Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θερμό επεισόδιο στο Δημοτικό Συμβούλιο για το εκκλησιαστικό οικόπεδο του Σχολείου Βιρού

Δημοτικό Συμβούλιο
18 Οκτωβρίου 2017 / 16:12
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παραχώρηση του παλιού σχολείο των Δραγωτινών στη Μητρόπολη Κέρκυρας για να γίνει ναός ψήφισε χθες σε κατεπείγουσα συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η παραχώρηση έγινε μετά από αίτημα της Μητρόπολης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων, η οποία είχε συνάψει χρησιδάνειο με το Δήμο της Κέρκυρας για το οικόπεδο που κατασκευάστηκε το νέο δημοτικό σχολείου Βιρού λόγω της εμπλοκής στην διαδικασία ανανέωσης του χρησιδανείου του οικοπέδου. Δεδομένου ότι πρόκειται για εκκλησιαστική περιουσία, η Μητρόπολη ζήτησε ως αντάλλαγμα για να υπογράψει, την παραχώρηση του παλιού σχολείου στα Δραγωτινά ώστε να μετατραπεί σε ναό.

Ωστόσο, το ασφυκτικό των ημερομηνιών, έκανε αναγκαία την σύγκληση κατεπείγουσας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε μαζί με την συνεχιζόμενη της προηγούμενης βδομάδας, γιατί  εάν μέχρι αύριο, Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, το σχολειό, που ήδη λειτουργεί, δεν έχει «αποκτήσει» οικόπεδο με την ανανέωση του εκκλησιαστικού χρησιδανείου τότε το σχολείο απειλείται με έξωση και το έργο με απένταξη από το ΕΣΠΑ, που θα σημάνει επιπλέον επιβάρυνση του Δήμου και ίσως νέες περιπέτειες. 

Η εμπλοκή

Όπως περιέγραψε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος, η διαφορά με τη Μητρόπολη προέκυψε γιατί κατά την ανανέωση των τοπογραφικών, προέκυψε μια υπέρβαση στα τετραγωνικά της παραχώρησης, που όπως είπε ο πρώην αντιδήμαρχος Νίκος Αναστασόπουλος, ήταν αναγκαία για τη δημιουργία πάρκιγκ και δρόμου διέλευσης.

Τα αίματα άναψαν όταν ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Αναστασόπουλος επέκρινε τη σκληρή στάση της Εκκλησίας, η οποία ζήτησε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να διασφαλίσει το αντάλλαγμα της παραχώρησης, ενώ ο Δημήτρης Μεταλληνός και η Φανή Τσιμπούλη από την παράταξη της Μερόπης Υδραίου αντέτειναν ότι η Εκκλησία, όπως κάθε πολίτης, έχει δικαίωμα να διασφαλίσει την περιουσία της.

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμα πιο πολύ, όταν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Μουζακίτη, ζήτησε από το Δημήτρη Μεταλληνό να μην μακρηγορήσει λόγω της πίεσης του χρόνου, πράγμα που έφερε εντονότατες διαμαρτυρίες από την παράταξη της Μερόπης Υδραίου. Τελικά το συμβούλιο ψήφισε την παραχώρηση του κτηρίου των Δραγωτινών με τον Νίκο Αναστασόπουλο να ψηφίζει παρών ενώ η παράταξη του Μπάμπη Χαραλάμπους είχε αποχωρήσει.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δραγωτινών

Στη συζήτηση τοποθετήθηκε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δραγωτινών δια του εκπροσώπου του Ανδρέα Κουρή, ο οποίος κατέθεσε τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου που χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα το κτήριο, αφού η μετατροπή του σε ναό κρίνεται αναγκαία για το χωριό, με την επισήμανση ότι θα κατασκευαστεί ανάλογο κτήριο, στο ίδιο οικόπεδο, με έξοδα του Δήμου, για να στεγάσουν τις δραστηριότητες και τον εξοπλισμό τους.     
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.