Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανοίγει η γραμμή Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα, αναστέλλεται η απεργία

απεργία ναυτεργατών
04 Nov 2017 / 13:24
Χριστίνα Γκερέκου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αναστέλλεται η απεργία των ναυτικών της Κέρκυρας, μετά από απόφαση της γενικής τους συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Τα καράβια των γραμμών Κέρκυρας-Ηγουμενίτσας-Παξών-Διαποντίων θα λύσουν τους κάβους από την Κυριακή στις 6:00 πμ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο. «Η αναστολή της απεργίας αποτελεί ένδειξη καλής θέλησης και ευαισθησίας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο δίνοντας παράλληλα το χρονικό περιθώριο που ζητήθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Εφόσον και στις νέες συναντήσεις δεν επέλθει συμφωνία, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν από την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στις 6:00 πμ. 
Στις νέες διαβουλεύσεις δεσμεύθηκε να συμμετέχει ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κωστας Παυλίδης».

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του σωματείου με τον Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Διονύση Καλαματιανό το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποίαν μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο κ. Καλαματιανός εξέφρασε τη βούληση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, σημειώνοντας τη σημασία που αποδίδεται στη συλλογική διαπραγμάτευση και τον διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων της ναυτιλίας προς επίτευξη και διατήρηση της εργασιακής ειρήνης στον κλάδο.

Επισημαίνεται, επίσης, η αναγκαιότητα ορθής και απαρέγκλιτης εφαρμογής της νομοθεσίας που ρυθμίζει θέματα όρων και συνθηκών εργασίας ναυτικών στα πλοία, τονίζοντας τη δέσμευση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για πλήρη προστασία των δικαιωμάτων των ναυτικών. Στο πλαίσιο αυτό έχουν δοθεί εντολές προς τις Λιμενικές Αρχές για εντατικοποίηση των ελέγχων και την άμεση κίνηση των διαδικασιών επιβολής αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων σε κάθε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων ή αντικανονικοτήτων.

Σημειώνεται ότι ο κ Γ.Γ. ανέφερε ότι εξετάζεται θετικά η ανάγκη για στελέχωση των κυλικείων κατά τους θερινούς μήνες με έναν επιπλέον επίκουρο, καθώς και ότι τα θέματα της ακινησίας των πλοίων ανοικτού ή κλειστού τύπου θα αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή και στα πλαίσια του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.).

Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την αισιοδοξία του πως οι συναντήσεις θα αποτελέσουν το έναυσμα ενός εποικοδομητικού διαλόγου και κάλεσε όλες τις πλευρές να συνεργαστούν προς επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων.
Χριστίνα Γκερέκου

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.