Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Επιτροπή Πολιτών κατά του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας για την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων

ΧΥΤΑ
29 Δεκεμβρίου 2017 / 07:29

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακοίνωση- καταγγελία σχετικά με τον ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας, εξέδωσε η Επιτροπή Πολιτών κατά του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας. Την ανακοίνωση υπογράφει ο γραμματέας της Επιτροπής, Αριστοτέλης Κοτινάς.

Το έργο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας έχει τελεσίδικα καταχωρηθεί στη συνείδηση της Κερκυραϊκής κοινωνίας ως έργο πολλαπλά παράνομο και αμαρτωλό, προϊόν διαχρονικής διαπλοκής και βάρβαρου ρατσισμού. Στις μέρες μας, τα επίφθονα αυτά χαρακτηριστικά κορυφώνονται, σαν θλιβερό επιστέγασμα ενός ολέθριου χρονικού τριάντα και πλέον ετών, στον τομέα της Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), στη Διαχειριστική Ενότητα Κέρκυρας.
Η σημερινή πρωτοβάθμια Αυτοδιοικητική Αρχή, ενώ κυριολεκτικά μηδένισε, εφ’ όλης της ύλης, τα πενιχρά κεκτημένα που κληρονόμησε, οδηγώντας το φλέγον ζήτημα σε ένα εφιαλτικό αδιέξοδο, ταυτόχρονα επιδιώκει, με σπουδή, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, να παρουσιάσει το αναχρονιστικό υποέργο του ΧΥΤΑ Νοτ. Κέρκυρας ως πανάκεια και μάλιστα με ανοιχτό χρονικό ορίζοντα λειτουργίας.
Για παράδειγμα, ο Δήμαρχος Κέρκυρας με τρόπο αυθαίρετο και εξωθεσμικό, ακύρωσε το δρομολογημένο μέσω ΣΔΙΤ έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Κεντρικής Κέρκυρας, στο κρίσιμο μάλιστα στάδιο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, χωρίς ισοδύναμη εναλλακτική λύση, επικαλούμενος ιδεολογικούς λόγους. Ακολούθως άφησε να διαρρεύσει άπρακτος πολύτιμος χρόνος ( τριών και πλέον ετών) με τις γνωστές δίγλωσσες και αντιφατικές παλινωδίες περί επαναχωροθέτησης της κεντρικής ΟΕΔΑ, η οποία σημειωτέον, σε μεγάλο βαθμό είναι υλοποιημένη.
Κάθε ετεροχρονισμένος ισχυρισμός σχετικά με την ακυρωμένη ΜΕΑ, περί δήθεν φαραωνικού έργου, είναι απολύτως άτοπος και ανεπαρκής αφού η δυναμικότητα της μονάδας καθορίζεται, για προληπτικούς λόγους, από το δυσμενέστερο σενάριο όσον αφορά την ποσότητα παραγωγής Στερεών Αποβλήτων.
Μπροστά στο αδιέξοδο που ο ίδιος ο Δήμαρχος δημιούργησε, επιδιώκει την άνευ όρων καταχρηστική λειτουργία του ανεπαρκέστατου, ακατάλληλου και προκλητικά έκκεντρου έργου του ΧΥΤΑ Νοτ. Κέρκυρας. Με τις ενέργειές του αυτές ο Δήμαρχος διαπράττει θεσμική εκτροπή.
Τέλος, ο τελευταίος μύθος του προβαλλόμενου Οδικού Χάρτη περί «Ενδιάμεσης Εναλλακτικής Διαχείρισης» κατέρρευσε εκ του αποτελέσματος. Δυστυχώς, στη διολίσθηση αυτή υποκύπτουν και συστοιχίζονται η κυβέρνηση και οι δομές του κυβερνώντος κόμματος, με κάποιες σημαίνουσες εξαιρέσεις και, σύμφωνα με τα καταδηλωτικά συμφραζόμενα και μεθοδεύσεις, και ο επικεφαλής της Περιφερειακής Αρχής.
