Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μια σειρά «μη- πορτρέτων» από τον Γιώργο Μικάλεφ

No portraits
18 Απριλίου 2016 / 10:37

ΚΕΡΚΥΡΑ- Τρεις δημιουργοί συνθέτουν αυτή την ομαδική έκθεση ζωγραφικής και εγκατάστασης, με διαφορετικές μεταξύ τους καταβολές και καλλιτεχνική πορεία: Δημήτρης Αστερίου, Στέλιος Βασιλικός και ο Κερκυραίος Γιώργος Μικάλεφ.

Η παρούσα έκθεση, με τίτλο «No Portraits», είναι ένα εγχείρημα, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, το οποίο λειτουργεί ως μια άσκηση, ως ένα πείραμα προσωπικής ανάγκης και επικοινωνίας.
 
«Παράξενα» πορτρέτα
 
Οι σκέψεις και τα συναισθήματα που φωλιάζουν στην καρδιά του καλλιτέχνη, καμιά φορά βρίσκουν διέξοδο μέσα από όχι και τόσο αναμενόμενες εικόνες. Στα «μη- πορτρέτα» των πρωταγωνιστών του Μικάλεφ, κάποιες φορές αντανακλάται η ηρεμία∙ άλλες η σύγχυση και ο προβληματισμός τους∙ άλλες πάλι μπερδεύονται μέσα στα χρώματα και τα κομματάκια χαρτιού που τα συνθέτουν, ώστε δεν μπορείς να πεις με βεβαιότητα. Πώς θα μπορούσαμε εξάλλου να μιλήσουμε με βεβαιότητα, για πρόσωπα που δεν έχουν μάτια, μύτη, στόμα; Κι όμως, με κάποιον μαγικό τρόπο τα πρόσωπα αυτά καταφέρνουν να μιλήσουν και να εκφραστούν, αλλά και να μας πείσουν ότι κρύβουν μια αλήθεια που αξίζει να αναζητήσει κανείς.
Ο ζωγράφος Παναγιώτης Μαυρόπουλος έχει γράψει για το έργο του: «Ο ζωγραφικός κόσμος του Γιώργου Μικάλεφ δεν είναι ανώδυνος, ούτε φτιαγμένος για ανυποψίαστους ή δήθεν φιλότεχνους. Η ζωγραφική του είναι εκ βαθέων και απευθύνεται σε τσακισμένους και αληθινά ευαίσθητους ανθρώπους».
Τα έργα είναι ζωγραφισμένα σε ευτελή υλικά, εφημερίδες και χαρτόνι, κάτι άλλωστε που αποτελεί συχνά επιλογή του καλλιτέχνη. Έχουν χρησιμοποιηθεί λάδια, ζωγραφική σε κολάζ ή μόνο κολάζ. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται αναφορές σε γνωστά έργα, όπως του Μποτιτσέλι και του Πικάσο, παρουσιασμένα όμως με έναν διαφορετικό τρόπο, ενώ υπάρχουν περισσότερα από 120 μικρά πορτρέτα σε χαρτί.
Η έκθεση με τίτλο «No Portraits» παρουσιάζεται στο Booze Cooperativa, BaseGALLERY (Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα), από τις 15 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου 2016.

Γιώργος Μικάλεφ- Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκα στην Κέρκυρα το Δεκέμβρη του ’85. Η έντονη ανάγκη για δημιουργία με ώθησε να ασχοληθώ από μικρός με τις καλές και τις… κακές τέχνες σε αρκετές από τις μορφές τους. Η ζωγραφική και το γράψιμο ήταν αυτά που με απασχόλησαν περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Ό, τι δεν μπορώ να το εκφράσω με λέξεις, το ζωγραφίζω και ό, τι δεν μπορώ να ζωγραφίσω το καταγράφω... Πάντα με τον τρόπο μου.
Από μικρό παιδί χρησιμοποιούσα μολύβια και μαρκαδόρους για να προεκτείνω την ψυχή μου πάνω σε μια λευκή επιφάνεια και έκτοτε δεν σταμάτησα να ζωγραφίζω, να δημιουργώ και να πειραματίζομαι πάνω σε κάθε είδους επιφάνεια με χρώματα και με υλικά που μου κέντριζαν το ενδιαφέρον και την περιέργεια. Οι μόνες σπουδές μου πάνω στη ζωγραφική ήταν ένας χρόνος στην Καλλιτεχνική Σχολή Κέρκυρας, με καθηγητή τον Κώστα Τόμπρο.
Έχω συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε Κέρκυρα και Αθήνα, και έχω πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις, στην Κέρκυρα το 2013 και στις Σπέτσες το 2014. Ασχολήθηκα επίσης με την εικονογράφηση βιβλίων και εξωφύλλων underground μουσικών σχημάτων. Είμαι μέλος της Εικαστικής Κερκυραϊκής Ένωσης από το 2010 και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης από το 2011 έως τον Μάη του 2014, οπότε και εγκαταστάθηκα στην Αθήνα.
Ατομικές εκθέσεις:
-«Μια Διπολική Διαταραχή των Χρωμάτων», Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, 2013
-«Agnus Hominis», Ορλώφ Restaurant, Σπέτσες 2014
Ομαδικές εκθέσεις (επιλογή):
-Γκαλερί Τένεδος, με P. S. Mavro και Γ. Μέγκουλα, Κέρκυρα, 2011
-Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, με P. S. Mavro, 2012
-«Τεχνών (Επ)ανάστασις» στο βιβλιοπωλείο Πλους, Κέρκυρα, 2014
-«Με αφορμή ένα ποίημα», Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, 2015
-ΕΜΠΡΟΣ «Μια ελαφριά Δημοκρατία», Αθήνα, 2015
georgemikalef.blogspot.gr