Τρίτη 07.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκθεση Χαρακτικής της Έλενας Προβατά

Κήπος του Λαού
03 Οκτωβρίου 2016 / 10:24

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας εγκαινιάζει την Έκθεση Χαρακτικής της χαράκτριας Έλενας Προβατά με τίτλο «Εντελέχεια»,

την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα Τέχνης (Κήπος του Λαού).
Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή στις 19:00 και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση από Τρίτη έως Κυριακή, 10:00 με 16:00. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 26610 48690 και στο email [email protected].
 
Βιογραφικό
 
Η Έλενα Προβατά γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Το 2007 εισήχθη στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (Τ.Ε.Ε.Τ.) -σήμερα Καλών Τεχνών- του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, απ’ όπου και αποφοίτησε το 2012 με καθηγητές τον Γιάννη Καστρίτση στην Ζωγραφική και τη Δήμητρα Σιατερλή στην Χαρακτική.
Έχει  συμμετάσχει σε Μπιενάλε Ζωγραφικής και Χαρακτικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως και σε εκθέσεις.
 
Η ενότητα χαρακτικών που παρουσιάζει η Έλενα Προβατά ξεφεύγει κάθε αυστηρής κατηγοριοποίησης. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τεχνοτροπικά τα έργα κινούνται μεταξύ εξπρεσιονισμού και σουρεαλισμού∙ ο δρόμος που χαράζει και ακολουθεί είναι αποκλειστικά δικός της. Με μια οικονομία μέσων, η καλλιτέχνις κατορθώνει να συνθέσει δαιδαλώδεις ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστούν πότε ανθρωπόμορφες, πότε ζωόμορφες φιγούρες. Οι μορφές αυτές εντάσσονται σε μια ατμόσφαιρα όπου κυριαρχεί το αρχέγονο, το μυθικό και το ονειρικό στοιχείο. Τα έργα αποπνέουν θαρρείς ακόμα την ζεστή υλικότητα της χαρακτικής μήτρας περνούν από το φαντασιακό στο βιωματικό και η έκθεσή τους αποτυπώνει όλη την διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας από την δουλειά του χεριού του καλλιτέχνη στο πρωτογενές υλικό μέχρι το τελικό τύπωμα του έργου.
Νίκος Πεγιούδης- Ιστορικός Τέχνης