Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκάρι Κασπάροφ: Η μεγάλη επιστροφή!

Σκάκι
13 Ιουλίου 2017 / 11:19

Ο 54χρονος θρύλος του σκακιού θα αγωνιστεί στο Saint Louis σε τουρνουά Μπλιτς και Ράπιντ (Αστραπιαίο και γρήγορο σκάκι) από 14 με 19 Αυγούστου

ΣΑΙΝΤ ΛΟΥΙΣ (ΗΠΑ). Δώδεκα χρόνια πριν, o παγκόσμιος πρωταθλητής Γκάρι Κασπάροφ ανακοίνωνε ότι αποσυρόταν από τη σκηνή του επαγγελματικού σκακιού, μετά τη νίκη του στο τουρνουά σκακιού του Linares 2005. Τώρα επιστρέφει. Ο 54χρονος θρύλος του σκακιού θα αγωνιστεί στο Saint Louis σε τουρνουά Μπλιτς και Ράπιντ (Αστραπιαίο και γρήγορο σκάκι) από 14 με 19 Αυγούστου φέτος.

Ο Κασπάροφ τα τελευταία 12 χρόνια ασχολήθηκε, με την τεχνητή νοημοσύνη, και με την πολιτική, αντιπολιτευόμενος μαχητικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αλλά η επιθυμία να η επιθυμία του να επιστρέψει στο επαγγελματικό σκάκι δεν τον εγκατέλειψε ποτέ.
Δέκα παίκτες θα πάρουν μέρος για συνολικά έπαθλα 150.000$ στο Ράπιντ και το Μπλιτς του Saint Louis, που αποτελεί τμήμα των διεθνών διοργανώσεων Grand Chess Tour στις οποίες παίρνουν μέρος μερικοί από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Θα διεξαχθεί αμέσως μετά ένα άλλο τουρνουά, το ετήσιο Sinquefield Κύπελλο, με έπαθλα 300.000 $ που επίσης θα πραγματοποιηθεί στο Saint Louis.
Θα υπάρξουν αρκετοί παίκτες, που θα πάρουν μέρος και στις δύο εκδηλώσεις.

Έγινε ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι στα 22 του, εκθρονίζοντας τον Σοβιετικό Ανατόλι Καρπόφ το 1985, με ένα πολύ έντονα επιθετικό στυλ παιχνιδιού, που τον έκανε ταχύτατα διάσημο στον κόσμο του σκακιού. Από την αποχώρησή του το 2005, ο Κασπάροφ, αν και δεν έχει παίξει σε επαγγελματικά τουρνουά, έχει παίξει σε μια σειρά από υψηλού προφίλ αγώνες επίδειξης. Πρόσφατα, μάλιστα ήταν και στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου αντιμετώπισε σε αγώνα σιμουλτανέ ταυτόχρονα 15 ταλαντούχους Έλληνες νεαρούς σκακιστές, ανάμεσα τους και τον Κερκυραίο 13 χρόνο Πρωταθλητή Ανδρών Δ. Ελλάδας, Αλέξανδρο Λευθεριώτη.

Είναι επίσης ένας ακούραστος εργάτης του σκακιού, βοηθώντας να προωθηθεί το παιχνίδι με διάφορους τρόπους.
Και βέβαια, ο Κασπάροφ δηλώνει ενθουσιασμένος που θα έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει τους κορυφαίους σκακιστές του 2017 σε επαγγελματικές συνθήκες - πέρσι είχε παίξει με αρκετούς από αυτούς σε αγώνα επίδειξης. «Είμαι ευτυχής που έχω την ευκαιρία να επιστρέψω στην σκακιέρα εναντίον στην ελίτ του αγωνιστικού σκακιού στο Σαιντ Λούις. Το να παίξω Μπλιτς και Ράπιντ σε τόσο υψηλό επίπεδο θα είναι μακράν η πιο δύσκολη δοκιμασία μου από τότε που αποσύρθηκα το 2005» είπε.

Οι Κερκυραίοι φίλοι του σκακιού, που είχαν το ξεχωριστό προνόμιο να δουν από κοντά τον Κασπάροφ στο ιστορικό σιμουλτανέ που είχε δώσει στην πόλη μας πριν από 27 χρόνια θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ξανά τις παρτίδες του μεγαλύτερου σκακιστή όλων των εποχών ηλεκτρονικά, καθώς όλες οι παρτίδες θα μεταδίδονται ζωντανά και με σχολιασμό από κορυφαίους Γκραν μαιτρ στο διαδίκτυο.