Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέα 20ήμερη εργολαβία ιδιώτη για να «καθαρίσουν» με τα συσσωρευμένα σκουπίδια

σκουπίδια
09 Αυγούστου 2017 / 19:10
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τις εικόνες ντροπής σε πολλά τουριστικά σημεία του νησιού που παραμένουν σκουπιδότοποι, επιδιώκει να εξαλείψει η δημοτική αρχή

με νέα εργολαβία ιδιώτη. Όπως εισηγήθηκε στη κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τρίτης, η μόνη λύση για να απομακρυνθούν τα συσσωρευμένα απορρίμματα, είναι να γίνει μια εικοσαήμερη ενίσχυση από ιδιώτη εργολάβο στις περιοχές της Κασσιώπης, της Κέρκυρας και της Λευκίμμης.
Οι λόγοι για την εικόνα που παρουσιάζουν τα σκουπίδια, είναι οι έκτακτες βλάβες σε μηχανήματα και οχήματα, οι άδειες του προσωπικού και βέβαια η υπερφόρτωση από τις ημέρες της απεργίας ακόμα. Το κόστος της εργολαβίας θα είναι της τάξεως των 59 χιλ. ευρώ και θα πληρωθεί από το ποσό των υπερ-εισπράξεων (του πλεονάσματος) του Δήμου. Ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. Μπάμπης Χαραλάμπους  καταψήφισε την πρόταση, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι από πρόθεση παραδίδει σταδιακά τον τομέα της καθαριότητας στους ιδιώτες.  

Στην ίδια συνεδρίαση, έγινε δεκτή με τις ψήφους της πλειοψηφίας, η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης ύψους 8,5 εκ ευρώ από πρόγραμμα που αφορά στη διαχείριση απορριμμάτων σε νησιωτικούς δήμους.

Ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος ανέφερε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια εξεύρεσης πόρων που προορίζονται για την προμήθεια του μηχανισμού διαλογής των σύμμεικτων απορριμμάτων της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Ο μηχανισμός αυτός θα μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα και θα είναι επίσης συμβατός με το επόμενο στάδιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης, το εργοστάσιο κομποστοποίησης. Δριμεία κριτική δέχθηκε η δημοτική αρχή από την αντιπολίτευση για σπασμωδικές κινήσεις και αβεβαιότητα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σε ερώτηση της Μερόπης Υδραίου σχετικά με το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων και τις φήμες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, περί παρατυπιών, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας απάντησε ότι δεν έχει γίνει αποδέκτης κάποιου εγγράφου που να αποδεικνύει προβλήματα στη λειτουργία. Ο Δήμαρχος συμπλήρωσε ότι επικοινώνησαν με το ΚΔΑΥ και την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και ενημερώθηκαν ότι το Κέντρο λειτουργεί κανονικά και εργάζονται σε αυτό περίπου 30 άτομα, με διευρυμένο μάλιστα ωράριο λόγω των αυξημένων αναγκών.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.