Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καθηγητής του Ωδείου Κερκύρας ο Απόστολος Βαλσαμάς

Ωδείο Κερκύρας
13 Σεπτεμβρίου 2023 / 12:44

Στο Ωδείο Κερκύρας θα διδάξει Λαούτο, Ταμπουρά, Μπουζούκι, Ούτι καθώς και Παραδοσιακό Τραγούδι

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΩΔΕΙΟ). Καθηγητής του Ωδείου Κερκύρας θα είναι από το νέο διδακτικό έτος ο Απόστολος Βαλσαμάς, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της - αναγνωρισμένης πλέον από το Υπουργείο Πολιτισμού - Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής. Ο Απόστολος Βαλσαμάς διαθέτει ένα πλούσιο βιογραφικό και μια αναγνωρισμένη πορεία στον χώρο της μουσικής μας παράδοσης με συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στο Ωδείο Κερκύρας θα διδάξει Λαούτο, Ταμπουρά, Μπουζούκι, Ούτι καθώς και Παραδοσιακό Τραγούδι.

Ο Απόστολος Βαλσαμάς γεννήθηκε το 1980 στη Στουτγκάρδη Γερμανίας όπου και έζησε μέχρι το 6ο έτος της ηλικίας του και μεγάλωσε στην πόλη της Καβάλας .

Μιμούμενος τον παππού του, Εμμανουήλ Βαλσαμά που έπαιζε παραδοσιακό βιολί στο νησί της Θάσου, ασχολήθηκε από την ηλικία των 9 του χρόνων με το ίδιο όργανο σπουδάζοντας παράλληλα βιολί στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας. Από το 12ο έτος της ηλικίας του ξεκίνησε να μαθαίνει τετράχορδο μπουζούκι στο δημοτικό ωδείο Καβάλας αλλά και σε καταξιωμένους επαγγελματίες οργανίστες της περιοχής. Το 2001 κατέβηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε επί 12 συνεχόμενα έτη στο Ωδείο Αθηνών ολοκληρώνοντας ένα μεγάλο μέρος των Κλασικών του Σπουδών .Εκεί φοίτησε κοντά σε καταξιωμένους καθηγητές της κλασικής μουσικής (ROUDIMAN-ΔΡΑΚΟΣ-ΞΗΡΑΚΗΣ κ.α ) και ολοκλήρωσε με άριστα την φοίτηση του σε όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα παίρνοντας παράλληλα αναγνωρισμένο πτυχίο στο Φλάουτο-Πλαγίαυλο από το Ωδείο Αθηνών .

Έχει δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής με άριστα από το Ελληνικό Ωδείο Αμαρουσίου μετά από 10 έτη σπουδών με την υπογραφή του καταξιωμένου καθηγητή Αθανάσιου Παϊβανα και τελεί χρέη ιεροψάλτη επί 19 συναπτά έτη μέχρι και σήμερα.

Παράλληλα βρίσκεται στο 5ο έτος των σπουδών του στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο , στο τμήμα Μουσικών Σπουδών όπου και εξειδικεύεται στη μουσική παραγωγή και Βυζαντινή μουσική.

Διδάσκει από το 2013, νυκτά μουσικά όργανα όπως μαντολίνο, μπουζούκι , λαούτο , ταμπουρά και ούτι καθώς και παραδοσιακό τραγούδι σε πολιτιστικούς συλλόγους της Αθήνας και της Κέρκυρας (π.χ Σχολή Μητροπόλεως Κερκύρας , εργαστήρι παραδοσιακής μουσικής Νυσακίου κ.α). Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει στην διδασκαλία, έχοντας μεγάλη και πολυετή εμπειρία σε όλα τα επίπεδα μαθητών (από αρχάριους έως επαγγελματίες).

Μαθήτευσε σε διακεκριμένους δασκάλους νυκτών οργάνων: Χρήστο Ζώττο , Γεώργιο Ξυλούρη, Κωνσταντίνο Καλαϊτζάκη και Νικόλαο Αγγελόπουλο στο Λαούτο και το Μαντολίνο , Χρίστο Τσιαμούλη στο Ούτι και την Θεωρία Παραδοσιακής Μουσικής , Θεμιστοκλή Παπαβασιλείου και Γεώργιο Γεωργόπουλο στο Μπουζούκι και την Θεωρία Λαϊκής Μουσικής.

Από το 16ο έτος του ηλικίας του εργάστηκε ως εκτελεστής μουσικών οργάνων και τραγουδιστής σε συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις , ηχογραφήσεις σε επίσημα στούντιο , παραδοσιακά γλέντια, κοσμικά κέντρα διασκέδασης, καθώς και σε πλήθος άλλων εκδηλώσεων κυρίως στην Αθήνα ( στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών , τηλεοπτική εκπομπή η Αυλή των Χρωμάτων , τηλεοπτική εκπομπή «στην Υγειά μας βρε παιδιά» , θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου , πολιτιστικούς συλλόγους , πλατείες δήμων, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κ.α ) αλλά και σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο και το εξωτερικό (Αυστρία , Αγία Πετρούπολη , Κάτω Ιταλία , Σερβία κ.α).

Η αγάπη του για το τραγούδι και την διδασκαλία τον οδήγησε στην ενασχόληση με την διεύθυνση χορωδιών με άτομα κάθε ηλικίας θέλοντας να τους μεταφέρει την φλόγα για το τραγούδι και το μεράκι για την παραδοσιακή μας μουσική.

Σήμερα επιμελείται και διευθύνει 6 χορωδίες με σημαντικότερη την χορωδία Αντάμωμα στο Κουκάκι Αθηνών η οποία αποτελείται από 110 άτομα καθώς και την Κερκυραϊκή Καντάδα και Μαντολινάτα.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Κίμων – Γεράσιμος Χυτήρης

ΦΩΤΟ@ΩΔΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