Σάββατο 18.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διάλεξη για τον Ληρ και ομαδική έκθεση ζωγραφικής στην Ιατροχειρουργική Εταιρεία

Έντουαρντ Ληρ
06 Φεβρουαρίου 2018 / 12:56

ΚΕΡΚΥΡΑ- Με μια βραδιά αφιερωμένη στον φιλέλληνα Έντουαρντ Ληρ, ολοκληρώθηκαν χθες οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 120 χρόνων από την ίδρυση της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας.

Η διάλεξη

Τις εισαγωγικές ομιλίες της κ. Μαρίας Μάνδυλα, προέδρου της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας, και της κ. Έλενας Σουέρεφ, προέδρου της Εικαστικής Κερκυραϊκής Ένωσης (ΕΙ.Κ.Ε.), ακολούθησε η διάλεξη του Δρ. Ιστορίας- Αρχαιολογίας Κωνσταντίνου Σουέρεφ, με θέμα «EdwardLear (1812-1935): μια εξαίσια καλλιτεχνική φαντασίωση».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε επίσης η κοπή πίτας της ΕΙ.Κ.Ε. και τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής των μελών της.

Ο Έντουαρντ Ληρ (ή Ἐδουάρδος Λῦρ, όπως υπέγραφε ο ίδιος στα ελληνικά), ήταν ταξιδευτής, ζωγράφος και συγγραφέας.

Αποτύπωσε στο έργο του την ελληνική και μεσογειακή ομορφιά, προβάλλοντάς την σε όλο τον κόσμο. Επί σειρά ετών περνούσε μεγάλα διαστήματα στην Κέρκυρα, η οποία τον γοήτευσε από την πρώτη στιγμή.

Εκτός από τις τοπιογραφίες του, είναι πολύ γνωστός για τις λεπτομερείς απεικονίσεις ζώων και πτηνών, καθώς επίσης για τη nonsense λογοτεχνία και τα λίμερικς, κείμενα και ποιήματα με σατιρικό κυρίως περιεχόμενο.

Στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης, ο κ. Σουέρεφ παρουσίασε συνοπτικά αυτές τις πτυχές του έργου του Ληρ, αναφερόμενος στην αξία του τόσο από ιστορικής όσο και από κοινωνικής πλευράς και εμπλουτίζοντας τη διάλεξή του με σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Ένα στοιχείο που επισήμανε όσον αφορά στο ζωγραφικό έργο του Ληρ και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι πως υπάρχουν μικρές «κρυφές» ιστορίες που συνοδεύουν τους πίνακές του, οι οποίες συχνά σχολιάζουν έμμεσα την πραγματικότητα της τότε εποχής.

Έκθεση υπέρ του Ιατρείου Κέρκυρας

Στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής της ΕΙ.Κ.Ε. συμμετέχουν 33 καλλιτέχνες: Αντώνης Αλαμάνος, Μαρίλη Βλάχου, Ανδριάνα Γαστεράτου, Στέφανος Γαστεράτος, Ίνα Γερογιάννη, Άγγελος Γιούργας, Θεόφιλος Γραμμένος, Κώστας Γραμμένος, Μάγδα Δημούδη, Σταύρος Καλιμάνης, Φωτεινή Καρλάφτη-Μουρατίδη, Θεόφιλος Κένταρχος, Γιώργος Κεφαλληνός, Μαριλένα Κιτσάκη, Σούζη Κλαρκ Καρντ, Αλίκη Κωστελλέτου, Λαρίσα Λάσκο, Δημήτρης Μακρής, Νατάσσα Μανέτα, Ειρήνη Μάνδυλα, Γιάννης Μεταλληνός, Ηλιάνα Μεταλληνού, Στέφανος Μιχαλόπουλος, Ελισάβετ Μουζακίτη, Σπύρος Μουρατίδης, Γεωργία Μοναστηριώτη, Κάρλα Μπέλλου, Έλενα Ξυδέα, Νίνα Πέτροβιτς, Ρένα Πηλού, Δημήτρης Σαλβάνος, Έλενα Σουέρεφ, Νίκος Τζέκος.

Τα έσοδα από την πώληση των έργων θα διατεθούν υπέρ του Ιατρείου Κέρκυρας. Η έκθεση συνεχίζεται έως τις 4 Μαρτίου 2018 και είναι επισκέψιμη καθημερινά 10.00-14.00.

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης