Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διήμερο αφιερωμένο στην ελληνική παραδοσιακή μουσική

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
21 Ιανουαρίου 2018 / 08:06

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αφιερωμένο στην ελληνική παραδοσιακή μουσική και στους τρόπους ανάδειξης, διάδοσης και διδασκαλίας της,

ήταν το διήμερο 19-20 Ιανουαρίου, μέσω των σχετικών επιμορφωτικών δράσεων με τίτλο «Εκπαιδευτικές δράσεις για την ελληνική μουσική παράδοση», που διοργάνωσε το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» (ΚΕΜΦΑ) σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν η μουσικοπαιδαγωγός Νάνση Τουμπακάρη και ο Kαθηγητής εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λάμπρος Λιάβας.

Οι δράσεις του διημέρου ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, του οποίου οι φοιτητές του τομέα της μουσικοπαιδαγωγικής είχαν μια χρήσιμη επαφή με τους δύο προσκεκλημένους ομιλητές, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο λαϊκό θέατρο σκιών. Δυστυχώς, παρά τις προθέσεις των τελευταίων, κάτι αντίστοιχο δεν κατέστη εφικτό να γίνει και με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι δράσεις συνεχίστηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο «Νίκος Μώρος», με το επιμορφωτικό σεμινάριο της Νάνσης Τουμπακάρη, το οποίο περιστράφηκε γύρω από την διδασκαλία στη σχολική τάξη ζητημάτων που αφορούν την παραδοσιακή μουσική, με τη βοήθεια διαφόρων μέσων όπως αυτοσχέδια μουσικά όργανα, φωτογραφικό υλικό κ.ά. Ο αριθμός των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν παρακολουθώντας το σεμινάριο  (στο πλαίσιο του οποίου τους παραχωρήθηκε δωρεάν και σχετικό εκπαιδευτικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή) ήταν ιδιαίτερα αξιόλογος, όπως ήταν και για τις δύο διαλέξεις του Λάμπρου Λιάβα που διεξήχθησαν το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στον ίδιο χώρο. Οι τίτλοι αυτών ήταν «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική» και «Εισαγωγή στην Ελληνική Λαϊκή Αστική Μουσική».

Στις διαλέξεις αυτές, μέσω παραδειγμάτων από την πολυετή ερευνητική του εμπειρία, ο Λάμπρος Λιάβας  -πιο γνωστός στο ευρύτερο από την, αρχικώς ραδιοφωνική και μετέπειτα τηλεοπτική, εκπομπή «Αλάτι της γης»-  ασχολήθηκε με θέματα όπως η αλληλεπίδραση της μουσικής με τον λόγο, τη γλώσσα και την κίνηση αλλά και με τις κατά τόπους κοινωνικές και θρησκευτικές παραδόσεις, η διάκριση μεταξύ φολκλόρ και γνήσια παραδοσιακού και η αξία καταγραφής, διάσωσης και διάδοσης του δεύτερου, οι κινήσεις των ελληνικών δισκογραφικών εταιρειών που οδήγησαν στην καθιέρωση του αδόκιμου όρου «έντεχνο λαϊκό τραγούδι» κ.ά.

Το διήμερο έκλεισε με μια μουσικοχορευτική εκδήλωση, κατά την οποία τιμήθηκαν για την πολυετή προσφορά τους στον ευρύτερο χώρο της παραδοσιακής μουσικής, ο λαογράφος Νίκος Παχτίτης και ο παλαίμαχος λαϊκός οργανοπαίχτης Θανάσης Σπίνουλας. Αξιοσημείωτη ήταν και η επίσκεψη των προσκεκλημένων ομιλητών στα ΚΑΠΗ Κέρκυρας το απόγευμα της Παρασκευής.

Το Ίδρυμα Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια, ήταν χορηγός της όλης διοργάνωσης, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης σχετικής εκστρατείας επιμορφωτικών διαλέξεων που υλοποιεί το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», με επισκέψεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.