Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η «Μάντζαρος» κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Παλιό Φρούριο
19 Αυγούστου 2016 / 09:12

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αφιερωμένη στην πανσέληνο του Αυγούστου ήταν η συναυλία της Φ.Ε. «Μάντζαρος»,

που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, στον περιβάλλοντα χώρο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, στο Παλαιό Φρούριο.
Στην έναρξη της εκδήλωσης η έφορος Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, Τένια Ρηγάκου, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, συγχαίροντας και την Φιλαρμονική «Μάντζαρος» για την πρόσφατη επιτυχία της στο «World Orchestra Festival 2016» που διεξήχθη στην Βιέννη. Αμέσως μετά, η συναυλία ξεκίνησε με δύο μέρη από τη σουίτα Greek Folk Song (Op.25) του Franco Cesarini, πάντοτε υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη. Ακολούθησε η πόλκα Le Merle Blanc του Eugene Damare, με σολίστ την Πράξιλλα Μπότου στο πίκολο φλάουτο.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με το φεγγάρι να είναι το σημείο αναφοράς στα έργα που ακολούθησαν. Σε αυτό το πλαίσιο, το πολυάριθμο κοινό σιγοτραγούδησε μαζί με την Ιωάννα Βλάχου, η οποία συνέπραξε με την Φιλαρμονική «Μάντζαρος» ερμηνεύοντας γνωστά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη, όπως τα Χάρτινο το φεγγαράκι, Το φεγγάρι είναι κόκκινο, Νύχτα μαγική κ.ά. Στο ίδιο πνεύμα και οι ορχηστρικές εκδοχές από τα Moon over Naples και Moon River, των Bert Kaempfert και Henry Mancini, αντίστοιχα.
Σε ελαφρώς πιο jazz ύφος, ήταν η σειρά του νεαρού τρομπονίστα Χρήστου Νικηφόρου να εμφανιστεί ως σολίστ στην αντίστοιχη διασκευή του διάσημου Blue Moon, του Richard Rodgers. Σε ανάλογο ύφος και το Blues factory του σύγχρονου Ολλανδού συνθέτη Jacob de Haan. Το πρόγραμμα έκλεισε  με επιστροφή στις χατζιδακικές μελωδίες και την Ιωάννα Βλάχου να τραγουδά το Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη συναυλία εντάσσεται στον ευρύτερο κύκλο εκδηλώσεων που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού για την αυγουστιάτικη πανσέληνο, κάθε χρόνο. Έτσι και φέτος, στο πλαίσιο αυτό, για το διάστημα 17-21 Αυγούστου ήταν προγραμματισμένη μια σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε 116 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα.