Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδήλωση στα Ανάκτορα για την Παγκόσμια Ημέρα Yoga

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης
21 Ιουνίου 2016 / 10:18

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η 21η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Yoga με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών της 11ης Δεκεμβρίου 2014.

Η σχετική εισήγηση που είχε υποβληθεί από την Ινδία, έτυχε θερμής αποδοχής από 170 και πλέον χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό και μετά την επιτυχία της αντίστοιχης περυσινής δράσης, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης και η διευθύντριά του Δέσποινα Ζερνιώτη, φιλοξενούν για δεύτερη συνεχή χρονιά εκδήλωση με ινδική μουσική, τη γενική επιμέλεια της οποίας έχει η πρόεδρος της Lyra Concerts, Sophie Andrée. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 20:00, στο εσωτερικό περιστύλιο των Ανακτόρων των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
 
Οι συντελεστές
Τη μουσική επιμέλεια της βραδιάς θα έχει ο Klaus von Bulow, ενώ τη σκηνοθετική καθοδήγηση η Ναταλία Καποδίστρια. Το αμιγώς καλλιτεχνικό μέρος της θα αναλάβει να καλύψει το μουσικό συγκρότημα «ΙΧΩΡ», απαρτιζόμενο από τους Δημήτρη Ρουμελιώτη (σιτάρ, τραγούδι), Ξένια Κατσάρη (ταμπουράς, τραγούδι), Ορέστη Ζαφειρόπουλο (βιολοντσέλο) και Δημήτρη Μουζακίτη (κρουστά). Οι «ΙΧΩΡ», θα παρουσιάσουν μελοποιημένη ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου και έργα ινδικής μουσικής βασισμένα στο σύστημα των ragas, εμπνεόμενοι τόσο από τον Ravi Shankar όσο και από την ελληνική μουσική παράδοση. Τα έργα αυτά αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας δημιουργώντας έτσι έναν ιδιαίτερο διάλογο μεταξύ ήχου και χρόνου.

Επ’ αυτού, η κυρία Andrée σημειώνει χαρακτηριστικά πως «η μουσική αντικαθιστά τη χαμένη μαγική αίσθηση του κόσμου και λειτουργεί ως τελετουργία, ως κάθαρση.» Προϊδεάζοντας το κοινό για το τι θα ακούσει στην εκδήλωση της Τρίτης, επισημαίνει: «Υπάρχουν ιστορικά στοιχεί που συνδέουν Ελλάδα και Ινδία, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, η Μυθολογία, η Ιατρική, εκείνο το βράδυ θα κτίσουμε επιπρόσθετα μια ευδιάκριτη  πολιτιστική  γέφυρα επικοινωνίας μέσω της Μουσικής. Δύο Αρχαία Ελληνικά μουσικά στοιχεία το Απολλώνιο και το Διονυσιακό  συμπράττουν. Έχουμε, αφενός το Απολλώνιο που είναι το ονειρώδες στοιχείο και εκπροσωπείται από την λύρα του Απόλλωνα  και εκείνο το βράδυ θα βιώσετε το αντίστοιχο Ινδικό όργανο  το σιτάρ και αφετέρου το Διονυσιακό, που είναι το γήινο στοιχείο, η ένωση του ανθρώπου με την μητέρα Γη και εκπροσωπείται από τα τύμπανα, τα κρουστά, τον ρυθμό.»
Μια σύντομη μουσική πρόγευση για την εκδήλωση της Τρίτης, δόθηκε από τους «ΙΧΩΡ» το βράδυ της Δευτέρας 20 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Corfu Palace.