Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρώτο «στοίχημα» να μπει τάξη στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
24 Μαΐου 2017 / 12:06

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Ένα ίδρυμα όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων πρέπει να λειτουργεί υποδειγματικά, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχα νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού και προπαντός

να μη θυμίζει… ξέφραγο αμπέλι, όπου μπαινοβγαίνει όποιος θέλει και στους θαλάμους των ασθενών επικρατεί το αδιαχώρητο.
Πώς μπορεί όμως να μπει τάξη σ’ ένα τέτοιο χώρο; Μια φιλόδοξη προσπάθεια ξεκινάει από τη νέα Διοίκηση του Π.Π.Γ.Ν.Ι., η οποία με απόφασή της επιχειρεί να επαναφέρει τα «σφιχτά» ωράρια επισκεπτηρίων που ίσχυαν στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Νοσοκομείου, να βάλει κανόνες και περιορισμούς όσον αφορά στους συνοδούς των ασθενών, στους ιατρικούς επισκέπτες και σ’ όσους διακινούν διαφημιστικό υλικό, αλλά και να ελέγξει τα οχήματα που εισέρχονται καθημερινά στο χώρο του Ιδρύματος.

Δύσκολο «στοίχημα»
Φυσικά, για να πετύχει το «στοίχημα» απαιτείται συστηματικός έλεγχος σε όλους τους χώρους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, άρα χρειάζεται προσωπικό, κυρίως φύλαξης, το οποίο όμως δεν… περισσεύει σήμερα στο Ίδρυμα, όπως αναφέρει και η ΠΟΕΔΗΝ σε χθεσινή της ανακοίνωση. Μένει λοιπόν να αποδειχθεί έμπρακτα κατά πόσο μπορεί η Διοίκησή του να επιβάλλει την εφαρμογή των νέων αυστηρότερων αυτών κανόνων.
Αν το πετύχει, θα είναι ένα καλό βήμα προς την κατεύθυνση ομαλότερης λειτουργίας του Νοσοκομείου, το οποίο εξάλλου έχει και άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσει, με κυριότερο όλων την υποχρηματοδότηση που έχει οδηγήσει σε ελλείψεις γενικότερα προσωπικού αλλά και αναγκαίων αναλώσιμων υλικών.