Αμείλικτο εδώ ανακύπτει το ερώτημα κατά πόσον το άλλοθι της ανεπάρκειας και ανικανότητας των υπόχρεων φορέων, μπορεί να δικαιολογήσει την θλιβερή απραξία και αναποτελεσματικότητα των τελευταίων ετών, καθώς και τις στοχευμένες τακτικές, με ύποπτα κίνητρα, κατά τις Νότιας Κέρκυρας.
6
Α. ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Ως Πλαίσιο θεωρείται το σύνολο της σχετικής Ευρωπαϊκής και Εθνικής Νομοθεσίας, ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης στερεών Αποβλήτων (ΕΣΔΑ)/ 2015, Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)/2016. Το Τοπικό σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Κέρκυρας/2016.
Στοιχειοθετώντας το πρόβλημα με τεχνικούς και θεσμικούς όρους αναφέρουμε ότι το Πλαίσιο προβλέπει:
α) Πρωτογενή (χωριστή) Διαλογή στην Πηγή σε ποσοστό 40% για τα Βιοαπόβλητα και 65% για τα Υλικά Ανακύκλωσης και Συσκευασίας ( συνολικό ποσοστό πρωτογενούς διαλογής 50% επί των αρχικά παραγόμενων ΑΣΑ, διαχωρισμένο σε έξι (6) κλάσματα)./ Υπόχρεοι φορείς είναι οι Δήμοι Κέρκυρας και Παξών./ Επίτευξη στόχου μέχρι το έτος 2020 (έτος στόχος του Εθνικού και Περιφερειακού σχεδιασμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ΕΣΔΑ και ΠΕΣΔΑ, αντιστοίχως).
β) Δευτερογενή επεξεργασία των προδιαλεγμένων απορριμμάτων σε Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), με στόχο την περαιτέρω απομάκρυνση του 25% των αρχικά παραγομένων ΑΣΑ./ Υπόχρεος φορέας ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.) Ενοτ. Κέρκυρας./ Επίτευξη στόχου μέχρι το έτος 2020./ Έργο απόλυτης προτεραιότητας./ Συνολική απομάκρυνση από πρωτογενή διαλογή και δευτερογενή επεξεργασία, ποσοστού ίσου με 75% (50%+25%) των αρχικά παραγομένων ΑΣΑ.
γ) Νέο ΧΥΤΥ Κεντρ. Κέρκυρας για την ασφαλή διάθεση του υπολείμματος, ανερχόμενου στο εναπομένον 25% των αρχικά παραγομένων ΑΣΑ./ Υπόχρεος φορέας ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Κέρκυρας./ Επίτευξη στόχου μέχρι Β΄ εξάμηνο 2017./ Έργο απόλυτης προτεραιότητας.
δ) Προοδευτική υλοποίηση και λειτουργία των προτάσεων του Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κέρκυρας./ Υπόχρεος φορέας Δήμος Κέρκυρας./ Προοδευτική επίτευξη στόχου μέχρι το Β΄ Εξάμηνο του 2018. / Ενα Κεντρικό Πράσινο Σημείο, τέσσερα Ολοκληρωμένα Πράσινα Σημεία στην Κέρκυρα και ένα στους Παξούς, εικοσιπέντε Πράσινες Νησίδες στη Διαχ. Ενότ. Κέρκυρας, λοιπές εγκαταστάσεις και Σταθμούς Μεταφόρτωσης και ένα ΚΑΕΔΙΣΠ (Ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο με πρόσθετο αντικείμενο την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του πολίτη).
ε) Ενεργό συμμετοχή των δύο Δήμων της Περιφ. Ενότ. Κέρκυρας στα προγράμματα Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), που αφορούν όλες τις ροές των Στερεών Αποβλήτων που υπάγονται στους διψήφιους κωδικούς από 01 έως 19 του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων (ΕΚΑ), πέραν των Αστικών Στερεών Αποβλήτων τα οποία υπάγονται κυρίως στον διψήφιο κωδικό 20 του ΕΚΑ.
