Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ρεκόρ αφίξεων αλλά μειωμένη η αγοραστική δύναμη των τουριστών!

ΕΡΜΗΣ
04 Οκτωβρίου 2017 / 08:49

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Τις εκτιμήσεις τους για τη φετινή τουριστική περίοδο κάνουν οι ξενοδόχοι του νησιού μας οι οποίοι επισημαίνουν ότι οι αφίξεις υπερέβησαν κάθε προσδοκία.

Ωστόσο παραμένει το θέμα των εσόδων που έχει η Ζάκυνθος από τον τουρισμό αφού η αύξηση των αφίξεων πρέπει να συνοδεύεται από ανάλογη άνοδο των εισοδημάτων και αυτό δεν φαίνεται να έχει γίνει πράξη, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ανθρώπων του τουρισμού οι οποίες συγκλίνουν στην ίδια κατεύθυνση.
Μιλώντας στον –Ε- ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της δημοτικής Ενότητας Αρκαδίων Θοδωρής Κολπονδίνος ανέφερε πως όλες οι αγορές του νησιού κινήθηκαν αυξητικά και υπήρχαν πολύ καλές τιμές που προσέλκυσαν πολλούς επισκέπτες. 
«Η σεζόν πήγε πολύ καλά αναφορικά με την τουριστική κίνηση και είχαμε ρεκόρ αφίξεων. Όμως αυτό δεν αντικατοπτρίζει τον οικονομικό τομέα διότι τα έσοδα δεν ήταν στην ίδια κατεύθυνση. Η αγοραστική δύναμη των τουριστών ήταν μειωμένη συγκριτικά με αυτά που γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια , ενώ οι κρατήσεις έγιναν νωρίς και έτσι οι πελάτες μας πέτυχαν πολύ καλές τιμές» δήλωσε ο κ. Κολπονδίνος ο οποίος συμπλήρωσε πως «οι αγορές κινήθηκαν αυξητικά αλλά το πρόβλημα παραμένει με τις υποδομές που έχουν ελλείψεις. Το νησί μας δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον κόσμο που έρχεται γι’ αυτό πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά το είδος της ανάπτυξης που θέλουμε».
 
Η Επιτροπή τουρισμού
 
Αναλυτική συζήτηση για τα δεδομένα της τουριστικής περιόδου του 2017 θα γίνει στη συνεδρίαση της Επιτροπής τουρισμού του Δήμου που αναμένεται να γίνει άμεσα, δηλαδή μέσα στον Οκτώβριο. Η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για τα τέλη του Σεπτεμβρίου αλλά δεν έγινε καθώς οι επιχειρηματίες είχαν αυξημένες υποχρεώσεις και στη διάρκεια του φθινοπώρου. 
Τώρα αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία της συνεδρίασης στην οποία θα παρευρεθεί και ο υπεύθυνος για το τουριστικό μάρκετινγκ κ. Δημήτριος Κούτουλας. 
 
Η κατανάλωση
 
Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά από τον αθηναϊκό τύπο και αφορούν τα χρήματα που δαπανούν οι τουρίστες στη χώρα μας, φέτος κατεγράφη μείωση των χρημάτων που διέθεσαν οι επισκέπτες μας σε σχέση με γειτονικούς προορισμούς. 
Συγκεκριμένα ο κάθε τουρίστας που ήρθε στην Ελλάδα τον Ιούνιο μήνα ξόδεψε κατά μέσον όρο 45% λιγότερα χρήματα σε σχέση με τη δαπάνη ανά ξένο επισκέπτη στην Ισπανία τον ίδιο μήνα και 20% λιγότερα σε σχέση με τη δαπάνη στην Κύπρο. Αυτό αποδεικνύει η σύγκριση των επίσημων στατιστικών στοιχείων μεταξύ των τριών μεσογειακών χωρών που διεκδικούν μερίδιο από τις ίδιες «δεξαμενές» τουριστών ανά τον κόσμο. Ειδικότερα, η μέση τουριστική δαπάνη ανά επισκέπτη για τον Ιούνιο στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 589 ευρώ, έναντι 1.065 ευρώ στην Ισπανία και 735 ευρώ στην Κύπρο