Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μη βιάζεστε για την ενοποίηση με το ΤΕΙ, λέει ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων

πανεπιστήμιο ιωαννίνων
18 Οκτωβρίου 2017 / 08:26

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι ο δρόμος για την ενοποίηση του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, στο πλαίσιο του σχεδίου για τον ενιαίο χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας, με τις φήμες για εξαγγελία της στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Ήπειρο, να έχουν οξύνει τα αντανακλαστικά όλων των πλευρών.

Η εξαγγελία μιας ενοποίησης φαντάζει βιαστική και είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό και αυτοδιοικητικό ενδεχομένως, όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, καθώς υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα και διαφορές που χρειάζεται χρόνος και διάλογος για να γεφυρωθούν.
Την άποψη αυτή αναμένεται να μεταφέρει και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, στη συνάντησή του με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου την ερχόμενη Παρασκευή, καλώντας τον να μη δυναμιτίσει η κυβέρνηση το εγχείρημα και διαταράξει τη θετική διάθεση που αποτυπώθηκε και στην εκδήλωση, που είχε πραγματοποιηθεί πριν λίγο καιρό στα Γιάννενα. «Η εξαγγελία μια ενοποίησης των δύο ιδρυμάτων την ερχόμενη εβδομάδα, θεωρώ ότι είναι πρόωρη. Απαιτείται ακόμη μεγάλη διεργασία και απόφαση των συλλογικών οργάνων των ιδρυμάτων», δήλωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Καψάλης στον Η.Α., αρνούμενος να κάνει περισσότερα σχόλια τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Η απροθυμία του Γ. Καψάλη να ανοίξει τα χαρτιά του έχει να κάνει και με τις εκλογές στο ΤΕΙ Ηπείρου, καθώς η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου πρύτανη δεν είναι μόνο μάχη προσώπων, αλλά έχει εξελιχθεί σε μία σύγκρουση απόψεων για το μέλλον του εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Υπέρ της ενοποίησης του ΤΕΙ Ηπείρου με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τάσσονται οι Γιάννης Γκανάς και Αναστάσιος Τσίνας, που ήταν μέλη της απερχόμενης διοίκησης, ενώ σφόδρα αντίθετος είναι ο τρίτος διεκδικητής του πρυτανικού θώκου Νικόλαος Αντωνιάδης, ο οποίος πρεσβεύει μια αυτόνομη πορεία με αναδιάταξη των τμημάτων και ενδυνάμωση του ιδρύματος, προβάλλοντας επιχειρήματα που έχουν σχέση με την ιστορία του ΤΕΙ, το ανθρώπινο δυναμικό του και τη διατήρηση του τεχνολογικού του χαρακτήρα.
Από το ποιος θα επικρατήσει στις σημερινές εκλογές, θα κριθεί ενδεχομένως σε μεγάλο βαθμό και το πώς θα διαμορφωθεί ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ήπειρο. Αν επικρατήσει ο κ. Αντωνιάδης, τότε μάλλον δύσκολα θα προχωρήσει το εγχείρημα, καθώς μέχρι σήμερα αποτελούσε κυρίως επιθυμία του ΤΕΙ Ηπείρου η ενοποίηση και όχι του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τα μέλη του οποίου διατηρούν αρκετές επιφυλάξεις.
Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και το παρασκήνιο σε πολιτικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, καθώς μια ενοποίηση θα οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό και σε αναδιάταξη της έδρας των τμημάτων του ΤΕΙ που θα διατηρηθούν, καθώς σίγουρα κάποια θα κλείσουν ή θα υποβιβαστούν στη μεταλυκειακή εκπαίδευση. Είναι δεδομένο πως το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα διεκδικήσει την απορρόφηση των περισσοτέρων εντός της πανεπιστημιούπολης και δε θα δεχθεί την πανσπερμία του ανά την Ήπειρο.
Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, θα συναντήσει αντιδράσεις στις υπόλοιπες πόλεις της Ηπείρου, κυρίως στην Άρτα και δευτερευόντως σε Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα, καθώς η παρουσία των φοιτητών αποτελεί μια γερή οικονομική ένεση για κάθε περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι πως το δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων έσπευσε να συζητήσει το θέμα στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα και τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της αναβάθμισης όλων των τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου, της παραμονής τους στην Άρτα και -εάν είναι δυνατό- της δημιουργία και νέων.
Με αφορμή το επικείμενο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Ήπειρο την προσεχή Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Οκτωβρίου στα Γιάννενα, ο δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης υπογράμμισε τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με το ΤΕΙ, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της δημιουργίας Γεωπονικής Σχολής πανεπιστημιακού επιπέδου στην Άρτα, μέσω της μετεξέλιξης και αναβάθμισης του υπάρχοντος τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων. Επιπλέον, ζήτησε την αναβάθμιση σε πανεπιστημιακά όλων των τμημάτων του ΤΕΙ και τη δημιουργία του Αγροτοδιατροφικού Πάρκου,  «κάτι που θα έχει πολλαπλά οφέλη στην περιοχή μας και στην τοπική μας οικονομία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα και ζητά: 
Την αναβάθμιση όλων των Σχολών του ΤΕΙ που εδρεύουν στην Άρτα και την παραμονή τους στην πόλη με παράλληλη ίδρυση και νέων τμημάτων, που θα έχουν αντίκρισμα και πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία και οικονομία.
Την δημιουργία Γεωπονικής Σχολής πανεπιστημιακού επιπέδου στην Άρτα
Το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής να αναβαθμιστεί σε πανεπιστημιακό και να ενσωματωθεί στη Σχολή Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έδρα την Άρτα.
Το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής να αναβαθμιστεί σε πανεπιστημιακό και να ενταχθεί στην Πολυτεχνική Σχολή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έδρα την Άρτα.
Τη δημιουργία του Αγροτοδιατροφικού Πάρκου στο αναβαθμισμένο πλέον εκπαιδευτικό ίδρυμα, που αποτελεί καινοτόμο ιδέα και θα συμβάλει καθοριστικά στην εξέλιξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της Άρτας.