Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διάταξη για την πάταξη των παράνομων υπερωριών οδηγών λεωφορείων

Φωτεινή Βάκη
12 Ιανουαρίου 2018 / 16:43

ΚΕΡΚΥΡΑ. Διάταξη με την οποία ικανοποιείται ένα από τα βασικά αιτήματα του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κέρκυρας

περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που εισήχθη προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως ενημερώνει με δελτίο τύπου η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη. 
 
Όπως είχαν ενημερώσει σε συναντήσεις τους με τη βουλευτή, ο πρόεδρος και μέλη του Σωματείου, αίτημά τους, μεταξύ άλλων, είναι η διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο οι οδηγοί να εργάζονται κατά παράβαση του νόμου σε εξαντλητικά ωράρια την τουριστική περίοδο.
 
Σημειώνεται ότι με το έως τώρα καθεστώς ο κλάδος των οδηγών ΚΤΕΛ και Τουριστικών Λεωφορείων εξαιρείτο από την υποχρέωση ανάρτησης πίνακα εβδομαδιαίων αναπαύσεων του προσωπικού κίνησης, των ημερήσιων στοιχείων προσωπικού και δρομολογίων και υπερωριών ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΣΕΠΕ.  Η εξαίρεση αυτή έχει οδηγήσει σε πολλαπλά φαινόμενα αυθαιρεσιών και καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα δεν ήταν σε θέση να επιτελέσουν αποτελεσματικά το έργο τους. 
 
Η εν λόγω διάταξη, που εισήχθη στο πολυνομοσχέδιο, έχει σκοπό την πάταξη αυτών των φαινομένων εκμετάλλευσης των εργαζομένων οδηγών λεωφορείων και προβλέπει την υποχρεωτική ηλεκτρονική καταχώρηση στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας όλων των παραπάνω στοιχείων, όπως ισχύει για το σύνολο των εργοδοτών.
 
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το άρθρο 213 του πολυνομοσχεδίου, που τροποποιεί το π.δ. 246/2006, και αφορά τους οδηγούς λεωφορείων ΚΤΕΛ και τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων.