Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η επετειακή συναυλία της «Μάντζαρος» και ο Jacob de Haan

Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας
13 Nov 2016 / 10:59

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο, η καθιερωμένη επετειακή συναυλία του Μουσικού Σώματος της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος», για τα 126 από την ίδρυσή της.

Το πρώτο μέρος της συναυλίας, μετά τον σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου της Φιλαρμονικής, Ιωάννη Τριβυζά, άνοιξε με τρία έργα θρησκευτικής μουσικής. Συγκεκριμένα, υπό τη διεύθυνση του  αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη, το Μουσικό Σώμα της «Μάντζαρος» ερμήνευσε κατά σειρά το Χορικό του Αγίου Αντωνίου του Joseph Haydn, το εμπνευσμένο από την Κέρκυρα Regina Magna του σύγχρονου Ολλανδού συνθέτη Ruud Mourik, καθώς και το πένθιμο εμβατήριο Pensiero a Dio του Δημητρίου Ανδρώνη. Αμέσως μετά, η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων, δια του Μητροπολίτη κ.κ. Νεκταρίου, βράβευσε τη Φιλαρμονική «Μάντζαρος» με το Χρυσό Σταυρό του Αγίου Σπυρίδωνα, για “την προσφορά και την συνεργασία της με την Εκκλησία της Κέρκυρας, καθώς και για το μουσικό και πολιτιστικό έργο της εν γένει”.
Η συνέχεια του πρώτου μέρους της συναυλίας ήταν αφιερωμένη στους Κερκυραίους μουσουργούς. Η αρχή έγινε με την Ουγγρική Ραψωδία από την όπερα Lionella του Σπυρίδωνος Σαμάρα, για να ακολουθήσει η Ρομάντζα για τρομπέτα του Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, με soloist τον Τάσο Ασπιώτη. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με τη Γιορτή, του Γεωργίου Λαμπελέτ.
Ξεχωριστή σημασία είχε το δεύτερο μέρος της συναυλίας, το οποίο διεύθυνε ο διεθνούς φήμης Ολλανδός συνθέτης και μαέστρος Jacob de Haan. Παρουσιάστηκαν τέσσερα έργα του ειδικά γραμμένα για μπάντα, ένα είδος στο οποίο ειδικεύεται, καθιστάμενος ένας εκ των κορυφαίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, υπό τη διεύθυνση του de Haan, το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» ερμήνευσε κατά σειρά το Ross Ro, το La Storia, το White Stone (σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση) και, τέλος, το Sa Musica. Μετά το πέρας της συναυλίας, ο de Haan εκφράστηκε με κολακευτικά λόγια για το επίπεδο της μπάντας όπου, όπως διαπιστώθηκε και στη συγκεκριμένη συναυλία, όντως έχει υπάρξει εμφανέστατη πρόοδος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, χωρίς φυσικά να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια και για περαιτέρω βελτίωση.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το διήμερο 12-13 Νοεμβρίου ο Jacob de Haan πραγματοποίησε ένα άκρως ενδιαφέρον σεμινάριο ενοργάνωσης για μπάντα, στο κτήριο της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος». Στο σεμινάριο συμμετείχαν περισσότερα από 30 άτομα, τόσο από την Κέρκυρα, όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδος