Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύμπραξη καλλιτεχνών στις Αλευραποθήκες του Παλαιού Φρουρίου

Αλευραποθήκες Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας
11 Αυγούστου 2017 / 14:01

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τέσσερις καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες, ανάμεσά τους ο Κερκυραίος Ηλίας Βαλάρης, συνεργάστηκαν για να παρουσιάσουν μια έκθεση εμπνευσμένη από την ιστορία, τη φιλοσοφία και τη μυθολογία, που ενώνουν τους λαούς της Μεσογείου. Η έκθεση «Oltremare» εγκαινιάστηκε χθες και συνεχίζεται έως τις 31 Αυγούστου 2017, στις Αλευραποθήκες του Παλαιού Φρουρίου.

Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, από καλλιτέχνες οι οποίοι, μέσα από τη συνεργασία τους και το στήσιμο της έκθεσης, έδωσαν ομαδικό χαρακτήρα στις ατομικές δημιουργίες τους. Η έκθεση αυτή αποτελεί ένα εικαστικό ταξίδι στα λιμάνια της «Γαληνοτάτης», μέσα από την ανταλλαγή ιδεών και καλλιτεχνικών εμπειριών ανάμεσα στους AndreaValleri, SofiaValleri, AminaKonateVisintinκαι Ηλία Βαλάρη.
Ο Βενετσιάνος AndreaValleriεπιμελήθηκε το στήσιμο της έκθεσης, στην οποία ο ίδιος συμμετέχει με ξύλινα γλυπτά και με μια σειρά έργων που συνδυάζουν το κολάζ με τη ζωγραφική. Εμπνευσμένος κυρίως από τους πρώτους φιλοσόφους και από ιστορικά γεγονότα, παρουσιάζει μορφές σχεδόν αρχετυπικές, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.
Η SofiaValleriσυμμετέχει με έργα ζωγραφικής σε θεματικά ζεύγη, άλλοτε αντιθετικά και άλλοτε συμπληρωματικά, εκφράζοντας τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, για πανανθρώπινες αξίες. Η Κροάτισσα AminaKonateVisintinπαρουσιάζει πορτρέτα με έντονους χρωματικούς συνδυασμούς, θέμα με το οποίο ασχολείται κατεξοχήν.
Τέλος, ο Ηλίας Βαλάρης, έχει επιλέξει να παρουσιάσει έναν συνδυασμό διαφορετικών τεχνοτροπιών, από μονοτυπίες και χαρακτικά μέχρι πήλινα και μεταλλικά γλυπτά. Όλα τα έργα του συνδέονται θεματικά μεταξύ τους και αλληλοσυμπληρώνονται, δίνοντας την αίσθηση ότι αποτελούν ένα παζλ, τα κομμάτια του οποίου καλείται να ανακαλύψει ο επισκέπτης μέσα στο χώρο.
Η έκθεση ξεκίνησε στις 10 Μαῒου 2017 στο LazarettoNuovo, παραμονή της Biennaleτης Βενετίας. Συνεχίζεται τώρα στην Κέρκυρα, ενώ από τις 10 Σεπτεμβρίου θα μεταφερθεί στο Πόρεκ της Κροατίας.
Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Δείτε φωτογραφίες εδώ