7
/Υπόχρεοι εναλλακτικοί φορείς οι Παραγωγοί και οι Κάτοχοι με συνέργεια του Δήμου./ Επίτευξη στόχου μέχρι το Β’ εξάμηνο του 2017./Συμπεριλαμβάνονται τα οχήματα μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής, τα φθαρμένα λάστιχα, οι φορητοί καταλύτες και συσσωρευτές, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τα γεωργοκτηνοτροφικά και βιομηχανικά απόβλητα, τα προϊόντα εκσκαφών, κατεδαφίσεων και ανέγερσης οικοδομών κ.α.
στ) Άμεση αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ./Υπόχρεοι φορείς ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α./Επίτευξη στόχου μέχρι το Α΄ εξάμ. 2017.
ζ) Θέσπιση Ζώνης Ειδικής Διαχείρισης Αποβλήτων (ΖΕΔΑ)./Επίτευξη στόχου μέχρι το Α΄ εξαμ. 2017.
η) Έγκαιρη ολοκλήρωση των λοιπών Δράσεων (συνολικά 37) του ΠΕΣΔΑ (οριζόντιων, διοικητικών κλπ)./Υπόχρεοι φορείς Δήμος, ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α., Περιφέρεια, Κρατικοί φορείς και Υπηρεσίες./ Επίτευξη στόχου μέχρι το έτος 2020.
Εναλλακτικά προβλέπεται η λειτουργία για το Μεσοδιάστημα (δηλ. μέχρι την έναρξη λειτουργίας της ΜΕΑ) Ενδιάμεσης Διαχείρισης αποτελούμενης από Συστοιχία Κινητών Μηχανημάτων και Δεματοποιητή./ Υπόχρεος φορέας ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. / Χρόνος λειτουργίας 3 έτη από την έναρξη και όχι πέραν του εθνικού έτους- στόχο 2020.
Β. ΤΙ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ
Καμία απολύτως από τις 37 Δράσεις του ΠΕΣΔΑ δεν έχει υλοποιηθεί με εξαίρεση την αποτυχημένη Συστοιχία του Μεσοδιαστήματος, ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν καν δρομολογηθεί.
Ειδικότερα:
 Η Διαλογή στην Πηγή, σύμφωνα με έγκυρες ανακοινώσεις κύριου μετόχου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, από 13% που παρέλαβε η παρούσα Αυτοδιοίκηση, μειώθηκε σε 3% αντί να οδηγηθεί στο 50%.
 Οι διαδικασίες δημιουργίας ΜΕΑ και νέου ΧΥΤΥ Κεντρικής Κέρκυρας βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο, αφού αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η εξασφάλιση ικανής έκτασης, όμορης προς την υφιστάμενη ΟΕΔΑ Κεντρ. Κέρκυρας. Οι δύο σχετικές Προγραμματικές Συμβάσεις μεταξύ ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. και Δήμου Κέρκυρας για το εργοστάσιο μηχανικής διαλογής και του κομποστοποιητή δύο ρευμάτων, αποτελούν τυπικές γραφειοκρατικές πράξεις χωρίς αντίκρισμα.
 Η προμήθεια από το ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. της Συστοιχίας του Μεσοδιαστήματος, αγνώστων προδιαγραφών, δυναμικότητας και πιστοποίησης και η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας, απέτυχε παταγωδώς, όπως ήταν αναμενόμενο. Ο υπόχρεος φορέας αυθαίρετα περιόρισε την προβλεπόμενη
8
από την ισχύουσα Απόφαση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΑΕΠΟ) της ΟΕΔΑ Κεντρ. Κέρκυρας /2016, αναγκαία έκταση εγκατάστασης της Συστοιχίας από 19,5 στρ. στο ήμισυ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής χώρος εναπόθεσης δεμάτων και compost. Επίσης δεν έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητες υποδομές όπως των στέγαστρων, των δύο εγκαταστάσεων βιολογικής επεξεργασίας των βροχοστραγγιδίων κ.α.
 Τέλος, κανένα έργο του Προγράμματος δεν κρίνεται ώριμο για χρηματοδότηση.
