Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco η Σαπωνοποιία Πατούνη (video)

Σαπωνοποιία Πατούνη
15 Σεπτεμβρίου 2017 / 15:53

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ιδιαίτερη χαρά έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου. Πρόκειται για την εγγραφή της Σαπωνοποιίας Πατούνη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική τόσο για το νησί της Κέρκυρας όσο και για τους ιδιοκτήτες και φίλους της Σαπωνοποιίας. 
 
Την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή, εξέφρασαν ο ιδιοκτήτης της Σαπωνοποιίας, Απόστολος Πατούνης και η υποψήφια διδάκτορας του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Μαρία Κωνσταντινίδη. Να σημειώσουμε ότι η κ. Κωνσταντινίδη βοήθησε σε σημαντικό βαθμό ως προς την συγκέντρωση όλων των απαραίτητων εγγράφων για την ένταξη της επιχείρησης στο Ευρετήριο.
 
Η Μαρία Κωνσταντινίδη αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν μέχρι και την ένταξη της Σαπωνοποιίας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ στάθηκε και στο διδακτορικό της που έχει θέμα την ιστορία της Σαπωνοποιίας, στην οποία περιλαμβάνεται και η Σαπωνοποιία Πατούνη.
 
Ο Απόστολος Πατούνης, περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργίας της σαπωνοποιίας, τόνισε ότι η επιχείρηση λειτουργεί από τον 19ο αιώνα και δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας και στη νοοτροπία της. Μέχρι και ο εξοπλισμός, παραμένει ο ίδιος, όπως μας είπε.
 
Ο κ. Πατούνης στάθηκε και στην πρόσφατη πυρκαγιά που προκάλεσε αρκετές υλικές ζημιές και όχι μόνο και έφερε τα πάνω κάτω στην επιχείρησή του. Ήταν κάτι που τους στεναχώρησε ιδιαίτερα αλλά προχωρούν πλέον με αισιοδοξία, μετά και την αποκατάσταση των ζημιών. 
 
Στόχοι για το μέλλον υπάρχουν και ο κ. Πατούνης περιμένει με χαμόγελο και θετική σκέψη τα όσα θα γραφτούν στις επόμενες σελίδες της Σαπωνοποιίας Πατούνη.