Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένταση και καπνογόνα από την αντιπολίτευση μέσα στην αλβανική Βουλή

αλβανία
18 Δεκεμβρίου 2017 / 17:50

ΤΙΡΑΝΑ. Η αντιπολίτευση, το Δημοκρατικό Κόμμα (Λ. Μπάσα) και το Κόμμα Σοσιαλιστικής Ολοκλήρωσης (που ίδρυσε ο πρόεδρος της αλβανικής Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα), ζήτησε να σταματήσει η διαδικασία εκλογής προσωρινής (σ.σ.;) Γενικής Εισαγγελέως δεδομένου ότι είχε λήξει η θητεία του προηγούμενου.

Είστε αποφασιμένοι να παραβιάσετε το Σύνταγμα για να προστατεύσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία, είπε μέσα στο γενικό πανδαιμόνιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λ. Μπάσα και ζήτησε την απόσυρση του θέματος από τη διαδικασία, αίτημα που απορρίφθηκε από το προεδρείο της Βουλής. Η αντιπολίτευση ισχυρίσθηκε ότι η εκλογή προσωρινής Γενικής Εισαγγελέως με σχετική πλειοψηφία, αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος, εφόσον οι διατάξεις του δεν προβλέπουν τέτοιον θεσμό ενώ ορίζουν την εκλογή Γενικού Εισαγγελέα από τα τρία πέμπτα του σώματος της Βουλής, που όμως η κυβέρνηση δεν τα διαθέτει.
Έτσι με την έναρξη της συνεδρίασης επικράτησε πανδαιμόνιο καθώς βουλευτές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης λογομάχησαν και κάποιοι ήρθαν στα χέρια ενώ εκτοξεύτηκαν καπνογόνα στην αίθουσα από τα έδρανα της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να καταστεί πνιγηρή. 
Την ίδια στιγμή μερικές χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωναν έξω από το κτίριο της βουλής, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Klan, προσπάθησαν επενειλλημένα και ανεπιτυχώς να εισβάλουν.
Από τη δική της πλευρά η κυβέρνηση απέδωσε την σκληρή αντίδραση της αντιπολίτευσης στους ίδιους φόβους που και η αντιπολίτευση της προσάπτει δηλ. την αποκάλυψη της εμπλοκής πολιτικών στελεχών σε εγκληματικές υποθέσεις, που αφορούν κυρίως το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών.
Η ψήφιση της ηλικίας 41 χρόνων προσωρινής Γενικής Εισαγγελέως Άρτα Μάρκου, πέρασε με 69 ψήφους υπέρ (των κυβερνητικών βουλευτών) με την αντιπολίτευση όρθια να χτυπάει τα έδρανα και να προσπαθεί να εμποδίσει την ψηφοφορία.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως εικόνα απογοήτευσης της αντιπολίτευσης στην προσπάθειά της να εμποδίσει την μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη στη χώρα, βάζοντας έτσι τροχοπέδη στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.