Γ. ΥΠΟΕΡΓΟ ΧΥΤΑ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Το Α΄ Σενάριο του ΠΕΣΔΑ σχετικά με το έργο, το οποίο υιοθέτησε ο οικείος ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α., προβλέπει:
 Προσωρινή λειτουργία του έργου μόνον για το ενδιάμεσο διάστημα, μέχρι, δηλαδή, την έναρξη λειτουργίας του νέου κεντρικού ΧΥΤΥ (Β’ εξάμηνο 2017), υπό τους παρακάτω απαρέγκλιτους όρους:
α) Να λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ και
β) Να λειτουργήσει μόνο κατά το Μεσοδιάστημα της Εναλλακτικής Διαχείρισης και όχι πέραν του Α’ εξαμήνου του έτους στόχου 2020. !
Εν κατακλείδι, κανένας από τους ως άνω βασικούς όρους δεν ικανοποιείται, αλλά και δεν μπορεί, σύμφωνα με τα εκτεθέντα, να ικανοποιηθεί ούτε κατά το Μεσοδιάστημα, πέραν του οποίου, κατά τρόπο τελεσίδικο, δεν επιτρέπεται η χρήση του ΧΥΤΑ Νότ. Κέρκυρας.
Εξ άλλου το υποέργο ΧΥΤΑ Νότ. Κέρκυρας:
 Είναι πολλαπλά και σωρευτικά παράνομο (έχει ακυρωθεί με απόφαση του ΣτΕ/1999, έχει επιγενόμενα ακυρωθεί μετά την 30 Σεπτεμβρίου 2007 (ΚΥΑ 11014/2013) και βασίζεται σε ανυπόστατη Ανανέωση/ Τροποποίηση ΑΕΠΟ/2010 και σε παράνομη ΑΕΠΟ/1999).
 Έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για να αντιμετωπίζει συνολικό φορτίο 10.000tn/έτος (για τους τρεις πρώην Καποδιστριακούς Δήμους του Νότου) και όχι, τουλάχιστον, 100.000 tn/έτος, όπως κατά τεκμήριο προκύπτει από τα δεδομένα.( Ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ενότ. Κέρκυρας, στην απόφαση Ανανέωσης /Τροποποίησης/Κωδικοποίησης της ΑΕΠΟ για το έργο ΟΕΔΑ Κεντρ. Κέρκυρας (Ιούνιος 2016), θεωρεί ως παραγόμενα ΑΣΑ στην Ενότ. Κέρκυρας 111.500 tn/έτος. Σημειώνουμε ότι στα Στερεά Απόβλητα Αστικού τύπου συμπεριλαμβάνονται τα Βιοαποδομήσιμα, τα απόβλητα καθαρισμού οδών, πάρκων, νεκροταφείων, χώρων μαζικής συνάθροισης κοινού, κλαδεμάτων,
9
ιλύες (λυματολάσπες), υφιστάμενων και προβλεπόμενων βιολογικών καθαρισμών Αστικού τύπου(11.000 τν /έτος) κ.λ.π.).
 Έχει σχεδιαστεί και κατασκευασθεί με παρωχημένες τεχνολογίες της δεκαετίας του ΄90, ενώ, ως έργο ιδιαίτερα επιβλαβές για το περιβάλλον (αέρα, νερά, έδαφος κλπ) και υπαγόμενο στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι της ΚΥΑ 36060/1155/Ε.103/2013, οφείλει να εξοπλιστεί με τις επιβεβλημένες από το νόμο Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές.
 Είναι έργο που σχεδιάστηκε χωρίς ορθή εφαρμογή των προδιαγραφών, ημιτελές και κακότεχνο, το οποίο χρήζει ριζικού επανασχεδιασμού και ολικής ανακατασκευής.
 Είναι έργο με παράνομη χωροθέτηση και χωρίς δυνατότητα επαναχωροθέτησης στην ίδια περιοχή.
