Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδήλωση της ΚΝΕ για το Πολυτεχνείο στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

πολυτεχνείο
13 Nov 2017 / 15:46
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στις 7μμ στην αίθουσα 6 του Ιστορικού θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση για τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, με ομιλητή τον Σταύρο Σκουλλή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Το απόγευμα της Τετάρτης (14/11/1973), ξεκινά η κατάληψη του Πολυτεχνείου. Φτιάχνεται ο πρώτος ραδιοφωνικός πομπός, αρκετός κόσμος μαζεύεται γύρω απ’ το Πολυτεχνείο ως το βράδυ.
Την επόμενη μέρα, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους και τους νέους να κατέβουν μαζικά στο Πολυτεχνείο. Από εκείνη τη στιγμή, η κατάληψη του Πολυτεχνείου καθώς ενώνεται με το εργατικό – λαϊκό κίνημα αποκτά χαρακτήρα παλλαϊκού ξεσηκωμού. Δίπλα στο σύνθημα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», δυνάμωναν και τα «Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ» και «Κάτω η Χούντα». Το μήνυμα ήταν πολιτικό, ανατρεπτικό, αντιιμπεριαλιστικό. Ο ρόλος του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ, παρά τις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν, ήταν σημαντικός.
Η 16η Νοέμβρη ήταν η μέρα της κορύφωσης της εξέγερσης. Οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας προχωρούν και αυτοί σε καταλήψεις. Στην Αθήνα, χιλιάδες λαού κατεβαίνουν με πυκνά και μεγάλα μπλοκ στο Πολυτεχνείο. Οι οικοδόμοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι έχουν τα μαχητικότερα μπλοκ. Περίπου 150.000 λαού είναι στους δρόμους. Η αστυνομία χτυπά το λαό, χωρίς να μπορεί να διαλύσει τις διαδηλώσεις. Αργά το απόγευμα, πέφτουν οι πρώτοι νεκροί.
Ξημερώματα της 17ης Νοέμβρη, τα τανκ κυκλώνουν το Πολυτεχνείο. Στις 3 το πρωί, ένα απ’ τα τανκ πέφτει πάνω στην πύλη του Πολυτεχνείου. Η θυσία δεν πήγε χαμένη: άνοιξε ο δρόμος για την κατάρρευση της δικτατορίας. Χιλιάδες νέοι και νέες, απ’ το παράδειγμα του Πολυτεχνείου διαπαιδαγωγήθηκαν με τα ιδανικά του οργανωμένου αγώνα. Τελικά τον Ιούλη του 1974, κάτω από το βάρος της Κυπριακής τραγωδίας, στην οποία η Χούντα πρωτοστάτησε και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε, αλλά και λόγω των αναγκών του ίδιου του συστήματος, το στρατιωτικό καθεστώς κατέρρευσε, ως αποτέλεσμα του συμβιβασμού που επήλθε ανάμεσα στις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και του αστικού πολιτικού κόσμου από τη μία και τη χουντική διακυβέρνηση από την άλλη.
ΜΕΛΕΤΑΜΕ – ΣΥΖΗΤΑΜΕ - ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
Οργανωνόμαστε για την ανατροπή!
Όλη η 7χρονη αντιδικτατορική πάλη του λαού μας, ο παλλαϊκός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, απέδειξαν πως κανένας αντιδραστικός μηχανισμός όσο κι αν εμφανίζεται παντοδύναμος και αιώνιος, δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την υπεροχή του οργανωμένου εργατικού – λαϊκού κινήματος.
Η μορφή άσκησης της εξουσίας το 1974 άλλαξε. Η εξουσία όμως παρέμεινε στα χέρια των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλοεπιχειρηματιών. Όσες κυβερνήσεις αναδείχτηκαν από τότε μέχρι και σήμερα υπηρετούν το κεφάλαιο και τις διεθνείς καπιταλιστικές ενώσεις, στις οποίες συμμετέχει.
Η σημερινή συγκυβέρνηση δεν μπορεί να παριστάνει τον τιμητή του Πολυτεχνείου τρίζουν τα κόκκαλα των νεκρών αγωνιστών του λαού όταν η κυβέρνηση από τη μία ξεγυμνώνεται μπροστά στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, όπως με την πρόσφατη επίσκεψη του Τσίπρα στον Τραμπ, και από την άλλη εμφανίζεται σαν συνεχιστής ηρωικών στιγμών του εργατικού λαϊκού κινήματος. Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει στο εσωτερικό, «συμπληρώνεται» με όρκους πίστης στις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, με την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στις μεγάλες κόντρες που εξελίσσονται στην γειτονιά μας για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους.
Αυτές οι αντιπαραθέσεις οδηγούν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στην προσφυγιά, μετατρέποντας τη μεσόγειο σε θάλασσα νεκρών, ενώ μπορούν να οδηγήσουν και σε ένα πιο γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Από αυτές τις αντιπαραθέσεις κανένας λαός δε θα βγει κερδισμένος. Κανένας λαός δεν έχει συμφέρον να χύσει το αίμα του για να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των λίγων. Παλεύουμε με τη δική μας σημαία, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας.
Οι καπιταλιστές γνωρίζουν τη δύναμη του λαού, έχουν τον φόβο του, αν οργανωθεί και τους αντιπαλέψει. Γι’ αυτό, διαχρονικά, εναλλάσσουν, μεταμφιέζουν τις μορφές διαχείρισης της εξουσίας τους. Ο λαός και η νεολαία όταν είμαστε οργανωμένοι κ ενωμένοι, όταν ξέρουμε γιατί παλεύουμε μπορούμε να αποκτήσουμε τεράστια δύναμη! Όταν απορρίψουμε τις λογικές διαχείρισης του σημερινού σάπιου συστήματος, τις κυβερνήσεις της μιας ή της άλλης πολιτικής δύναμης, που τάχα θα μας λύσουν το πρόβλημα και βάλουμε στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο: την εξουσία του κεφαλαίου, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ
Συνεχίζουμε την πάλη για να ανατρέψουμε τη δικτατορία των μονοπωλίων, για να κατακτήσει ο λαός την εξουσία και να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει!
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.