Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επίτιμος διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου αναγορεύεται ο διάσημος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα

ΕΜΙΡ ΚΟΥΣΤΟΥΡΙΤΣΑ
27 Απριλίου 2024 / 10:40
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Μαΐου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επίτιμος διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου πρόκειται να αναγορευθεί ο διάσημος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα, ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους κινηματογραφιστές, που αναδύθηκαν την δεκαετία του ’80. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε» οι συνομιλίες μεταξύ του ακαδημαϊκού ιδρύματος με την πλευρά του βρίσκονται σε καλό δρόμο και εκτός απροόπτου, η τελετή αναγόρευσης του θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Μαΐου.

Οι επαφές έχουν ξεκινήσει τον τελευταίο μήνα, προκειμένου ο βραβευμένος δυο φορές με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών, να ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ο τιμητικός αυτός τίτλος χορηγείται σε Έλληνα ή ξένο που διέπρεψε στην επιστήμη, στην τέχνη ή στα γράμματα, ή προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο ή το έθνος. Αποτελεί ύψιστη τιμή αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς του, καθώς του απονέμεται ο υψηλότερος τίτλος σπουδών, του διδακτορικού. Η επιλογή του κ. Κουστουρίτσα δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς η επαγγελματική του διαδρομή έχει συνάφεια με το αντικείμενο σπουδών του Τμήματος Τεχνών, Ήχου και Εικόνας.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1954 στο Σαράγεβο κέρδισε δύο φορές τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών για τις ταινίες του «Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές» και «Underground», ενώ επίσης έχει τιμηθεί με το βραβείο του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων.Με τον «Καιρό των τσιγγάνων» (1988) και το «Arizona Dream» (1993) κατέκτησε το κοινό ολόκληρου του κόσμου.

 Το 2007, ο Κουστουρίτσα έγινε εθνικός πρεσβευτής της Σερβίας στη UNICEF, ενώ την ίδια χρονιά παρέλαβε το «Ordre des Arts et des Lettres», που είναι η ύψιστη γαλλική διάκριση σε αναγνώριση σημαντικής προσφοράς στις τέχνες. Είναι νυμφευμένος με την Μάγια Μάντιτς και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

ΦΩΤΟ@FACEBOOK/ EMIR CUSTURICA

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.