Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στοίχειωσε η Πορταριάλα!

Porta Reale
29 Μαρτίου 2016 / 16:19

ΚΕΡΚΥΡΑ.«Υποτροπιάζει» το έργο της πεζοδρόμησης της Ευγενίου Βουλγάρεως, το οποίο είχε σκοντάψει πάνω στα αρχαιολογικά ευρήματα των αρχιτεκτονικών καταλοίπων της θεμελίωσης της Πορταριάλας.

Λίγες μέρες μετά την πρόσφατη συνάντηση του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Αναστασόπουλου με εκπροσώπους του εμπορικού κλάδου της Κέρκυρας, κατά την οποία τους διαβεβαίωσε ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα, το θέμα εισήχθη και πάλι στην ημερήσια διάταξη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με την πεποίθηση της προϊσταμένης της Αρχαιολογικής υπηρεσίας το θέμα ήταν «υπηρεσιακό», ουσιαστικά όμως έγινε η αιτία να σταματήσουν ακόμα μια φορά οι εργασίες. Ο λόγος, όπως όλα δείχνουν, ήταν η κατάθεση εξωδίκων στις αρχές Μαρτίου από επτά Κερκυραίους δημότες κατά της επιβλέπουσας αρχαιολόγου και της επιβλέπουσας δημοτικής τεχνικής υπηρεσίας, γιατί οι εργασίες δεν έγιναν σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ, δηλαδή με συντηρητική κατάχωση, χαλίκι και γεωύφασμα, έτσι ώστε να μην «πληγωθεί» περισσότερο το μνημείο. Ο εργολάβος από την πλευρά του διαβεβαιώνει ότι οι εργασίες έχουν γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες της απόφασης του ΚΑΣ και το μνημείο θα διατηρηθεί αλώβητο για μια μελλοντική ανάδειξη και αξιοποίηση, όταν συνταχθεί η κατάλληλη μελέτη, σε έργο πάντως ανεξάρτητο από αυτό της πεζοδρόμησης.
 
Πιο τσιμέντο δεν γίνεται
 
 Όπως υποστηρίζει ο Γεράσιμος Μουρμούρης, πολιτικός μηχανικός και ένας από τους υπογράφοντες το εξώδικο, τα κατάλοιπα έχουν καλυφθεί με τουλάχιστον 25 εκατοστά τσιμέντο, ενώ η σκυροδέτηση απαγορεύεται αυστηρά. «Στην κίνηση αυτή δεν είμαστε μόνοι, έχουμε πίσω μας τις 2.500 υπογραφές των Κερκυραίων που επιθυμούν να μην καλυφθεί ένα ακόμα κομμάτι της Ιστορίας μας, αλλά και του Δημάρχου, ο οποίος στη συνάντηση της 18ης Δεκεμβρίου είχε δείξει να συμμερίζεται την άποψή μας». 
 
Να είμαστε παρόντες 
 
Το γεγονός της περαιτέρω καθυστέρησης του έργου έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του Εμπορικού Συλλόγου, ο οποίος ανησυχεί ότι η καρδιά της πόλης δεν θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει μέχρι το Πάσχα και διατυπώνει την πρόθεσή του να απαντήσει με νέο εξώδικο. Τις ανησυχίες του Εμπορικού Συλλόγου αλλά και του εργολάβου πάντως διασκεδάζει ο αντιδήμαρχος Τ.Υ. Νίκος Αναστασόπουλος, ο οποίος εμμένει στην άποψή του ότι το έργο θα τελειώσει εγκαίρως καθώς θα ζητήσει αναπομπή του θέματος στο ΚΑΣ για να ξανασυζητηθεί, αυτή τη φορά παρουσία του ιδίου αλλά και της προϊσταμένης της Αρχαιολογίας.