Παραμερίζοντας και αδιαφορώντας για όλα τα ως άνω εκτεθέντα, ο οικείος ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. δρομολόγησε τις ακόλουθες διαδικασίες:
i. Επίσπευσε την έκδοση Ανανέωσης/Τροποποίησης της ανυπόστατης ΑΕΠΟ/1999 του έργου, επαναλαμβάνοντας όλες τις αποσιωπήσεις, πλαστογραφήσεις και καταστρατηγήσεις του παρελθόντος (αφορούν την υφιστάμενη κατάσταση του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής του έργου, τις σχετικές προτάσεις του ισχύοντος Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Λευκίμμης και του ισχύοντος Περιφερειακού Πλαισίου Αειφόρου Ανάπτυξης ΠΙΝ, τις διατυπωθείσες θέσεις αρμοδίων Φορέων και Υπηρεσιών, καθώς, και βασικές περιβαλλοντικές διατάξεις του νόμου).
Όσον αφορά την διαδικασία, ισχύουν τα ακόλουθα:
 Για την έκδοση της ως άνω απόφασης ο οικείος ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. και η αρμόδια Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ιονίων Νήσων ακολούθησαν, την παράνομη διαδικασία σύνταξης απλού Φακέλου Ανανέωσης /Τροποποίησης ΑΕΠΟ και όχι την προβλεπόμενη για την κατηγορία και το είδος και την επικινδυνότητα του έργου Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), όπως ορθά έπραξαν την ίδια εποχή (2016) με το ανάλογο έργο της ΟΕΔΑ Κεντρικής Κέρκυρας, ενεργώντας, επί του προκειμένου, μεροληπτικά, με δύο μέτρα και δύο σταθμά εις βάρος της Νότιας Κέρκυρας. Σημειωτέον ότι η διαδικασία που ακολούθησε ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. αποκλείει τη διαβούλευση με το «κοινό» και το «ενδιαφερόμενο κοινό».
Όσον αφορά το περιεχόμενο της κρινόμενης ΑΕΠΟ, ισχύουν τα ακόλουθα:
10
 Καταστρατηγεί κατάφορα τους σχετικούς όρους του ισχύοντος ΠΕΣΔΑ. (Σε αντίθεση με τον ΠΕΣΔΑ και σύμφωνα με την αναπόσπαστη ως άνω απόφαση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης σχετική Μελέτη Φακέλου Ανανέωσης /Τροποποίησης ΑΕΠΟ, το έργο θα λειτουργήσει με ορίζοντα ζωής 16,3 χρόνια με κατασκευή και νέου κυττάρου και όχι κατά το Μεσοδιάστημα, και θα λειτουργήσει εκ των πραγμάτων ως ΧΥΤΑ δεχόμενος 100.000 tn και πλέον ανά έτος σύμμεικτων απορριμμάτων και όχι ως ΧΥΤΥ).
 Υιοθετεί αυθαίρετα συνολική ποσότητα παραγομένων ΑΣΑ Ενότ. Κέρκυρας 64.000tn/έτος και προβάλλει ψευδώς ότι τα επιρριπτόμενα υπολείμματα δφεν θα υπερβαίνουν 16.000tn/έτος, παρά τα κραυγαλέα αντίθετα στοιχεία της πραγματικότητας. Οι μονομερείς αυτές επιλογές του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. στρέφονται ευθέως κατά της Νότιας Κέρκυρας, αφού, σκόπιμα και μεροληπτικά, εκλαμβάνει ως αξιόπιστα μεγέθη τις ποσότητες που καταγράφονται στα ζυγολόγια του ΧΥΤΑ Κεντρ. Κέρκυρας, ενώ, ως γνωστόν, κατά τα διαρεύσαντα έτη ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων κατέληγαν ανεξέλεγκτα στη φύση. Επίσης, αυθαίρετα και καταχρηστικά, θεωρεί, ότι γίνεται ολοκληρωμένη διαχείριση, ενώ σε όλες τις διαστάσεις και εκδοχές της βαίνει δραματικά μειούμενη και τείνει στο μηδέν.
 Εθελοτυφλώντας, δεν αναθεωρεί την δυναμικότητα όλων των τεχνικών υποδομών του έργου, ούτως ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει, αντί για 10.000tn απορριμάτων/έτος όπως έχει αρχικά προγραμματιστεί, τουλάχιστον 100.000 tn/έτος, που είναι η πραγματικά παραγόμενη ποσότητα.
