Κυριακή 05.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το 2ο Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών Ιονίου

Ανάκτορα
02 Οκτωβρίου 2016 / 04:06

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δεκάδες νεαρές και νεαροί χορωδοί βρέθηκαν στην Κέρκυρα για να συμμετάσχουν 2ο Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών Ιονίου,

που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, με συνδιοργανωτές τη Χορωδία Κέρκυρας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Συμμετείχαν η Παιδική Χορωδία του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου «Εύηχον» από την Ζάκυνθο, η Παιδική Χορωδία της Γαλλική Σχολής Αργοστολίου «Alliance Francaise»  από την Κεφαλονιά, η Παιδική Χορωδία του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου «Ορφεύς» από την Λευκάδα, η Παιδική Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Παξών και η Παιδική Χορωδία Κέρκυρας.

Οι δραστηριότητες του 2ου Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου στο Δημοτικό Θέατρο, με τη διάλεξη «Τα οφέλη του χορωδιακού τραγουδιού». Εκεί, η εισηγήτρια Μιράντα Καλδή (αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου) αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής των παιδιών στα διάφορα παιδικά χορωδιακά σχήματα και στις εμπειρίες που μπορούν να αποκομίσουν ως μέλη τους. Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα, από την Παιδική Χορωδία και την ορχήστρα του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου «Εύηχον», ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε παρέλαση όλων των συμμετεχόντων του φεστιβάλ, με τη συνοδεία του μουσικού σώματος της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά). Η παρέλαση κατέληξε στο περιστύλιο των Ανακτόρων των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, όπου το βράδυ της ίδιας ημέρας έλαβε χώρα και το συναυλιακό σκέλος του φεστιβάλ. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Χροωδίας Κέρκυρας, Τάκης Μεταλληνός, και ο Περιφερειάρχης, Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Αμφότεροι αναφέρθηκαν στα πρόσωπα και στους φορείς που συνέβαλαν ώστε να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση για δεύτερη φορά του φεστιβάλ, αλλά και στη φιλοδοξία αυτό να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός.

Το καθαρά μουσικό σκέλος άνοιξε με την Παιδική Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Παξών να ερμηνεύει παραδοσιακά τραγούδια από την Πελοπόννησο, την Κωνσταντινούπολη και την Μικρά Ασία, υπό τη διεύθυνση του Άντονι Ιβάνοφ και τη συνοδεία τους Στέφανου Γραμματικού στο πιάνο και του Σπύρου Βερονίκη στην κιθάρα. Ακολούθησε η Παιδική Χορωδία του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου «Ορφεύς», υπό τη διεύθυνση της Ελένης Περδικάρη και την πιανιστική συνοδεία της Νικολίνας Σταματοπούλου. Η χορωδία από την Λευκάδα παρουσίασε τέσσερα έργα από ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου που κυμαινόταν από την ισραηλινή μουσική παράδοση μέχρι τον Μάνο Χατζιδάκι και από τον Wolfgang Amadeus Mozart μέχρι τον Jan Holdstock. Στη συνέχεια υπήρξε μια «στροφή» προς την καντάδα, με την Παιδική Χορωδία της Γαλλικής Σχολής Αργοστολίου, την οποία διεύθυνε ο Άγγελος Μουρελάτος και συνόδευσε στο πιάνο ο Γρηγόρης Βλαχούλης. Αμέσως μετά τη σκυτάλη έλαβε η Παιδική Χορωδία και η ορχήστρα του ζακυνθινού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου «Εύηχον», η οποία παρουσίασε τραγούδια σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη, υπό τη διεύθυνση της Παναγιώτας Παυγέλου. Τέλος, η φιλοξενούσα Παιδική Χορωδία Κέρκυρας, υπό τη διεύθυνση της Χριστίνας Καλλιαρίδου και την πιανιστική συνοδεία της Έλλης Γλαρού, ερμήνευσε έργα των Pekka Kostiainen και Δημήτρη Μηνακάκη, αλλά και το In memoriam από την ταινία «Les choristes». Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με την επίδοση των καθιερωμένων αναμνηστικών στους συμμετέχοντες, αφού προηγουμένως όλοι οι νεαροί χορωδοί τραγούδησαν μαζί το Που να σε βρω του Σταμάτη Σπανουδάκη.

Δείτε video και περισσότερες φωτογραφίες