Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Από την Κέρκυρα έως την Magna Grecia με στάση στη Βενετία

Μάρκο Πόλο
14 Nov 2017 / 18:19

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δυναμώνει όλο και περισσότερο η επιτυχία της κερκυραϊκής κουζίνας στην Magna Grecia, σε συνεργασία την σεφ κα Μαρίνα Μπέσκα στα πλαίσια του MedTaste , ενός γαστρονομικού ταξιδιού διοργανωμένο από τον ευρωπαϊκό όμιλο Marco Polo System, που εδρεύει στη Βενετία και δρα ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία εδώ και 20 χρόνια.

Η πρωτοβουλία MedTaste είναι μια μικρή Οδύσσεια γαστρονομίας και αφήγησης, που κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων στάσεων στη Σικελία (Νικοσία και Παλέρμο) προσέλκυσε την περιέργεια του κοινού  με μεγάλη επιτυχία. 
Τώρα είναι η σειρά της Καλαβρίας, όπου θα λάβουν χώρα οι ακόλουθες δύο στάσεις:  14 Νοεμβρίου στον Κρότωνα και 15 Νοεμβρίου στην Κοζέντσα (Parco d’Arte Alt Art, όπου παράλληλα  θα εγκαινιαστεί  μια έκθεση αφιερωμένη στην Ελλάδα). Η στάση στο Κρότωνα αποπνέει μυθολογικό αέρα: η Κέρκυρα, το νησί αφετηρία του ταξιδίου της Μαρίνας, στη ομηρική Οδύσσεια είχε βασιλιά της τον Αλκίνοο, αδερφό του Κρότωνα, ιδρυτή της Ιωνικής πόλης της Καλαβρίας. Το event στο LeStanze (στο παλαιό λιμάνι του Κρότωνα) διοργανώνεται σε συνεργασία με τη δημοσιογράφο Gabriella Cantafio και τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου Gaetano Nicoletta όπου μουσακάς, μπουρδέτο, μπιάνκο και πολλά ακόμη πιάτα θα χτίσουν μια νέα πολιτιστική  και πολύ νόστιμη γέφυρα. Στις  18 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει η σειρά της Απουλίας, όπου το MedTaste και η Μαρίνα θα είναι προσκεκλημένοι στην πιο διάσημη σχολή γαστρονομίας της Νότιας Ιταλίας Med Cooking School - ALMA Scuola Internazionale di Cucina Italiano, στην Ceglie Messapica. Χάρη σε πρωτοβουλίες όπως το MedTaste, ο Marco Polo System φέρνει σε επικοινωνία τις δυο ακτές, τις ιστορίες, τις παραδόσεις και τα προϊόντα της γης και της θάλασσας τους. Η Μαρίνα Μπέσκα είναι ιδιοκτήτρια του γνωστού εστιατορίου Το ταβερνακι της Μαρίνας στην παλαιά πόλη της Κέρκυρα ανάμεσα στην Εβραϊκή συνοικία και το ενετικό φρούριο.  
Με μία ιδέα που ξεκίνησε από την ίδια την Βενετία, στο πλαίσιο ενός δικτύου αφιερωμένου στην οδό του μεταξιού (European Silk Road), το MedTaste γίνεται μέρα με τη μέρα ευκαιρία επικοινωνίας και συνεργασίας για τις δύο χώρες, μιλώντας την γλώσσα του πολιτισμού, των γεύσεων, της παραγωγής. Μέλος της ομάδας θέλησε να είναι και ο πιο σπουδαίος εκδοτικός οίκος της Ιταλίας, ο Einaudi Editore, που πρόσθεσε στο ταξίδι της Μαρίνας και την ανάδειξη του νέου βιβλίου A Tavola, μιας συλλογής διηγημάτων από σπουδαίους συγγραφείς με θέμα την κουζίνα πρωταγωνίστρια στην λογοτεχνία.  Ένα κίνητρο τοπικής ανάδειξης  και διαπολιτισμικού διαλόγου που αποτελεί  κομμάτι των προβλεπόμενων δράσεων στα πλαίσια του Συμφώνου συνεργασίας που έχει υπογραφεί από τον Δήμαρχο Κέρκυρας Κωνσταντίνο Νικολούζο και τον  πρόεδρο του Marco Polo System Pietrangelo Pettenò. Θα βρείτε δίγλωσσο ημερολόγιο ταξιδιού στη σελίδα facebook “verotour 2017 medcult - european silk road”.