Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα ύψη οι φωτιές και το κέφι τα Χριστούγεννα στη Φλώρινα

Φλώρινα
28 Δεκεμβρίου 2017 / 09:43

Η «Ενημέρωση» στην παγωμένη Φλώρινα, παρακολούθησε το έθιμο που προσελκύει πλήθος κόσμου κάθε Χριστούγεννα

ΦΛΩΡΙΝΑ: Σήμα κατατεθέν της Φλώρινας, οι Χριστουγεννιάτικες Φωτιές είναι ένα μαγευτικό έθιμο που έχει τις ρίζες του σε παγανιστικές εκδηλώσεις. Τότε που η φωτιά λατρευόταν ως προάγγελος του φωτός και του ήλιου, της καλοκαιρίας και της καρποφορίας. Στο πέρασμα των χρόνων, έχει εξελιχθεί και εκχριστιανιστεί και πλέον είναι συνυφασμένο με τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί για να ζεστάνουν το μικρό Χριστό και την αναγγελία της γέννησης του Σωτήρα. Έτσι, τα μεσάνυκτα 23 προς 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων, ξεκινάει η μαζική χαρά και σε κάθε γειτονιά ανάβουν πελώριες φωτιές, ύψους μέχρι 15μέτρα. 

Κάποτε η προετοιμασία ξεκινούσε μήνες πριν. Όλοι οι πιτσιρικάδες χωρίζονταν σε ομάδες-γειτονιές και μάζευαν ξύλα από το βουνό ή από τα σπίτια, κυρίως κέδρα, που κάνει θόρυβο όταν καίγεται και θεωρείται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα. Ο στόχος ήταν να μαζέψουν τα περισσότερα ξύλα για να ανάψουν στη γειτονιά τη μεγαλύτερη φωτιά. Σήμερα το έθιμο παραμένει ζωντανό, αφού οι φορείς και οι σύλλογοι ετοιμάζονται από νωρίς και συναγωνίζονται για το ψηλότερο "βουνό" από κορμούς δέντρων, βάζοντας πάνω του φυσικά και την ταμπέλα της ομάδας τους, περίπου όπως γίνεται στην Κέρκυρα το Πάσχα με τους Μπότηδες δηλαδή! Φυσικά η Πυροσβεστική και ο Δήμος βρίσκονται σε εγρήγορση κάθως όλο και κάποιος φλεγόμενος κορμός ξεφεύγει κάθε τόσο.   

Οι Φωτιές σε συνδυασμό με το χιονισμένο "Χριστουγεννιάτικο χωριό", δηλαδή σπιτάκια με διάφορα τοπικά προϊόντα, δημιουργούν μια γιορτινή ατμόσφαιρα που συνειδητοποιήσεις πως επιτέλους ήρθαν τα Χριστούγεννα. Υπάρχει άφθονο κρασί, γλυκά και φασολάδα, με τη συνοδεία χορών και μουσικών από τοπικά συγκροτήματα. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο έθιμο που τονώνει την τοπική αγορά, καθώς προσελκύει πολύ κόσμο από άλλες πόλεις και τις γειτονικές χώρες που έρχεται για να ζήσει την ζεστή αυτή ατμόσφαιρα μέσα στον παγωμένο χειμώνα.
Σίγουρα αποτελεί μια από τις πιο ζεστές αναμνήσεις για τους ντόπιους και τους επισκέπτες. Είναι ένα έθιμο που σε κάνει να νιώθεις οικογένεια με όλους γύρω σου. Φωτιές, φαγητό μουσική και χορό, τι άλλο να ζητήσει κανείς!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