 Δεν εκσυγχρονίζει τις παρωχημένες τεχνολογίες με Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές.
 Τέλος, σκόπιμα αγνοεί το ουσιώδες ζήτημα της νομιμότητας του έργου.
Δυστυχώς το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΙΝ και τα αρμόδια όργανα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ανέχτηκαν και επικύρωσαν όλες τις μεθοδευμένες στρεβλώσεις και τις αυθαιρεσίες του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Εφόσον η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης ήταν συνεπής με τις προδιαγραφές της Υπ. Αποφ. 175225/2014 τότε θα προέκυπτε ότι το έργο δεν μπορεί να χωροθετηθεί στην συγκεκριμένη θέση με όλα ανεξαιρέτως τα κριτήρια χωροθέτησης του παρελθόντος και του παρόντος.
ii. Υπέβαλε πρωθύστερα και καταχρηστικά Φάκελο Χορήγησης Άδειας Λειτουργίας του έργου στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων χωρίς να τηρείται καμία προϋπόθεση του νόμου και του σχετικού
11
Πλαισίου (ΚΥΑ 50910/2727/2003, ΚΥΑ 29407/3508/2002, Ν.4042/2012 και ΠΕΣΔΑ ΠΙΝ/2016 και Τοπικό Σχέδιο/2016).
Πράγματι, σύμφωνα με τα επαρκώς εκτεθέντα:
 Ο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας είναι έργο σωρευτικά παράνομο.
 Ο ΧΥΤΑ Νότ. Κέρκυρας δεν μπορεί με τις παρούσες συνθήκες να λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ και καμία ρεαλιστική προσέγγιση δεν επιτρέπει την παραδοχή ότι αυτό θα είναι εφικτό κατά την αυστηρά προσδιορισμένη και περιοριστική περίοδο του Μεσοδιαστήματος.
 Η έκδοση Άδειας Λειτουργίας προϋποθέτει, εκτός των άλλων, έγκυρη Απόφαση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και υποβολή πλήρους Φακέλου Ανανέωσης /Τροποποίησης ΑΕΠΟ. Στην προκειμένη περίπτωση τα ως άνω προβλεπόμενα στοιχεία δεν είναι ισχυρά.
 Το περιεχόμενο της προβαλλόμενης από τον ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. ΑΕΠΟ έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις σχετικές προτάσεις του ΠΕΣΔΑ.
 Τέλος, το έργο είναι κακοσχεδιασμένο, ημιτελές, κακότεχνο, ανεπαρκές, παρωχημένο και παράνομο.
Υπογραμμίζεται ότι η χορήγηση Άδειας Λειτουργίας, ως πράξη διαπιστωτική και όχι προγραμματική, προϋποθέτει από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της ΠΙΝ, την διαπίστωση της υλοποίησης όλων των προϋποθέσεων του Νόμου και, από την αδειοδοτούσα αρχή την βεβαίωση της εναρμόνισης της λειτουργίας του έργου σύμφωνα με τους όρους του ΠΕΣΔΑ.
Ατυχώς, η αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία για την Αδειοδότηση του έργου, δεν επέστρεψε ως απαράδεκτο, τον Φάκελο του σχετικού αιτήματος χορήγησης Άδειας Λειτουργίας του ΧΥΤΑ, καλλιεργώντας αθέμιτες προσδοκίες. Αλλά και ο επικεφαλής της Περιφερειακής Αρχής, αγνοώντας της προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις του, με συγκεκριμένες ενέργειες και μεθοδεύσεις αφήνει να εννοηθεί ότι προτίθεται, ως πολιτικός προϊστάμενος, να προβεί στην έκδοση της παραπάνω άδειας, παραμερίζοντας όλα τα θεσμικά κωλύματα. Συγκεκριμένα, στα προαπαιτούμενα που θέτει δεν συμπεριλαμβάνει:
- Κανέναν από τους ουσιώδεις όρους του νόμου.
