Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Δημήτρης Κωσταγιόλας στο Πολύτεχνο με την ανατρεπτική μουσική παράσταση «ΤΩΡΑ»

Δημήτρης Κωσταγιόλας
10 Ιουνίου 2023 / 11:10

Μιλάει στην «Ε» για την επίδραση που ασκεί η επαφή με τον κόσμο στη δουλειά του

ΚΕΡΚΥΡΑ. Mια ανατρεπτική stand up μουσική παράσταση με τον Δημήτρη Κωσταγιόλα έρχεται σήμερα στις 9 το βράδυ στο Πολύτεχνο. Η υπαρξιακή κωμωδία αποταύτισης «ΤΩΡΑ» που έχει ανεβεί με επιτυχία σε διάφορα στέκια της πρωτεύουσας, βγαίνει για πρώτη φορά από το κλεινόν άστυ και έρχεται στο νησί των Φαιάκων, για να σερβίρει αυθεντικά τραγούδια που τα λόγια τους είναι το σκρίπτ της διάδρασης.

Με αφορμή την παρουσία του στον τόπο όπου μεγάλωσε, την Κέρκυρα, η «Ε» συνομίλησε με τον Δημήτρη Κωσταγιόλα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δίνει μουσικό ραντεβού με τον κόσμο, στον πεζόδρομο της Ερμού, ως ένας μποέμ καλλιτέχνης του δρόμου.

Τι περιμένει να δει κανείς σε αυτήν την μουσική παράσταση και τι είναι αυτό που την διαφοροποιεί σε σχέση με άλλες stand up παραστάσεις;
Περιμένει να οδηγηθεί γλυκά στο παρόν με παιχνίδι, τραγούδια και με συμμετοχή. Κάθε παράσταση είναι διαφορετική. Έχει να κάνει με τη σχέση που δημιουργείται με αυτούς που έρχονται να την δουν. Κάθε παράσταση έχει και το ρίσκο ενός μικρού πειράματος. Είμαι εντελώς ανοιχτός με αυτούς που έρχονται. Παρουσιάζω και παίζω μαζί τους και εκεί δημιουργούν μαζί μου κάτι που έχει να κάνει με το παρόν που βιώνουμε μαζί. Η παράσταση δηλαδή γεννιέται και γίνεται από κοινού. Εγώ έχω το ρόλο του να οδηγήσω, να και να παίξω έναν βασικό ρόλο στο σκελετό αυτών των στιγμών που χτίζονται, σκηνοθετώντας και δημιουργώντας μικρά act σε σχέση με τα τραγούδια. Η παράσταση έχει ως σκοπό της, τη χαρά. Αφαιρώντας ότι μας βαραίνει, μπορούμε να περάσουμε καλά.

Ποια είναι η πηγή έμπνευσης για τους στίχους των τραγουδιών και των κείμενων που γράφεις;
Η πηγή έμπνευσης είναι η ζωή, η καθημερινότητα. Είναι αυτό που μας συμβαίνει. Ο έρωτας, ο χωρισμός, η αγάπη , η σεξουαλική διέγερση, ο φόβος, η σιωπή. Είναι οι καταστάσεις που αφορούν στην ανθρώπινη εμπειρία. Οι στίχοι έχουν γραφτεί αλλά αναβαπτίζονται με την συμμετοχή και την ιδιαίτερη σκηνοθεσία πάνω στα τραγούδια που γίνεται μέσα στην παράσταση.

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείσαι ως street artist. Ποια είναι η αλληλεπίδρασή σου με τον κόσμο, τι σου προκαλεί εντύπωση μια που μέσα από την καλλιτεχνική σου παρουσία έχεις και το ρόλο του παρατηρητή;
Έχω τη χαρά και την ευκαιρία να βρίσκομαι σε επαφή με τους περαστικούς, οι οποίοι μου έχουν δώσει υπέροχες στιγμές. Έχουν αρραβωνιαστεί στο δρόμο, έχουν γιορτάσει γενέθλια και γιορτές, έχουν χωρίσει και έχουν επανασυνδεθεί. Όλα αυτά λειτουργικά μέσα από τη διαδικασία μιας αναβάπτισης ενός παρόντος που είναι πάντα καινούριο, ενδιαφέρον και φρέσκο απλά γιατί είναι τώρα.



Μου προκαλεί τεράστια εντύπωση ότι δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, από ένα κλείσιμο του ματιού, για να ρίξει κάποιος την ασπίδα του. Και αναφέρομαι όχι στους ανθρώπους που θα έλεγε κανείς ότι είναι θιασώτες μιας θεατρικής απαίτησης αλλά σε αυτούς τους καθημερινούς ανθρώπους, που θεωρούνται μη παιδευμένοι. Θεωρώ ότι είμαστε όλοι πολύ κοντά στον πολύ καλό μας εαυτό, απλά πολλές φορές θωρακιζόμαστε, το ξεχνάμε και διεκπεραιώνουμε.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες και οι στόχοι σου για τα μέλλον και που επικεντρώνονται τα πιο άμεσα σχέδια;
Δεν έχω. Το μέλλον είναι το παρόν. Θέλω να βιώσω αυτό που είναι να είμαι αρκετά ανοιχτός να υπάρχω σας χώρος και να μπορώ να λειτουργώ ότι κάνω . Ό,τι είναι το παρόν τώρα είναι και το μέλλον.

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Κωσταγιόλας μεγάλωσε στην Κέρκυρα και σπούδασε κιθάρα και μουσική σύνθεση στο Πανεπιστήμιο Κεντρικής Αγγλίας στο Birmingham, Μεγάλη Βρετανία.

Ο Δημήτρης εμφανίζεται σε stand up ρόλο μουσικού θεατρικού αυτοσχεδιασμού, μόνος του ή με συνεργασίες, σε μουσικές σκηνές και κάνει street performance με διάθεση για παιχνίδι, βασισμένο στα τραγούδια του στους δρόμους της Αθήνας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