Σάββατο 04.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι δράσεις του Καλλιτεχνικού Συλλόγου «Ο Αη Μαθιάς» την χρονιά που πέρασε

Ο Αη Μαθιάς
28 Δεκεμβρίου 2021 / 16:57
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Η εικόνα του Αη Μαθιά και της Κέρκυρας έφτασε σε κάθε γήινο σημείο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνεχίζοντας  την δημιουργική του πορεία, τα μουσικά και χορευτικά τμήματα του Καλλιτεχνικού Συλλόγου «Ο Αη Μαθιάς» παρά τις δύσκολες συνθήκες που η πανδημία έχει φέρει, έδωσαν και την χρονιά αυτή το παρόν.  Σε συνδυασμό με τις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συμμετείχαν σε δύο τηλεοπτικές εκπομπές. Έτσι η εικόνα του Αη Μαθιά και της Κέρκυρας μέσα από την εμβέλεια των Κρατικών καναλιών ΕΡΤ1 και ΕΡΤ3 έφτασε σε κάθε γήινο σημείο.



Αρχικά την Κυριακή 19 του Δεκέμβρη στις 12.30 το μεσημέρι οι απανταχού Έλληνες, Κερκυραίοι, και Αγιομαθίτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μιαν άρτια και συναισθηματικά  όμορφη εκπομπή μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ3 . Την εκπομπή *Κυριακή στο χωριό ξανά * με τον Κωστή Ζαφειράκη.  Στην μιάμιση ώρα της εκπομπής παρουσιάστηκε ο δημιουργικός Αη Μαθιάς όχι μόνο μέσω της Μουσικής και του χορού αλλά και μέσω της παρουσίασης της ανάπτυξης του Πρωτογενούς τομέα, και της τοπικής Κερκυραϊκής Κουζίνας.



Τα καλλιτεχνικά τμήματα του συλλόγου -- Γυναικείο τμήμα εκτέλεσης παραδοσιακών τραγουδιών  και Χορευτικό, κάλυψαν το μουσικοχορευτικό κομμάτι της εκπομπής αυτής.
Κατόπιν ανήμερα τα Χριστούγεννα μέσα από την εμβέλεια του πρώτου καναλιού της κρατικής Ελληνικής τηλεόρασης ένα  τμήμα (μικτό ) εκτέλεσης παραδοσιακών τραγουδιών έψαλε τα Αγιομαθίτικα παραδοσιακά κάλαντα με επικεφαλής τον Γιάννη Πετράκη (Τζοβάνι). Με τον χαρακτηριστικό για την Κέρκυρα παραδοσιακό τρόπο του πρωτοΤραγουδιστή και της επανάληψης των στίχων από χορωδία σε παραδοσιακή τετραφωνία.

** Με ρόδα και τριαντάφυλλα να πω στ αρχοντικό σας
Και του χριστού η Γέννηση να είναι βοηθός σας.
Στην πόλη μες στη Βηθλεέμ στην πόλη την Αγία
Εκεί γεννάει τον Χριστό η δέσποινα η Μαρία..............**


Και οι δύο αυτές εκπομπές πραγματοποιήθηκαν στον πυρήνα του  Αγιομαθίτικου παραδοσιακού οικισμού. Διότι η ανάδειξη  του υπερχιλιετούς αυτού οικισμού  ήταν και  είναι  στις προτεραιότητες δράσεων του Καλλιτεχνικού Συλλόγου * Ο Αη Μαθιάς *

Τα μέλη, οι Χορωδοί, οι Χορευτές και το Διοικητικό Συμβούλιο του Καλλιτεχνικού Αγιομαθίτικου Συλλόγου εύχονται Χρόνια Πολλά με υγεία, προκοπή και ειρήνη όλο τον  Κόσμο.
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.