Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι θέσεις της Επιτροπής Παλιάς Πόλης για τη διαμόρφωση νέου Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας

παλιά πόλη Κέρκυρας
23 Nov 2017 / 10:53
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τους βασικούς πυλώνες διαλόγου για έναν νέο Κανονισμό Αστικής Λειτουργίας, προτείνει η επιτροπή μόνιμων κατοίκων και επιχειρηματιών παλιάς πόλης Κέρκυρας με έγγραφό της προς το Δήμαρχο.

Έμφαση δίνεται στην ενίσχυση της κατοικίας, την διασφάλιση της επιχειρηματικότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, σε συνδυασμό με την αισθητική βελτίωση του ιστορικού κέντρου.

Επίσης υπογραμμίζεται η ανάγκη ενίσχυσης της αναπτυξιακής φυσιογνωμίας του, βασισμένης στον ιστορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, η πολιτική χρήσεων γης και η αντιμετώπιση των οχλήσεων, η αποκατάσταση και αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος, η αποτελεσματική διαχείριση του δημόσιου και κοινόχρηστου χώρου, η προώθηση της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας, η ενίσχυση και αναβάθμιση της τεχνικής υποδομής, και τέλος η διασφάλιση των συμμετοχικών διαδικασιών στην λήψη των αποφάσεων.

Το έγγραφο αποστέλλεται στο γραφείο του Δημάρχου και κοινοποιείται στο Αυτοτελές Γραφείο Παλιάς Πόλης και Ιστορικών Προαστίων:

Κύριοι
Κατόπιν της προσκλήσεώς σας (Αρ. Πρωτ.: 53619/20.10.2017) & του από 24/10/2017 απαντητικού έγγραφου της συντονιστικής επιτροπής των πολιτιστικών συλλόγων των μονίμων κατοίκων παλαιάς πόλης Κέρκυρας περί παρατάσεως ορισμού εκπροσώπων στον νέο διάλογο για την διαμόρφωση του νέου κανονισμού αστικής λειτουργίας της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα κάτωθι:

Oπως γνωρίζετε κατόπιν της επίσημης δέσμευσης του Δημάρχου Κέρκυρας κατά την 15η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας (10 Οκτωβρίου 2017), για την εκ του μηδενός έναρξη διαλόγου σε ότι αφορά στην διαμόρφωση ενός νέου Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας της Πόλεως Κέρκυρας, αλλά και για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό της αρχόμενης διαβούλευσης, κάτοικοι και επιχειρηματίες ως χρήστες του μνημείου της παλαιάς πόλης, όπως αυτό περιγράφεται στα επίσημα έγγραφα και συμβάσεις της UNESCO, αποφάσισαν την από κοινού εκπροσώπηση τους, στις επίσημες διαβουλεύσεις με τον Δήμο Κέρκυρας, αλλά και με οποιοδήποτε άλλο όργανο η υπηρεσία του Ελληνικού κράτους; που εμπλέκεται άμεσα η έμμεσα, στον υπό διαμόρφωση αυτό κανονισμό.
Κύριοι

Όπως γνωρίζετε η παλαιά πόλη της Κέρκυρας, αποτελεί ένα σύνθετο και ιδιαίτερο οικιστικό σύνολο, στο οποίο συγκεντρώνονται πολλαπλές εμπορικές δραστηριότητες, αλλά και πολιτιστικές δράσεις καθιστώντας την διαχείριση του ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και επίπονο έργο .
Προς τον σκοπό αυτό θεωρούμε ότι η δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας θεμάτων ως βάση συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων, με στόχο την σύγκλιση σε ένα μοντέλο κοινά αποδεκτό ανά περιοχή και ανά χρήση θα συνδράμει τα μέγιστα προς τον κοινό αυτό σκοπό.

Ιδιαίτερα θα θέλαμε να επισημάνουμε, ότι για την επιτυχή έκβαση του όλου εγχειρήματος σύνταξης ενός κανονιστικού πλαισίου διαχείρισης, θα πρέπει να ακολουθηθούν τα αναγκαία και προαπαιτούμενα εκείνα βήματα όπως αυτά αναλυτικά περιγράφονται στο σχέδιο διαχείρισης, μέσω των 32 περιγραφομένων δράσεων και έχουν επίσης εφαρμοστεί με επιτυχία και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως πχ. η Ρόδος και η περιοχή Πλάκα στην Αθήνα .

Ειδικότερα

Η Ενίσχυση της κατοικίας, η διασφάλιση της επιχειρηματικότητας και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, σε συνδυασμό με την αισθητική βελτίωση του ιστορικού κέντρου, και την ενίσχυση της αναπτυξιακής φυσιογνωμίας του, βασισμένης στον ιστορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, η πολιτική χρήσεων γης και η αντιμετώπιση των οχλήσεων, η αποκατάσταση και αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος, η αποτελεσματική διαχείριση του δημόσιου και κοινόχρηστου χώρου, η προώθηση της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας, η ενίσχυση και αναβάθμιση της τεχνικής υποδομής, και τέλος η διασφάλιση των συμμετοχικών διαδικασιών στην λήψη των αποφάσεων, πρέπει να αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες για την έναρξη και εγκαθίδρυση ενός σταθερού διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, όπως κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών επαγγελματικών φορέων και τοπικής κοινωνίας.

Επίσης η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών ευκαιριών για την αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων και αναζήτηση πλαισίου οικονομικής ενίσχυσης των ιδιοκτήτων που εκτελούν εργασίες αποκατάστασης με προδιαγραφές αυξημένων απαιτήσεων, η απόδοση προτεραιότητας στην επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων της πόλης με πρόβλεψη οργανωμένων χώρων στάθμευσης στην περίμετρο του μνημείου και ειδικές ρυθμίσεις για τους μόνιμους κατοίκους, η λήψη μέτρων για τον περιορισμό κίνησης των τουριστικών λεωφορείων, δεδομένης της όχλησης που αυτά προκαλούν, αλλά και πρόβλεψη ενός ολοκληρωμένου συστήματος δημοσίων μεταφορών, που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση και μετακίνηση εντός του μνημείου και τέλος η βελτίωση των παροχών και διευκολύνσεων προς τούς επισκέπτες σε θέματα μετακινήσεων, πληροφόρησης και σήμανσης, αποτελούν σημεία κλειδιά για την επίτευξη των στόχων του παραπάνω κανονιστικού πλαισίου, ενώ ταυτόχρονα οριοθετούν και το πλαίσιο που θα πρέπει να κινηθεί ο υπό έναρξη διάλογος.

Τέλος είναι σημαντικό να μην υποτιμήσουμε το γεγονός της διατηρησιμότητας των λόγων ένταξης στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, καθώς επίσης και των ευθυνών που απορρέουν από αυτό ατομικά και συλλογικά, μια και εκ του αποτελέσματος θα κριθούμε όλοι
 
 
 
ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (ΚΑΤΟΙΚΩΝ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ) ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Αλέξανδρος Μυρίλλας Πρόεδρος Συλλόγου Κοφινέτα .
Κασίμης Σπυρίδων Πρόεδρος Συλλόγου Πόρτα Ρεμούνδα
Μιχαήλ Ιωάννης Αντιπρόεδρος Συλλόγου Πόρτα Ρεμούνδα
Ολύμπιος Νικόλαος εκπρόσωπος μονίμων κατοίκων περιοχής Εβραϊκής
Μουζακίτης Κωνσταντίνος Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας
Λιτσαρδόπουλος Αλέξανδρος Πρόεδρος Ενιαίου Εμπορικού Φορέα
Ρουστάς Δημήτριος Μέλος ΔΣ Σωματείου Εστιατορικών & Συν. Επαγγελμ. Κέρκυρας

 
Τέλος σημειώνουμε ότι τα παραπάνω μέλη της επιτροπής, δύναται να αλλάζουν η και να πλαισιώνονται και με άλλα συμβουλευτικά μέλη, για τις ανάγκες του διαλόγου, αλλά και των εξειδικευμένων θεμάτων που αυτά δύναται να προκύψουν κατά την διάρκεια του παραπάνω διαλόγου.
 
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
 
Η Επιτροπή Μονίμων Κατοίκων & Επιχειρηματιών Παλαιάς Πόλης Κέρκυρας
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.