Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι συναυλίες των τριών φιλαρμονικών

Πάνω Πλατεία
13 Αυγούστου 2016 / 03:41

ΚΕΡΚΥΡΑ. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι τρεις φιλαρμονικές της πόλεως πραγματοποίησαν τις καθιερωμένες συναυλίες τους, το τριήμερο 10-12 Αυγούστου.

Οι συναυλίες αυτές, παραδοσιακά είναι ενταγμένες στους εορτασμούς εις ανάμνησιν του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνα αλλά και στο ευρύτερο πλαίσιο των θερινών υπαίθριων συναυλιών που πραγματοποιούν οι φιλαρμονικές του νησιού.

Φέτος, την αρχή έκανε το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος», την Τετάρτη 10 Αυγούστου, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη. Στη συναυλία αυτή, η οποία έλαβε χώρα στο πάλκο της Άνω Πλατείας, την τιμητική τους είχαν τα εμβατήρια. Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν τα αντίστοιχα αποσπάσματα από διάσημες όπερες όπως η Carmen του Georges Bizet και η Aida του Giuseppe Verdi, καθώς επίσης και στρατιωτικά και συμφωνικά εμβατήρια. Μεταξύ αυτών, το Marche Militaire No1 (Op.51) του Franz Schubert, το Pomp and Circumstance No1 του Edward Elgar και το Florentiner March του Julius Fucik. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει και η καθιερωμένη «Αλλαγή Φρουράς» (The trumpeters on guard), με soloist για φέτος τη νεαρή τρομπετίστα Νεφέλη Ραρή.

Την επομένη, στην Κάτω Πλατεία αυτή τη φορά, ήταν η σειρά της Φιλαρμονικής «Καποδίστριας», με την οποία συνέπραξε και η υψίφωνος Έλλη Καρύδη. Υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Μιχαλόπουλου, η Φιλαρμονική «Καποδίστριας» ερμήνευσε γνωστά έργα, στα οποία περιλαμβάνοντο αποσπάσματα της μουσικής επένδυσης από την κινηματογραφική ταινία The Gladiator, το I feel pretty από το μιούζικαλ West side story του Leonard Bernstein κ.ά. Μια επιλογή ρωσικών μελωδιών, αλλά και το εμβατήριο Farewell of Slavianka του  Vasily Ivanovich Agaptkin, απετέλεσαν το συνδετικό κρίκο για τη δεύτερη συναυλία που ακολούθησε, στο πλαίσιο των ευρύτερων εκδηλώσεων για το «Έτος Ελληνορωσικής Φιλίας» που συμπίπτει με τα 300 χρόνια από την λύση της πολιορκίας του 1716. Κεντρικό στοιχείο της εν λόγω συναυλίας, ήταν η Χορωδία της Πνευματικής Ακαδημίας της Αγ. Πετρούπολης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας. Το παρόν έδωσε και ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Sergei Stepashin, ως επικεφαλής της επίσημης ρωσικής αντιπροσωπείας που βρέθηκε στην Κέρκυρα τις ημέρες αυτές. Δείτε το φωτορεπορτάζ.

Τελευταία κατά σειρά συναυλία του τριημέρου, ήταν αυτή της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (Παλαιά), την Παρασκευή 12 Αυγούστου, στην Άνω Πλατεία. Υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της, Σπύρου Προσωπάρη, η Παλαιά Φιλαρμονική παρουσίασε έργα Ελλήνων και ξένων μουσουργών. Ανάμεσα στα πρώτα, το επίκαιρο –λόγω Ολυμπιακών Αγώνων- εμβατήριο Νενικήκαμεν του Ιωσήφ Καίσαρη, αποσπάσματα από την Κρητικοπούλα του Σπύρου Σαμάρα, καθώς και ένα αφιέρωμα σε ακούσματα από την Κύπρο, του Σπύρου Μαυρόπουλου. Επίσης παρουσιάστηκαν έργα των Robert Sheldon, Samuel Hazo, Henry Mancini κ.ά. Ιδιαίτερη στιγμή της συναυλίας, η συμπράξη παππού και εγγονού, ως soloists στο σαξόφωνο και στο κλαρινέτο αντίστοιχα. Ο λόγος για τον Σπύρο Μεταλληνό (έναν εκ των παλαιότερων Κερκυραίων μουσικών εν ζωή) και τον εγγονό του, Παναγιώτη Γιαννακά, σε μια επιλογή τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι, διασκευασμένων από τον πρώτο.