- Κανένα από τα κρίσιμα θέματα που θέσαμε στο από Ιουλίου 2015
Προκαταρκτικό ΥΠΟΜΝΗΜΑ μας.
- Αγνοεί όλες τις αναλυτικά διατυπωμένες θέσεις μας, όπως τεκμηριωμένα
προβάλλονται στο από Μάη 2017 ΥΠΟΜΝΗΜΑ μας.
Αντίθετα, προβαίνει προαιρετικά σε σύνταξη Υδρογεωλογικής Έκθεσης αναφερόμενης στον Υδρολογικό καθεστώς της περιοχής του έργου, συνταχθείσας
12
εθελοντικά από ιδιωτικό γραφείο, με βάση την οποία επιχειρεί, καθ’ υπέρβαση αρμοδιότητας, να απορρίψει τα δόκιμα συμπεράσματα ανάλογης συστηματικής Υδρογεωλογικής έρευνας του κατ’ εξοχήν αρμοδίου κρατικού φορέα ΙΓΜΕ.
Με τις συνολικές ενέργειές τους οι θεσμικά εμπλεκόμενοι αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί φορείς επιχειρούν:
α) Να συγκαλύψουν προσωρινά το αδιέξοδο που, πρωτίστως, η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση προκάλεσε, ώστε να ολοκληρώσουν αλώβητοι τη θητεία τους.
β) Να θυσιάσουν με ειδεχθή τρόπο, μάταια και καταστροφικά, την ανθρωπογεωγραφία της Λευκίμμης.
Μάταια, γιατί η διαθέσιμη χωρητικότητα του αβαθούς απορριμματικού ανάγλυφου του κυττάρου του ΧΥΤΑ Νότ. Κέρκυρας ανερχόμενη σε 150.000 κυβικά μέτρα, κάτω από τις παρούσες συνθήκες, θα κορεστεί σε χρονικό διάστημα λιγότερο από ένα έτος. Το συμπέρασμα είναι ασφαλές, αν λάβουμε υπ’ όψη την πραγματική ποσότητα παραγομένων Αποβλήτων, το συντελεστή μετατροπής του βάρους σε όγκο μετά τη συμπίεση, το συντελεστή προσαύξησης του όγκου λόγω χωματοκάλυψης και την απουσία ουσιαστικής πρωτογενούς και δευτερογενούς διαλογής και επεξεργασίας.
Καταστροφικάσ γιατί ύστερα από ένα χρόνο το πρόβλημα θα επανέλθει δυσμενέστερο και μη αντιστρέψιμο.
γ) Να μετατοπίσουν το βάρος της διαχείρισης των αποβλήτων στη Νότια Κέρκυρα, παγώνοντας όλα τα προγράμματα στη Κεντρική Κέρκυρα, αναγορεύοντας το έλασσον σε μείζον αντιστρέφοντας την λογική των πραγμάτων και καταστρατηγώντας έτσι την ουσία και το γράμμα του συνολικού σχεδιασμού.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ
 Την ακύρωση του δρομολογημένου προγράμματος δημιουργίας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην ΟΕΔΑ Κεντρ. Κέρκυρας
 Την διγλωσσία της Δημοτικής Αρχής και την συλλογική απραξία των αρμοδίων και υπόχρεων φορέων για την χρονοδιαγραμματική υλοποίηση των δράσεων του ισχύοντος ΠΕΣΔΑ.
 Την κακόβουλη και ρατσιστική χρησιμοποίηση του υποέργου ΧΥΤΑ Νοτ. Κέρκυρας ως σανίδα σωτηρίας για την προσωρινή συγκάλυψη του αδιεξόδου που οι ίδιοι οι φορείς δημιούργησαν.
 Την συγκάλυψη και συστράτευση, όλων των αρμοδίων Αυτοδιοικητικών και Δημόσιων φορέων και υπηρεσιών στο κρίσιμο ζήτημα της Ολοκληρωμένης
13
Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων στον τόπο μας η οποία, έχει εξελιχθεί σε απροκάλυπτη σκευωρία κατά της Νότιας Κέρκυρας.
ΖΗΤΑΜΕ
Επειδή:
- Άμεσα διακυβεύεται η ανθρώπινη υγεία, το φυσικό περιβάλλον και σε τελευταία ανάλυση η οικονομία της Κέρκυρας
- Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Νότια Κέρκυρα αλλά συνολικά την κοινωνία της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας
- Η παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΑ Νοτ. Κέρκυρας δεν λύνει το πρόβλημα αλλά το μεγεθύνει.
- Τα επιδιωκόμενα και επιχειρούμενα δεν προβλέπονται από τον συνολικό σχεδιασμό και καταστρατηγούν το θεσμικό πλαίσιο
- Υπάρχει ρεαλιστικός κίνδυνος, στη δύσκολη εποχή που ζούμε, να διχαστεί η κοινωνία της Κέρκυρας και να οδηγηθεί σε απρόβλεπτες και ακραίες καταστάσεις.
Ζητάμε:
- Την άμεση αποκατάσταση της έννομης τάξης στον τομέα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Στερεών αποβλήτων.
- Την άμεση και συντονισμένη δρομολόγηση όλων των Δράσεων (37) του ΠΕΣΔΑ, με έμφαση στα προγράμματα απόλυτης προτεραιότητας.
- Την άμεση ανάκληση της ανυπόστατης και παράνομης Ανανέωσης /Τροποποίησης της ΑΕΠΟ του ΧΥΤΑ Νοτ. Κέρκυρας/2017.
- Την απόρριψη του αιτήματος άδειας λειτουργίας του παράνομου ΧΥΤΑ.
- Την άμεση δρομολόγηση συμπληρωματικών προσωρινών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης, στην κατεύθυνση:
α) της εξαγωγής των σύμμικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων σε νόμιμο αποδέκτη άλλης Διαχειριστικής Ενότητας, ύστερα από συναινετική διαδικασία και σύμφωνα με το αρθρ. 16 του Ν. 4042/2012, μέχρι την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων και διαδικασιών στον τόπο μας. Κρίνεται σκόπιμο να υπογραμμίσουμε ότι το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων δεν μπορεί να συγκριθεί, με κανένα οικονομικό και πολύ περισσότερο ηθικό και αξιακό κριτήριο, με το κόστος καταστροφής ενός σημαντικού κοινωνικού υποσυνόλου της Κέρκυρας.
β) της δημιουργίας του προβλεπόμενου προστατευτικού αναχώματος, σε κατάλληλα επιλεγμένο κύτταρο του ΧΥΤΑ Κεντρ. Κέρκυρας,
14
απολύτως αναγκαίου για την μελλοντική αποκατάσταση του, προκειμένου άμεσα και προσωρινά να τοποθετηθούν τα παραγόμενα δέματα.
- Την άμεση αποκατάσταση όλων των παράνομων ΧΑΔΑ και κορεσμένων ΧΥΤΑ.
- Την άμεση και διεξοδική ενημέρωση και ευαισθητοπόιηση της κοινωνίας και την ενεργοποίησή της, ως αντίπαλου δέους, μέσω των φορέων και συλλογικοτήτων της και ιδιαίτερα του πολίτη ως υπέρτατου πολιτειακού θεσμού, με σκοπό την επιτάχυνση της εξόδου από την επαπειλούμενη καταστροφή.
- Τέλος, θεωρούμε ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί οριακά να επιτευχθεί μόνο με την άμεση και κατά προτεραιότητα δρομολόγηση των αναγκαίων Δράσεων του Σχεδιασμού, καθώς και των προτεινόμενων συμπληρωματικών προσωρινών προγραμμάτων. Απαραίτητη προϋπόθεση για τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών είναι η άσκηση του εποπτικού ρόλου της Περιφερειακής Αρχής και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπ. Εσωτερικών. Προϋπόθεση επίσης αποτελεί η πλήρη κάλυψη των αναγκαίων χρηματοδοτικών σχημάτων από την κυβέρνηση.
Για την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ο Γραμματέας
Αριστοτ. Κοτινάς