Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η συναυλία της Συμφωνικής της Παλαιάς με τον κλαρινετίστα Διον. Γραμμένο

Συμφωνική Ορχήστρα της Παλαιάς Φιλαρμονικής
10 Απριλίου 2016 / 20:24

ΚΕΡΚΥΡΑ. ΜΑΚΗΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ. Την ευκαιρία να απολαύσει τον διεθνούς φήμης Κερκυραίο κλαρινετίστα, Διονύση Γραμμένο, είχε το κοινό το Σάββατο 9 Απριλίου, στη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά).

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στην Ιόνιο Ακαδημία, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Άλκη Μπαλτά. Το πρώτο μέρος του προγράμματος, άνοιξε με την ορχήστρα να ερμηνεύει τη «Chaconne σε Σολ ελάσσονα» του Henry Purcell. Ακολούθησαν δύο πολύ μεταγενέστερα και, κατά τη γνώμη μας, πολύ πιο κατάλληλα για τον ήχο και το ύφος της συγκεκριμένης ορχήστρας, έργα. Ο λόγος για τη διάσημη εισαγωγή από την όπερα «La gazza ladra» («Η κλέφτρα κίσσα») του Gioachino Rossini και τη σουίτα «Karelia» του Jean Sibelius, με την οποία και έκλεισε το πρώτο μέρος.
Στο δεύτερο μέρος τη παράσταση έκλεψε, όπως ήταν φυσικό,  ο σολίστ Διονύσης Γραμμένος, ο οποίος με την απόδοσή του δικαιολόγησε απόλυτα την φήμη που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια στο διεθνές μουσικό στερέωμα. Το πρώτο έργο που ερμήνευσε στη σαββατιάτικη συναυλία, ήταν η «Φαντασία για κλαρινέτο και ορχήστρα» του Faranz Danzi, βασισμένη στα μοτίβα από το ντουέτο «La ci darem la mano», από την όπερα «Don Giovanni» του Wolfgang Amadeus Mozart. Ακολούθησε ένα από τα χαρακτηριστικότερα και απαιτητικότερα έργα του ρεπερτορίου του κλαρινέτου· το «Κονσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα Αρ.2, Op.74» του Carl Maria von Weber, με το οποίο και ολοκληρώθηκε η συναυλία.
Στο σημείο αυτό αξίζει μια σύντομη αναφορά στη πορεία του Διονύση Γραμμένου, ο οποίος έλαβε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής στην Παλαιά Φιλαρμονική σε ηλικία 8 ετών. Το 2008 εκπροσώπησε την Ελλάδα στον 14ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Σολίστ, αποσπώντας το α΄ βραβείο και τον τίτλο του «Ευρωπαίου Μουσικού της Χρονιάς». Ακολούθως, συνέχισε τις σπουδές κλαρινέτου στη Βαϊμάρη, ενώ πλέον ασχολείται και με τη διεύθυνση ορχήστρας, ολοκληρώνοντας τις σχετικές μεταπτυχιακές του σπουδές. Είτε ως σολίστ στο κλαρινέτο, είτε ως μαέστρος έχει συνεργαστεί με σπουδαία ορχηστρικά σχήματα, εμφανιζόμενος σε μερικές από τις σημαντικότερες μουσικές σκηνές της Βιέννης, του Παρισιού, του Λονδίνου, της Αγίας Πετρούπολης, της Νέας Υόρκης κ.ά.