεις τόσο του Υπουργού όσο και του Υφυπουργού για τη μη υποχρεωτικότητα της εφαρμογής («ισχύει ό,τι και παλιά») το Υπουργείο απέστειλε διευκρινιστική σχετική  εγκύκλιο ή οποία το μόνο που κάνει είναι να επαναλάβει το άρθρο του σχετικού νόμου.

Η εγκύκλιος αυτή επιταχύνει τις προσπάθειες επιβολής του υποχρεωτικού 30ωρου, ανατρέποντας τα εργασιακά μας δικαιώματα, ανοίγοντας τον δρόμο για αύξηση του διδακτικού ωραρίου, γεγονός που θα οδηγήσει σε απολύσεις αναπληρωτών και γενικευμένες υπεραριθμίες και υποχρεωτικές μετακινήσεις μονίμων συναδέλφων.

Αυτή η προσπάθεια είναι μόνο η αρχή και δεν αφορά απλά και μόνο πόσες ώρες θα μένουμε στο σχολείο.

Δρομολογούνται συνολικότερες αλλαγές που αφορούν τη δομή και το περιεχόμενο του ίδιου του σχολείου (π.χ. αξιολόγηση – αποτίμηση, υλοποίηση του σχεδιασμού για τις νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, πέρασμα εκτός διδακτικού ωραρίου κρίσιμων παιδαγωγικών διαδικασιών κ.ά.).

Ήδη ορισμένοι διευθυντές σχολείων έχουν αρχίσει να πιέζουν τους συναδέλφους για την υποχρεωτική εφαρμογή του 30ωρου. Το σωματείο μας θα βρεθεί στο πλευρό των συναδέλφων, όπου υπάρχουν πιέσεις.

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων, σε όλα τα σχολεία, να διαφυλάξουν με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο τα εργασιακά μας δικαιώματα.

·         Κανείς/καμιά δεν είναι υποχρεωμένος/η να κάθεται στο σχολείο πέραν του διδακτικού του ωραρίου, εφόσον ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν του έχει αναθέσει κάποια επιπλέον εξωδιδακτική εργασία.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων έχει ήδη αναθέσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς όλες τις εξωδιδακτικές εργασίες και είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για τον καθορισμό τους.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για νέες συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων με αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή.

·         Σε κάθε περίπτωση κανείς συνάδελφος δεν είναι υποχρεωμένος να παραμείνει επιπλέον ώρες στο σχολείο για εργασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση, υλοποιώντας την απόφαση για “αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης”.

·         Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί έχουν την παιδαγωγική ευθύνη για την προετοιμασία των μαθημάτων της επόμενης ημέρας και τη διόρθωση των εργασιών/διαγωνισμάτων.

Καμιά υπουργική απόφαση ή εγκύκλιος δεν μπορεί να επιβάλλει πώς και με ποιο τρόπο θα γίνεται αυτό.

Πόσο μάλλον στο σημερινό σχολείο όπου μαστίζεται από την υποχρηματοδότηση και μόνο σύγχρονες υποδομές δεν έχει για να κάνει ο εκπαιδευτικός στοιχειωδώς τη δουλειά του.

·         Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας σύμφωνα και με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων των ΕΛΜΕ (επισυνάπτεται) παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη σε όλους τους συναδέλφους για όλα τα παραπάνω.

·         Καλούμε όλους τους συναδέλφους – συσπειρωμένοι στα σωματεία – να καταγγέλλουν κάθε φαινόμενο αυθαιρεσίας από την πλευρά της διοίκησης, να μην δεχθούν καμία αλλαγή στα προγράμματά τους.