Δευτέρα 06.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τρεις νέες προτάσεις Interreg ADRION στον «Ευρωπαϊκό Δρόμο του Μεταξιού»

Ευρωπαϊκός Δρόμος του Μεταξιού
05 Ιουλίου 2018 / 10:08

Ενισχύεται η σχέση ανάμεσα σε Βενετία και Κέρκυρα καθώς και στην ευρύτερη μακρό-περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στον ΠΟΙΑΘ, στον ίσκιο του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας, πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου η εορταστική συνάντηση του πρώτου χρόνου ζωής του διεθνούς δικτύου European Silk Road, που ιδρύθηκε από τον ΕΟΟΣ Marco Polo System ο οποίος εδρεύει στη Βενετία. Ο Δήμος Κέρκυρας, εκπροσωπούμενος από το Δήμαρχο Κωνσταντίνο Νικολούζο και τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού Βασίλη Καββαδία, υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία του Marco Polo System (Alberto Cotrona, project manager του δικτύου) και το πλήρωμα του ιστιοπλοϊκού Arina (με τον skipper Enrico Brozzola).

Το σκάφος για μία ακόμη χρονιά πραγματοποιεί την διαδρομή του Verotour 2018, από τη Βενετία μέχρι την Κρήτη. Παρούσα ήταν και ή έφορος αρχαιοτήτων της Κέρκυρας, Τένια Ρηγάκου. Στην αρχή οι συνομιλητές αναφέρθηκαν στις πιλοτικές δράσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί  μέσα στους πρώτους 12 μήνες του δικτύου, στις οποίες η Κέρκυρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο (π.χ. project MedTaste, με την κερκυραία  σεφ Μαρίνα Μπέσκα καθώς και την  συμμετοχή στο Corfu Food&Wine Festival). Κατόπιν, η συνάντηση επικεντρώθηκε στο μέλλον της συνεργασίας κυριώς στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας. 
 
Τους τελευταίους μήνες χάρη στις σχέσεις που έχουν αναπτυχτεί ανάμεσα στους εταίρους του δικτύου, το περιβάλλον εμπιστοσύνης και την αμοιβαία εκτίμηση ανάμεσα τους και με πρωτοβουλία του επικεφαλής του δικτύου, Marco Polo System GEIE, αποδείχτηκε δυνατόν να διαμορφωθούν ισχυρά εταιρικά σχήματα και να υποβληθούν αρκετές προτάσεις έργων στην τελευταία call του Ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg ADRION,  ενός σημαντικότατου αναπτυξιακού εργαλείου, όπου η Κέρκυρα παίζει κεντρικό ρόλο όσον αφορά την οχυρωμένη κληρονομιά και την ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων. 
 
Ο Δήμος κατέβηκε ως εταίρος  στη πρόταση STAYTRUE, μαζί με την αναπτυξιακή Πάρνωνος, την Ιταλική Περιφέρεια Marche, την εταιρεία Ecobnb που ειδικεύεται στο βιώσιμο τουρισμό, ενώ lead partner είναι το Σλοβενικό Πανεπιστήμιο της Nova Gorica. Θέματα της πρότασης είναι η προστασία και η ανάδειξη της “αυθεντικότητας”, όσον αφορά την αρχιτεκτονική  κληρονομιά, τα τυπικά προϊόντα και τη γαστρονομία στη Ιόνιο-Αδριατική περιοχή.

Επιπλέον, η πρόταση IGOFORT, αφιερωμένη στη δημιουργία ενός δικτύου (network of hubs) με σκοπό την αξιοποίηση της οχυρωματικής κληρονομιάς διάμεσο της νεανικής δημιουργικότητας, συμπεριλαμβάνει την Εφορεία αρχαιοτήτων Κέρκυρας, δεύτερος ελληνικός εταίρος μαζί με το δίκτυο πόλεων Sustainable City-Βιώσιμη Πόλη (Lead Partner), με τους εξής ιταλούς εταίρους: Περιφέρεια του Βένετο και Ένωση Δήμων Pian del Bruscolo (στην Περιφέρεια των Marche). Και στην πρόταση αυτή, συμμετέχουν ως εταίροι σημαντικοί  ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς από Κροατία, Σλοβενία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία και Σερβία. Το ίδιο συμβαίνει και για την πρόταση SCALE, όπου συμμετέχουν, μαζί με άλλους, η Εφορεία αρχαιοτήτων  Κέρκυρας, οι αθηναϊκή νεανική εταιρεία εξειδικευμένη στον πολιτιστικό τουρισμό MENTOR ε.ε., ενώ από την Ιταλία, η Περιφέρεια του Βένετο - Διεύθυνση Πολιτιστικών Αγαθών. Αυτή η πρόταση έχει ως κύριο θέμα την ενίσχυση της διοίκηση της πολιτιστικής κληρονομιάς διάμεσο networking και ανταλλαγής από good practices.
 
Έχουμε την δυνατότητα και πόσο μάλλον  την υποχρέωση να δρούμε σε στενή σχέση τόσο με τον κόσμο του πολιτισμού όσο με φορείς ικανούς για δημιουργία απτών κινήσεων με σκοπό την ανάπτυξη. - σχολιάζει ο Pietrangelo Pettenò, ιδρυτής και διαχειριστής του Marco Polo System, επικεφαλής του δικτύου - Το European Silk Road, χάρη στο δυναμισμό των κaθενός από τα 26 διεθνή μέλη, αποδεικνύεται καθοριστικό εργαλείο συνεργασίας. Η σχέση με την Κέρκυρα και την Ελλάδα είναι θεμελιώδης και μας οδηγεί σε πολύ θετικά αποτελέσματα”.