Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε ύφεση οι φωτιές στη Ζάκυνθο - Απεγκλωβίστηκε ζευγάρι Σουηδών

ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
22 Αυγούστου 2017 / 13:37

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Χωρίς ενεργό μέτωπο αλλά και οριοθετημένες παραμένουν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν προχθές το βράδυ στις περιοχές «Νερατζούλες» και «Ξηροκάστελο»,

ενώ χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής περιορίστηκαν άμεσα χωρίς να απειληθούν σπίτια.
Σε ότι έχει να κάνει με το πρώτο μέτωπο πληροφορίες ανέφεραν ότι η φωτιά ξεκίνησε πάνω από τις Εργατικές Κατοικίες στην Παναγούλα, και επεκτάθηκε προς τα επάνω στις 21.00μμ επιχειρώντας έξι πυροσβέστες με τρία οχήματα. Ένα τέταρτο αργότερα (21.15μμ) ξεκίνησε και το δεύτερο μέτωπο στο ύψος πάνω από την ταβέρνα Θοδωρίτσης, στην οποία επεχείρησαν δέκα πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα. Και στις δυο περιπτώσεις το έργο τους συνέδραμαν υδροφόρες τόσο της ΔΕΥΑΖ, όσο και ιδιωτών.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι κάηκαν πεύκα, ελαιόδεντρα αλλά και χαμηλή βλάστηση, ενώ η έκταση που κάηκε θα υπολογιστεί στο επόμενο διάστημα.
Στα σημεία παραμένει δύναμη της Πυροσβεστικής προκειμένου να σβήσει τις εστίες που υπάρχουν.

Εγκλωβίστηκε ζευγάρι Σουηδών

Την τύχη με το μέρος του είχε ζευγάρι Σουηδών τουριστών που εγκλωβίστηκε στην κορυφή του Σκοπού όταν ξέσπασε η φωτιά στο Ξηροκάστελο και δεν μπορούσε να κατέβει προς την πόλη. Το ζευγάρι έκανε κλήση στον Ευρωπαϊκό Αριθμό Εκτακτης Ανάγκης 112 και ζήτησε βοήθεια. Αμεσα κινητοποιήθηκαν άνδρες της Πυροσβεστικής και με επικεφαλής τον Αρχιπύραρχο Σπύρο Πέτρου που συντονίζει τις επιχειρήσεις στο νησί τις τελευταίες ημέρες, εντόπισαν το ζευγάρι που είναι καλά στην υγεία του και το οδήγησαν με ασφάλεια στον κεντρικό δρόμο του Βασιλικού.
Και όλα αυτά λίγα 24ωρα μετά την πύρινη λαίλαπα που μετέτρεψε σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα με πεύκα και έλατα, εκτάσεις με θαμνώδη βλάστηση όπως σχίνα και πουρνάρια, αλλά και αγροτικές καλλιέργειες, κυρίως ελαιώνες σε Αγαλά, Κοιλιωμένο, Κορακονήσι, Λαγκαδάκια, Καταστάρι, Γύρι, Βολίμα, Βασιλικό, Καλαμάκι, ενώ από θαύμα δεν κάηκαν οικίες και αγροικίες, κυρίως στην περιοχή του Αγαλά, όπου οι φλόγες μπήκαν, κυριολεκτικά, μέσα στις αυλές σπιτιών με τα χειρότερα να αποσοβούνται μόνο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών να σώσουν ζωές και περιουσίες.
Η Ζάκυνθος, μετά από αίτημα του Δημάρχου, κηρύχθηκε σε κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.
Πηγή: ImeraZante.gr