Δευτέρα 17.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η παρουσίαση του βιβλίου «1900» στην Αναγνωστική

Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας
06 Δεκεμβρίου 2016 / 10:08

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το βράδυ της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας η παρουσίαση του βιβλίου «1900. Οι περιπέτειες του Παύλου Κουντουριώτη στον πρώτο υπερατλαντικό πλου με το Εύδρομο ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού ο Ναυτικός Σταθμός Κέρκυρας (ΝΑ.Σ.ΚΕ.) και το προσφάτως ιδρυθέν τοπικό παράρτημα HJ-34 CORCYRA της AHEPA. Αξίζει να σημειωθεί ότι επρόκειτο για την πρώτη επίσημη εκδήλωση που (συν)διοργάνωσε το νεοσύστατο αυτό τμήμα.
Τη βραδιά άνοιξε ο πρόεδρος του παραρτήματος, Γιώργος Πουλημένος, ο οποίος μίλησε για την ιστορία και τους στόχους της AHEPA, πριν δώσει τον λόγο στον διοικητή του ΝΑ.Σ.ΚΕ., Αντιπλοίαρχο (ΠΝ) Θεόδωρο Γραμμένο, που αναφέρθηκε στη σημασία της έκδοσης του εν λόγω συγγράμματος. Αμέσως μετά, οι καθηγητές του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης & Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Νίκος Παπαδημητρίου και Γιώργος Κεντρωτής, παρουσίασαν στο ακροατήριο το βιβλίο, μη παραλείποντας να επισημάνουν και την αξία της ανάδειξης ιστορικών γεγονότων, φαινομενικά «μικρών» αλλά ιδιαίτερα σημαντικών για τη διαμόρφωση του γενικότερου ιστορικού υπόβαθρου. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τους ίδιους του συγγραφείς, τον ιστορικό ερευνητή Στέφανο Μίλεση και τον Αντιπλοίαρχο (ΠΝ) Παναγιώτη Τριπόντικα, οι οποίοι μίλησαν με ιδιαίτερη γλαφυρότητα για την διαδικασία της έρευνας και της συγγραφής του «1900», αλλά και γι’ αυτό καθ’ αυτό το ταξίδι που περιγράφει το βιβλίο και τα διάφορα περιστατικά που συνέβησαν κατά τη διάρκειά του.
 
Λίγα λόγια για το «1900»
 
Όπως περιγράφει και ο πλήρης τίτλος του, το βιβλίο πραγματεύεται το -άγνωστο στο ευρύ κοινό-  πρώτο υπερατλαντικό πλου ελληνικού πολεμικού πλοίου, του Εύδρομου ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ, με Κυβερνήτη μια θρυλική μορφή της ελληνικής Ιστορίας, τον Παύλο Κουντουριώτη. Στην αυγή του 20ού αιώνα, με αφετηρία τον Πειραιά και ακολουθώντας την πορεία του Χριστόφορου Κολόμβου, το ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ έφθασε έως τις ΗΠΑ, εκτελώντας ένα εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι. Σκοπός του η επίδειξη της ελληνικής σημαίας μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η προβολή της ναυτοσύνης των Ελλήνων, η ενθάρρυνση της ομογένειας, αλλά και η γενικότερη ανύψωση του ηθικού μετά τον «ατυχή» Πόλεμο του 1897. Το ταξίδι διήρκησε συνολικά περί τους πέντε μήνες, πολλά σημαντικά ή και μικρότερα συμβάντα κατά τη διάρκεια των οποίων εξιστορούνται με ένα αφηγηματικό αλλά εμπεριστατωμένο τρόπο στις σελίδες του βιβλίου. Έτσι, ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει από τις αντιξοότητες που έπρεπε να ξεπεραστούν πριν το ταξίδι και τα περιστατικά στα εξωτικά μέρη στα οποία κατέπλευσε το ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ, έως τον τυφώνα από τον οποίον πέρασε αλώβητο το πλοίο και την υποδοχή που έτυχε από τους Έλληνες ομογενείς αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Βασική πηγή για όλες αυτές τις πληροφορίες απετέλεσαν τα ημερολόγια 6 εκ των 23 αξιωματικών που συμπεριλαμβάνοντο στα 215 μέλη του πληρώματος του ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ (ανάμεσά τους και αρκετοί Κερκυραίοι) στο εν λόγω περιπετειώδες ταξίδι, αλλά και το επίσημο ημερολόγιο του πλοίου. Το κυρίως κείμενο συμπληρώνεται από χάρτες, πίνακες, αλλά και αξιόλογο φωτογραφικό υλικό εποχής. Το «1900» εκδόθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο – Θωρηκτό Γ. ΑΒΕΡΩΦ και ήδη οδεύει προς την δεύτερη έκδοσή του, αφού τα πρώτα 1.500 αντίτυπα εξαντλούνται.