Πιο αυστηροί κανόνες
Τους νέους πιο αυστηρούς κανόνες λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων παρουσίασε χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Διοικητής του Βασίλης Τσίκαρης, τονίζοντας πως σκοπός τους είναι «η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, η διασφάλιση της ηρεμίας των, ο περιορισμός των λοιμώξεων αλλά και η διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης του προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού)». Συγκεκριμένα, ισχύουν στο εξής τα ακόλουθα:
- Στο Nοσοκομείο ισχύει επισκεπτήριο ασθενών καθημερινά  κατά τις ώρες 5 - 7 το απόγευμα για όλες τις κλινικές και το Σαββατοκύριακο επιπλέον ένα πρωινό δίωρο 10 - 12 το πρωί. Για τη ΜΕΘ ισχύει ειδικό ωράριο επισκέψεων που είναι 14.30 - 15.00 και η ενημέρωση από τους ιατρούς στους συγγενείς γίνεται στις 10.30 το πρωί, καθώς και την ώρα του επισκεπτηρίου.
Στις υπόλοιπες κλινικές ενημέρωση των συγγενών από τους Ιατρούς για την πορεία του ασθενούς, γίνεται συγκεκριμένη ώρα και σύμφωνα με τον κανονισμό κάθε κλινικής που θα γνωστοποιείται στον ασθενή και το συνοδό του κατά την εισαγωγή του.
- Οι επισκέψεις των ιατρικών επισκεπτών στο Νοσοκομείο θα πραγματοποιούνται συγκεκριμένες ημέρες και ώρες σε προκαθορισμένες αίθουσες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που θα αναρτηθεί στους πίνακες ανακοινώσεων της κάθε κλινικής, με ευθύνη του Διευθυντή της.
- Για τον έλεγχο του επισκεπτηρίου θα εκδίδεται και θα παραδίδεται σε κάθε εισαγωγή ασθενούς μαζί με το εισιτήριο μια κάρτα για χρήση του συνοδού του ασθενούς ή των επισκεπτών του. Τονίζεται ότι σε κάθε ασθενή δεν μπορεί ποτέ να παρευρίσκεται παραπάνω από ένα άτομο ως συνοδός και μόνο εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο από τον θεράποντα ιατρό και χορηγείται βεβαίωση εγγράφως.
Σε κάθε περίπτωση και κατά την ώρα του επισκεπτηρίου δεν μπορεί να παραβρίσκεται στο θάλαμο παραπάνω από ένα άτομο. Οι επισκέπτες θα πρέπει να εναλλάσσονται διατηρώντας την ίδια κάρτα που χορηγήθηκε στον ασθενή με την εισαγωγή του,  σύμφωνα με τις οδηγίες ειδικού εντύπου που θα διανέμεται και εκείνο μαζί  με το εισιτήριο.
- Όλοι οι εργαζόμενοι θα φέρουν την ειδική κάρτα που ήδη έχουν με τα στοιχεία τους (φωτογραφία, ονοματεπώνυμο, ειδικότητα) και όσοι δεν διαθέτουν τέτοια καλούνται να μεριμνήσουν για την έκδοσή της από το αρμόδιο τμήμα του νοσοκομείου.
 - Απαγορεύεται ρητά η διακίνηση διαφημιστικού υλικού εντός των χώρων του Νοσοκομείου από οποιαδήποτε επιχείρηση και για οποιαδήποτε υπηρεσία και  προϊόν, καθώς και η παρουσία ατόμων που προωθούν αυτά. Τυχόν  παραβίαση του κανόνα αυτού θα συνιστά άμεσα νομικές κυρώσεις για τον επιχειρηματία.
- Οι ασθενείς, συνοδοί αλλά και το προσωπικό θα κάνουν χρήση μόνο των τριών Κεντρικών θυρών. Οι υπόλοιπες περιμετρικές θύρες θα παραμένουν παντελώς  κλειστές καθώς από τη χρήση τους αφορούν μόνο έξοδο κινδύνου και απαγορεύεται χρήση τους για είσοδο - έξοδο.
- Η είσοδος και η έξοδος των αυτοκινήτων από το Νοσοκομείο θα είναι ελεγχόμενη και για το λόγο αυτό  οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν τοποθετημένη στα αυτοκίνητά τους την ειδική κάρτα εισόδου και στάθμευσης στο χώρο του.
- Για να αποφεύγεται η άσκοπη μετακίνηση των ασθενών, του προσωπικού και των συνοδών, όλοι οι ασθενείς θα εξετάζονται στα Τακτικά Ιατρεία ή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου και ποτέ στις Κλινικές (ούτε στην πρωινή ούτε στην απογευματινή - ολοήμερη λειτουργία του). Η εφαρμογή και τήρηση αυτού του κανόνα θα διασφαλιστεί από τον Διευθυντή του Τμήματος.

Ελλείψεις στη φύλαξη
Η απόφαση για αυστηροποίηση των κανονισμών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων συμπίπτει με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, η οποία καταγγέλλει πλημμελή φύλαξη στα ιδρύματα εξαιτίας των μειώσεων κατά 50% στους αντίστοιχους κωδικούς των προϋπολογισμών τους.
Ειδικότερα, για το Π.Π.Γ.Ν.Ι. η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως υπηρετούν ως ιδιωτικοί security εννέα υπάλληλοι, συν ένας για τα ρεπό τους και δύο για τη νύχτα, σημειώνοντας πως υπάρχει πρόβλημα στη φύλαξη και κάνοντας λόγο για αλλεπάλληλες κλοπές σε Ι.Χ. και μηχανάκια από το χώρο του Ιδρύματος. Αντίστοιχη εξάλλου είναι η εικόνα που δίνει και για το «Χατζηκώστα» όπου φύλακες υπηρετούν μόνο τη νύχτα, ώρες 11 το βράδυ μέχρι 7 το πρωί, τονίζοντας πως υπάρχουν προβλήματα βίας και κλοπών σε βάρος ασθενών.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ/ proinoslogos.gr