Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξανά με κοινό η συναυλία της Παλαιάς για την γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνος

συναυλία
13 Δεκεμβρίου 2022 / 14:13

Στο κτίριο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Για πρώτη φορά ενώπιον κοινού, ξανά μετά από τις χρονιές των περιορισμών λόγω πανδημίας, πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά) η καθιερωμένη εορταστική συναυλία του μουσικού της σώματος, τιμώντας τον πολιούχο του νησιού και προστάτη της, Άγιο Σπυρίδωνα, ανήμερα της εορτής του. Στην εκδήλωση παρέστησαν οι πολιτικές, πολιτειακές και εκκλησιαστικές αρχές του τόπου.

Ως είθισται, το πρόγραμμα της συναυλίας, την οποία διεύθυνε ο αρχιμουσικός Σπύρος Προσωπάρης, άνοιξε με το Απολυτίκιο του Αγίου Σπυρίδωνα (Της Συνόδου της πρώτης), για να συνεχιστεί με το Σε υμνούμε από την Sarabande σε Μι ελάσσονα (op.5, no.8) του Arcangelo Corelli και την Προσευχή του Κωνσταντίνου Σαμσαρέλου. Ακολούθησαν το θρησκευτικό εμβατήριο Ο πολιούχος της Κέρκυρας του Σπύρου Προσωπάρη, η πόλκα Χαιρετισμός των λουλουδιών του Ιωσήφ Καίσαρη και η πόλκα-μαζούρκα Όλγα του Νικολάου Τζανή Μεταξά.

Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Παλαιάς Φιλαρμονικής, Σπύρος Παδοβάς, επέδωσε τα βραβεία στους νεαρούς μουσικούς της που διακρίθηκαν φέτος. Πιο συγκεκριμένα, οι Σπύρος Βραχλιώτης (με σαξόφωνο) και η Αγγελική Βλάχου (με φλάουτο) πήραν αντίστοιχα το α΄ και β΄ βραβείο του εσωτερικού διαγωνισμού της Φιλαρμονικής προς τιμήν του Σπύρου Μοτσενίγου, ανάμεσα στους συνολικά 25 διαγωνισθέντες, αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά.

Το βραβείο του Ροταριανού Ομίλου Κέρκυρας για μαθητές της Παλαιάς Φιλαρμονικής έλαβαν οι Ανδρέας Καραγιάννης (με κρουστά) και Ρεγγίνα Νούνε (με βιολί), ενώ το βραβείο που έχει θεσπίσει η οικογένεια Ανυφαντή – Βουσολίνου στη μνήμη του αείμνηστου Γιάννη Ανυφαντή, έλαβε φέτος ο Ντάνιελ Λάμτσε (με βιολί).

Ακολούθως, το μουσικό πρόγραμμα συνεχίστηκε με μια επιλογή - μεταγραφή του Erwin Jahreis πάνω σε γνώριμες μελωδίες από αποσπάσματα έργων διαφόρων συνθετών που συνήθως ακούγονται στις συναυλίες André Rieu, καθώς και με την πόλκα Winterlust (op.121) του Josef Strauss. Η συναυλία ολοκληρώθηκε με μια μίξη μελωδιών από το Radetzky March του Johann Strauss πατρός και το Εμβατήριο του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου που επιμελήθηκε ο Σπύρος Προσωπάρης, κλείνοντας με τον τρόπο αυτόν τη συναυλιακή δραστηριότητα της Παλαιάς Φιλαρμονικής για το απερχόμενο 2022.